Bill Gates

Fundația Bill & Melinda Gates a lansat ieri, 14 septembrie, un raport global de dezvoltare care subliniază modalitățile prin care COVID-19 a provocat daune economice și a deraiat progresul în ceea ce privește multe dintre obiectivele globale de dezvoltare adoptate de Națiunile Unite în urmă cu cinci ani.

Pandemia de coronavirus a eliminat progresul în atingerea unor obiective majore, cum ar fi eradicarea sărăciei și foametei mondiale în următorul deceniu și a adâncit inegalitatea socială și economică în domenii precum educația, plata și accesul la asistență medicală, a spus Gates, comentând raportul, potrivit gandul.ro.

Membrii ONU au adoptat în unanimitate 17 obiective de dezvoltare durabilă, cunoscute sub numele de ODD, în 2015, care se citeau ca un plan al sarcinilor ambițioase de la încetarea foametei și a inegalității de gen până la extinderea accesului la educație și asistență medicală. Obiectivele aveau ca termen limită (anul) 2030.

Pandemia COVID-19 nu numai că a oprit progresul, ci a dat înapoi”, a spus Gates, care a co-fondat Microsoft Corp, într-o conferință telefonică cu reporterii. El și soția sa Melinda au înființat fundația filantropică în 2000.

„ODD reprezintă valorile pe care le avem pentru omenire în ansamblu”, a spus Gates.

„Pandemia a agravat in aproape toate dimensiunile inechitatea.”

Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă scăzuse de două decenii, dar criza coronavirusului a împins cu 37 de milioane mai multe în această categorie, se arată în raport.

Acesta a spus că pandemia a extins inegalitatea dintre bărbați și femei în ceea ce privește munca neremunerată, femeile ocupându-se mai mult de îngrijirea copiilor și de treburile casnice decât oricând.

Experții avertizează de la apariția virusului că obiectivele globale vor fi amenințate pe măsură ce economiile se micșorează, finanțarea publică se micsorează și cooperarea internațională scade.

Aproape 90% din economia mondială s-a aflat sub o anumită formă de blocare, perturbând lanțurile de aprovizionare, deprimând cererea consumatorilor și scoțând milioane de locuri de muncă, potrivit unui raport al ONU privind situația economică mondială și perspectivele publicat în mai.

Evaluările critice anterioare ale obiectivelor globale au prezis că conflictul sau schimbările climatice vor încetini progresul, dar pandemia reprezintă cel mai mare obstacol de până acum, au spus specialiștii.

Raportul ONU din mai a prezis că COVID-19 va reduce producția economică globală cu 8,5 trilioane de dolari în următorii doi ani și a declarat că contracția economică globală de 3,2% proiectată pentru acest an a fost cea mai puternică de la Marea Depresiune din anii 1930.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here