Ministrul interimar al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a declarat că pensiile speciale nu pot fi eliminate, dar inechitățile da. 

„În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Cu toate că există multe voci politice care striga sa anulam pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, pentru că , poate pensiile au si o componenta de contributivitate.

Am facut o analiza cu jurisprudenta CCR, am făcut o dezbatere cu categ de beneficiari, pentru că ne intereseaza ca varianta finala cu care noi ieșim sa fie si constitutionala. Aici avem pregatita o varianta care ia in calcul procentul de calcul raportat a pensiei raportat la venit, numărul de luni si anii la care se calculeaza această pensie. 

Avem pensii speciale pentru personalul aeronautic. Dacă acolo nu vii cu o varianta fara sa negociezi inainte, să pregatesti oamenii, risti ca sistemul sa fie depopulat. La fel și pentru celelalte”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul interimar al Muncii a anunțat că pentru legea pensiilor speciale ”avem o varianta pregătită, dar pentru a o prezenta public avem nevoie de stabilitate politică”.

Aceste inechități create de pensii, care nu au neapărat legatura cu beneficiarii, oamenii care sunt in magistratura… El si-a asumat sa faca o meserie, vina e a politicienilor ca au schimbat legile peste noapte și le au facut in functie de anumite interese. Cei care lucreaza inclusiv in sist de pensii speciale nu treb stigmatizați sau marginalizati, ei treb sa fie parte la aceasta schimbare, sa inteleaga ca resursele într-un sistem public sunt limitate și că ca e nevoie de echitate si de niste reguli unitare de stabilire a pensiilor, fie că vorbim de pensiile din sistemul public, fie că vorbim de pensiile speciale”, a mai declarat Raluca Turcan la Realitatea PLUS.


sursa: bugetul.ro

Citește și: Caz sfâșietor: o tânără a murit la ATI, iar patul eliberat i-a revenit mamei acesteia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here