Europarlamentarul PDL Rares Niculescu a anuntat, vineri, ca adresat celor 785 de membri ai Parlamentului European o scrisoare deschisa, ca reactie la un demers similar al episcopului Laszlo Tokes, care a prezentat "într-o lumina falsa" un incident petrecut la Cluj-Napoca în 15 martie.
Într-o scrisoare transmisa, vineri, deputatul PDL îsi exprima dezamagirea fata de demersul lui Tokes, sustinând ca acesta i-a dezinformat pe parlamentarii europeni prin prezentarea unei versiuni "unice si neadevarate" a unui incident care a avut loc în Cluj-Napoca. "Domnul Tokes pretinde ca, cu aceasta ocazie, un student maghiar a fost batut de participantii la o «demonstratie anti-maghiara». Sunt nevoit sa protestez fata de aceasta afirmatie. În realitate, dupa cum a dovedit si investigatia derulata de Politie, studentul despre care scrie Tokes a fost atacat de doi indivizi care nu aveau nici o legatura cu «demonstratia anti-maghiara» invocata, într-un loc complet diferit al orasului”, a aratat Niculescu. Potrivit acestuia, cei doi indivizi, tineri suporteri violenti ai unei echipe locale de fotbal, au fost identificati si vor suporta consecinte judiciare. "Acest incident este regretabil, iar cei doi agresori merita o pedeapsa severa. Totusi, este profund imoral sa se sugereze ca acest act de huliganism ar fi avut de-a face cu o «demonstratie anti-maghiara». Facând acest lucru, Tokes dovedeste un fapt pe care îl cunoastem cu totii – ca agenda politica a domniei sale are un singur punct, cel de a câstiga sustinere electorala prin otravirea relatiilor dintre românii si maghiarii din România", a sustinut eurodeputatul PDL.
Strategia lui Tokes
Rares Niculescu l-a acuzat pe Tokes ca întreaga cariera politica a acestuia se bazeaza pe aceasta strategie. "Tokes nu are intentia de a întelege ca în România nu exista conflicte interetnice, mai ales în Cluj-Napoca, oras binecunoscut pentru universitatea sa multiculturala, care ofera oportunitati egale pentru studiu în limba materna pentru studenti de origine româna, maghiara si germana", a mai spus Rares Niculescu. El a subliniat faptul ca primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, "nu avea nicio baza legala pentru a refuza autorizarea manifestatiei respective; într-o societate democratica, oricine are dreptul de a vorbi, chiar si cei cu care nu suntem de acord". Episcopul reformat Laszlo Tokes l-a sesizat, în cadrul unei întrevederi desfasurate miercuri, pe presedintele Parlamentului European, Hans Gert Pottering, cu privire la "reprimarea si umilirea continua a minoritatii maghiare din Transilvania". Tokes a declarat, joi, într-o conferinta de presa, ca i-a înmânat presedintelui PE "un pachet de documente" în sprijinul afirmatiei sale. Este vorba de mai multe decupaje din ziare de limba maghiara care apar în România, potrivit carora în 15 martie, de Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni, dar si de Pastele catolic si reformat, mai multi etnici maghiari ar fi fost agresati de autoritatile române. (T.M.)