Centrul chinezesc pentru combaterea și prevenirea bolilor a realizat o analiză asupra cazurilor identificate până în prezent a bolii coronavirusului 2019 în China Continentală. Până la data de 11 februarie, în zona monitorizată au fost identificate peste 72 de mii de bolnavi. Studiul a clasificat bolnavii pe categorii de vârstă, a identificat spectrul bolii și fatalitatea acestuia. Modul în care a evoluat virusul este înficoșătoare iar soluțiile pentru „combaterea” acestuia încă nu s-au găsit.

Centrul chinezesc pentru combaterea și prevenirea bolilor a efectuat o analiză complexă a tututoro cazurilor de Coronavirus care au fost identificate în zona Chinei Continentale. De la 27 de bolnavi identificați în luna decembrie dar cărora încă nu li se putea oferi un diagnostic exact, acest virus a evoluat într-o manieră fulminantă într-o lună, ajungându-se la numărul de 72.000.

Cum s-a răspândit Coronavirus: de la 27 de cazuri la 72.000 într-o lună

COVIRUS s-a răspândit rapid dintr-un singur oraș, Wuhan, în întreaga țară în doar 30 de zile. Viteza mare a extinderii geografice și creșterea bruscă a numărului de cazuri a surprins și a copleșit rapid serviciile de sănătate publică din China, în special în orașul Wuhan și provincia Hubei. Numărul zilnic de cazuri confirmate este reprezentat după data debutului simptomelor și data diagnosticării. Deoarece, în cazul investigațiilor retrospective, foarte puține cazuri au fost identificate cu îmbolnăviri în luna decembrie, spre exemplu. Diferența dintre cazurile după data de debut a simptomelor și cazurile după data de diagnostic ilustrează o evoluție majoră dintre începutul bolii și diagnosticul Coronavirus prin testarea acidului nucleic viral, de la 27 de cazuri în decembrie la peste 72 de mii.

Reacția autorităților în momentul apariției virusului

Din 2003, guvernul chinezesc și-a îmbunătățit capacitatea de reacție la epidemie. Unele dintre aceste eforturi sunt evidente în răspunsul la Coronavirus. De exemplu, în focarul SARS, 300 de cazuri și 5 decese au avut deja loc în momentul în care China a raportat acest virus, în timp ce în focarul Coronavirus, doar 27 de cazuri și zero decese au avut loc atunci când boala a fost raportată în ianuarie. Din momentul raportării, au trecut 2 luni înainte de a fi identificat cu exactitate virusul SARS, comparativ cu doar o săptămână din momentul raportării Coronavirusului până când boala a fost identificată cu exactitate. Identificarea și cunoașterea bolii a însemnat faptul că Guvernul trebuia să acționeze foarte rapid pentru a evita contagiunea cât mai extinsă a oamenilor. Prin urmare viteza răspunsului guvernului a influențat foarte mult răspândirea bolii. Știind că opțiunile specifice de tratament și prevenire, cum ar fi medicamentele antivirale și vaccinurile țintite, nu erau încă disponibile pentru Coronavirus, China s-a concentrat pe tactici tradiționale de răspuns la focare de sănătate publică precum izolarea, carantina, distanțarea socială și reținerea comunității. Pacienții cu caz identificat de Coronavirus au fost imediat izolați în secțiile desemnate în spitalele existente și 2 noi spitale au fost construite rapid pentru a izola și îngriji numărul tot mai mare de cazuri din Wuhan și Hubei.
Persoanelor care au fost în contact cu cazurile de boală li s-a solicitat carantină la domiciliu sau au fost duse la unități speciale de carantină, unde ar putea fi monitorizate pentru debutul simptomelor. Un număr mare de adunări mari au fost anulate, inclusiv toate sărbătorile de Anul Nou Lunar, iar traficul în Wuhan și în orașele din Hubei a fost restricționat și atent monitorizat. Practic, toate transporturile au fost ulterior restricționate la nivel național. Toate aceste măsuri au fost instituite pentru a realiza distanțarea socială. În plus, aproximativ 40 de milioane de locuitori ai Wuhanului și ai altor 15 orașe înconjurătoare din provincia Hubei au fost supuse unor măsuri de izolare a comunității. Deși aceste tipuri de acțiuni de răspuns la focare tradiționale au fost folosite cu succes în trecut, ele nu au fost niciodată executate la scară atât de mare.

Caracteristicile epidemiologice ale focarului Coronavirus

Printre numărul de 72.314 de perosane care au fost identificate cu infecție coronavirus, 44.672 au fost clasificate ca fiind cazuri confirmate cu acest diagnostic în urma rezultatului testului de acid nucleic viral pozitiv pe probe de tamponane nazofaringiene. 16.186 dintre cei supuși controlului au fost clasificați ca și suspecți în urma unui control bazat pe simptome și expuneri, fără a fi necesară realizarea unui test ulterior. Încă o parte, care însumează 10.567 de cazuri a fost diagnosticată clinic ca fiind în concordanță cu simptomele coronavirus iar doar o mică parte de 889 sunt reprezentați de cazuri asimptomatice ceea ce înseamnă că diagnosticul a fost ofrit prin rezultatul testului de acid nucleic viral pozitiv, dar este lipsit de simptome tipice, inclusiv febră, tuse uscată și oboseală.

Clasificarea cazurilor de Coronavirus

În urma testării celor peste 70 de mii de pacienți bolnavi, cei de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor au concluzionat următoarele:
Din cele 72314 cazuri analizate până la data de 11 februarie 2020, 44.672 de cazuri ceea ce înseamntă 62%, au fost confirmate; 16.186 de cazuri, și anume 22%, au fost clasificate ca și suspecte; Cazuri diagnosticate au fost doar 15% și anume 10.567 de pacienți iar într-un număr foarte mic 889 de doar 1%, au fost cazurile asimptomice.
Studiul îi clasifică pe cei monitorizați în funcție de mai mulți indicatori. Distribuția de vârstă reprezintă primul indicator care a fost clasificat astfel: ≥80 ani: 3% (1408 cazuri) ; 30-79 ani: 87% (38680 cazuri); 20-29 ani: 8% (3619 cazuri); 10-19 ani: 1% (549 cazuri) ; <10 ani: 1% (416 cazuri)
În funcție de spectrul bolii, adică stadiul de evoluție la care aceasta a fost detectată, s-a efectuat următoarea clasificare: Ușor: 81% (36160 cazuri); Grave: 14% (6168 cazuri); Critic: 5% (2087 cazuri)
Rata de fatalitate a virusului este de 2.3% dintre cazurile confirmate, adică doar 1023 de pacienți din 44672 cazuri confirmate, și este distribuită astfel: 14,8% la pacienții cu vârsta ≥80 de ani (208 din 1408); 8,0% la pacienții cu vârsta cuprinsă între 70 și 79 de ani (312 din 3918); 49,0% în cazuri critice (1023 din 2087).

Personalul sanitar nu a scăpat de virus

Printre cei analizați, se află și oameni din personalul sanitar care au fost infectați în proporție de 3,8%, adică 1716 din 44672 de cazuri, 14,8% dintre cazuri au fost clasificate ca fiind grave sau critice. Majoritatea dintre cei din personalul medical care au fost diagnosticați, au vârsta cuprinsă între 30 și 79 de ani în proporție de 87%, 1% aveau 9 ani sau mai tineri, 1% aveau vârsta cuprinsă între 10 și 19 ani și 3% aveau vârsta de 80 de ani sau mai mult. Majoritatea dintre aceste cazuri au fost diagnosticate în provincia Hubei (75%) și majoritatea au raportat expuneri legate de orașul Wuhan (86%; adică, rezident sau vizitator Wuhan sau contact apropiat cu rezidentul sau vizitatorul Wuhan). Majoritatea cazurilor au fost clasificate ca fiind ușoare (81%; adică, pneumonie și pneumonie ușoară). Cu toate acestea, 14% au fost severe și 5% au fost critice (adică insuficiență respiratorie, șoc septic și / sau disfuncție sau insuficiență multiplă de organ).
Rata totală a cazurilor fatale a fost de 2,3% (1023 de decese dintre 44672 de cazuri confirmate). Nu s-au înregistrat decese la grupul de 9 ani și mai tineri, dar cazurile la 70 și 79 de ani au avut 8,0% rată de fatalitate, iar cazurile la 80 de ani și mai mari au avut 14,8% rată de fatalitate. Nu au fost raportate decese printre cazurile grave și severe. Rata de fatalitate a fost de 49,0% în cazurile critice, aceasta a fost mai mare printre cei cu condiții comorbide preexistente, adică 10,5% pentru bolile cardiovasculare, 7,3% pentru diabet, 6,3% pentru boli respiratorii cronice, 6,0% pentru hipertensiune și 5,6% pentru cancer. Dintre cele 44672 de cazuri, un total de 1716 au fost lucrători medicali (3,8%), dintre care 1080 au fost la Wuhan (63%). În general, 14,8% din cazurile confirmate în rândul personalului medical au fost clasificate ca grave sau critice și au fost observate 5 decese.

Coronavirus se aseamănă cu SARS și MERS

Focarul actual Corona Virus este asemănat cu sindromul respirator acut sever anterior (SARS; 2002-2003) și cu focarele de sindrom respirator din Orientul Mijlociu (MERS; 2012). Toate cele 3 infecții virale sunt prezente în mod obișnuit cu febră și tuse, care duc frecvent la o boală a tractului respirator mai scăzut, cu rezultate clinice slabe asociate cu vârsta înaintată și condițiile de sănătate subiacente. Confirmarea infecției necesită testarea acidului nucleic a probelor de tract respirator, dar diagnosticul clinic poate fi pus pe baza simptomelor, expunerilor și imaginii toracice. Îngrijirea pacienților este de obicei efectuată după protocolul standard, deoarece nu au fost identificate terapii antivirale specifice.

Ce urmează de acum

Un obiectiv major al activităților actuale de reacție la focare din China este acela de a lucra contra-timp, în așa fel încât știința să ajungă mai repede înainte ca virusul să fie prea răspândit. Rămân multe de făcut și multe întrebări rămân fără răspuns. China este foarte recunoscătoare pentru ajutorul pe care îl primește din partea comunităților internaționale științifice și de sănătate publică.
Societatea globală este mai interconectată ca niciodată, iar agenții patogeni emergenți nu respectă granițele geopolitice. Investițiile proactive în infrastructura și capacitatea de sănătate publică sunt cruciale pentru a răspunde eficient la epidemii precum Coronavirus și este esențial să continuăm să îmbunătățim supravegherea, cooperarea, coordonarea și comunicarea internațională despre acest focar major și să fim și mai bine pregătiți pentru a răspunde viitoare noi amenințări pentru sănătatea publică.

Studiul a fost publicat de către JAMA în data de 24 februarie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.