Potrivit declarațiilor făcute de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, școlile vor funcționa în raport cu numărul de paturi de la secțiile de la secțiile de terapie intensivă din spitalele dedicate Covid.

Nu vor mai fi restricţii din cauza COVID-19, în România, dar vor fi recomandări a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Şcolile nu vor mai fi închise, dar va fi monitorizat gradul de ocupare a paturilor din spitale, iar un lockdown nu mai este posibil, în opinia ministrului. 

„Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare”, a afirmat ministrul, la Digi24.

„Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm”

Alexandru Rafila a explicat, vineri seară, că se insistă pe recomandări, în ceea ce priveste pandemia de COVID-19, şi a menţionat că sunt persoane care în spaţiile închise poartă masca, deşi e greu pe timp de vară.

„Nu vor fi restricţii, dar vor fi aceleaşi recomandări pe care insistăm şi eu sunt bucuros să constat în viaţa de zi cu zi că sunt multe locuri închise, multe spaţii închise, chiar şi mijloace de transport în comun, am văzut chiar şi în pieţe mai aglomerate, persoane care poartă masca şi o poartă corect. Asta este soluţia, chiar dacă e mai dificil, e vară, e greu de purtat masca, dar cred că dacă insistăm şi oamenii înţeleg că este într-adevăr pentru protecţia proprie sau a comunităţii, a colectivităţii în care trăiesc, cred că va exista o mult mai mare aderenţă la utilizarea măştii, decât la impunerea utilizării măştii într-un moment în care nervii sunt destul de întinşi şi în care gradul de acceptabilitate cred că este, a unei măsuri care pare coercitivă, cred că este destul de redus”, a declarat Alexandru Rafila.

Școlile se închid la depășirea capacității de 75% din paturi în spitale

Întrebat dacă vor mai fi închise şcolile, ministrul Sănătăţii a precizat că acest lucru nu se va mai întâmpla.

„Vor fi deschise şcolile şi ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am propus 75 la sută, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare. Numărul de infecţii nu mai este un indicator”, a declarat Rafila.

Întrebat, de asemenea, despre un posibil lockdown, Rafila a spus că este aproape convins că nici acest lucru nu va mai fi instituit.

„Eu sunt aproape convins că aşa ceva nu mai trece nimănui prin cap. Noi suntem într-o criză economică aşa de profundă, în care un astfel de lockdown nu ar face decât să ducă la o criză catastrofală şi atunci toate măsurile astea or fi fără niciun fel de efect. Mai bine să fim echilibraţi, să facem recomandări ferme, să luăm măsuri medicale, acolo unde e nevoie, şi să evităm genul ăsta de abordări care de multe ori mi s-au părut neprofesioniste din punct de vedere al comunicării informaţiei”, a declarat Alexandru Rafila.

Rată de pozitivare  dublă în valul 6 față de valul 5

Valul șase al pandemiei ar putea fi „cel mai subestimat val”, este de părere medicul Octavian Jurma. Evoluţia valului 6 se suprapune peste evoluţia valului 2 în 2020, în perioada în care toate restricţiile au fost temporar eliminate de suspendarea legii carantinei, mai spune acesta. 

„Din păcate, evoluţia testelor temperează optimismul meu în această etapă a valului 6. În raport cu numărul de cazuri, testăm cel mai puţin din întreaga pandemie (cu excepţia valului 1 când nu prea aveam teste). Dacă în valul 5-Omicron în ianuarie, făceam în jur de 50.000 de teste pe zi (RT-PCR + Rapide) la 8.000 de cazuri, acum facem în jur de 25.000 de teste pentru 8.000 de cazuri. Cu alte cuvinte, rata de pozitivare este dublă în acest val 6 la acelaşi număr de cazuri faţă de valul 5, iar dacă ne raportăm doar la testele RT-PCR, situaţia este şi mai dramatică. Mai mult, sunt judeţe unde nu se testează aproape deloc şi 5 judeţe fac 50% din testele din România.

Este fără îndoială cel mai subestimat val de până acum din perspectiva testelor. Rata de pozitivare este un indicator foarte important în pandemie şi reprezintă raportul între numărul de teste şi numărul de cazuri pozitive. În forma sa procentuală, rata de pozitivare ne spune câte cazuri pozitive depistăm la fiecare 100 de teste. Recomandarea ECDC este de a menţine rată de pozitivare sub 4%, iar la depăşirea pragului de 10% se consideră că am pierdut capacitatea de control a epidemiei prin mijloace epidemiologice”, a transmis Octavian Jurma.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.