Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că urmează a fi aprobat astăzi în ședința de Guvern un proiect de lege care vine în ajutorul românilor afectați de sărăcia energetica. Dacă aprobată, legea va viza locuințele consumatorilor care nu își permit să plătească facturile de energie electrică, termică și pe cele de consum de gaze.

Acest proiect a venit ca urmare a recentei scumpiri a facturilor de energie care pune în dificultate și mai mulți oameni, deși Ministrul susține că legea a fost discutată și la începutul mandatului precedent al acesteia. Reamintim că pe data de 1 ianuarie s-a liberalizat piața de energie electrică, asta însemnând că românii nu vor mai plăti prețurile stabilite de ANRE(Asociația Națională de Reglementare a Energiei) și acum trebuie să caute oferta cea mai avantajoasă pentru a nu plăti facturi mai mari. Zilele trecute oamenii au dat năvală la cozi pentru contracte noi unde s-au ivit scandaluri uriașe.

 Se discută ca acest sprijin să fie dat pe tot parcursul anului, dar în două perioade în care ajutorul va fi calculat diferit. În sezonul rece va fi socotit in mod procentual în funcție de tipul de energie iar în restul anului să existe un supliment diferențiat bazat tot pe tipul de energie. În cazul în care această lege va fi aprobată, este estimat că va intră în vigoare la data de 1 septembrie 2021.

Identificarea locuințelor vulnerabile trebuie făcută de autoritățile locale, însă rămâne de văzut dacă vor există anumite criterii de selecție prin care aceștia vor alege sau va deveni o ”pomană electorală„.

 Sărăcia energetică afectează aproximativ 1.7 milioane de oameni la nivel național și 54 de milioane la nivel european. 

Este o lege care vizează protecţia consumatorilor vulnerabili ca urmare a creşterii preţurilor la facturile de energie electrică, de consum de gaze, de energie termică şi chiar pentru consumul de combustibili solizi. Aş putea spune că această idee a apărut chiar la începutul guvernării precedente. Au existat grupuri de lucru şi nenumărate consultări pentru a contura un proiect de lege, însă la începutul anului, odată cu intrarea mea în mandat, intrând în plin în acest subiect al exploziei facturilor la energie, am reluat acest proiect, l-am dezbătut cu toţi partenerii sociali şi suntem în măsură să venim cu un set de măsuri care să-i sprijine pe cei care se află în risc de sărăcie energetică. Pentru că este un concept existent la nivelul Uniunii Europene, existent în viaţa de zi cu zi în România, conceptualizat într-o directivă a Uniunii Europene şi era cazul ca şi România să facă acest pas şi să-i apere pe cei care sunt afectaţi de aceste creşteri de preţuri”, a declarat Raluca Turcan, la Digi24.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here