
Dupa ce a stat la inchisoare un an de zile pentru acuze inventate de procurorii de la DNA Cluj, dupa 11 ani de procese , Rares Pop si toti ceilalti inculpati din dosarul ISCTR Cluj au fos achitați . Vom reveni cu amănunte !
Fostul șef ISCTR Regional, Rareș Pop, achitat după 11 ani de luptă în instanță. Un dosar construit de SRI și DNA Cluj pe protocoale ilegale, desființat definitiv la Tribunalul Alba
Rareș Pop, fostul șef al ISCTR Regional, a fost achitat definitiv după un calvar judiciar care a durat nu mai puțin de 11 ani. După o condamnare inițială pronunțată de instanțele din Cluj, într-un dosar de corupție controversat, Tribunalul Alba a decis achitarea acestuia și a celorlalți inculpați, în urma rejudecării cauzei.
Dosarul a fost construit pe baza unor interceptări realizate de SRI Cluj, în colaborare cu DNA Cluj, în temeiul unor protocoale care ulterior au fost declarate neconstituționale și ilegale. Rareș Pop a susținut încă de la început nevinovăția sa, semnalând nereguli grave în desfășurarea anchetei și lipsa unui complet specializat care să judece fapte de corupție.
Instanțele clujene au respins de-a lungul anilor numeroase probe și apărări ale inculpaților, însă Tribunalul Alba a admis rejudecarea dosarului, ținând cont inclusiv de prescripția faptelor și de caracterul profund nedrept al procesului inițial, care s-a întins pe o perioadă nejustificat de lungă.
Rareș Pop a devenit astfel unul dintre pionierii luptei împotriva abuzurilor din sistemul judiciar clujean, demonstrând că, deși extrem de dificil, este posibil ca adevărul și dreptatea să iasă la iveală în România. Cazul său a fost urmărit îndeaproape de Gazeta de Cluj, care a relatat în mod constant despre abuzurile și neregulile din acest dosar.
Achitarea definitivă vine ca o reparație morală pentru anii pierduți, stigmatul public și lupta dusă cu un sistem care, în anumite cazuri, s-a dovedit a fi profund viciat.

Ora estimată: 08:01
Complet: C3 JCP+ C3 FOND Legea nr. 78/2000
Tip soluție: Încetat procesul penal
Soluția pe scurt:
- În baza art. 396 alin. (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C.pr.pen. și a art. 154 alin. (1) lit. c) și d) cu aplicarea art. 155 alin. (1) C.pen. și a art. 5 C.pen., încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului POP RAREȘ VASILE – …… – ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale cu privire la următoarele infracțiuni:
- abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, prev. de art. 132 din Legea 78/2000, modificată prin Legea 187/2012, rap. la art. 297 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (40 de acte materiale),
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată, prev. de art. 12 lit. b din Legea 78/2000, modificată prin Legea nr. 187/2012, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.,
- desfășurarea de activități ca acte de comerț, incompatibile cu funcția deținută, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, prev. de art. 12 lit. a din Legea 78/2000,
- fals intelectual în forma participației improprii, prev. de art. 52 alin. 3 rap. la art. 321 C.pen.,
- șantaj, prev. de art. 207 alin. 1 și 3 C.pen., raportat la art. 131 din Legea 78/2000,
- luare de mită, prev. de art. 289 alin. C.pen., cu aplicarea art. 5 C.pen.
Constată că inculpatul Pop Rareș Vasile a fost reținut, arestat preventiv și arestat la domiciliu în prezenta cauză de la 04.06.2014 și până la 08.05.2015.
- În baza art. 396 alin. (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C.pr.pen. și a art. 154 alin. (1) lit. c) și d) cu aplicarea art. 155 alin. (1) C.pen. și a art. 5 C.pen., încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului CRIȘAN CLAUDIU VASILE, …… – ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale cu privire la următoarele infracțiuni:
- abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, prev. de art. 132 din Legea 78/2000, modificată prin Legea 187/2012, rap. la art. 297 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (39 de acte materiale),
- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, comisă în formă continuată, prev. de art. 12 lit. b din Legea 78/2000, modificată prin Legea nr. 187/2012, cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen.
Constată că inculpatul Crișan Claudiu Vasile a fost reținut, arestat preventiv și arestat la domiciliu de la 04.06.2014 și până la 23.03.2015.
- În baza art. 396 alin. (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) C.pr.pen. și a art. 154 alin. (1) lit. c) cu aplicarea art. 155 alin. (1) C.pen. și a art. 5 C.pen., încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului DOHOTAR IOAN RADU, …. ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, prev. de art. 132 din Legea 78/2000, modificată prin Legea 187/2012, rap. la art. 297 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (18 acte materiale).
În temeiul art. 25 alin. 3 Cod procedură penală, dispune desființarea înscrisului oficial falsificat – procesul-verbal de constatare a contravențiilor seria ISCTR nr. 41161024 (aflat la fila 423 vol. VII dos. up).
În baza art. 404 alin. 4 lit. d) din C.pr.pen., raportat la art. 112 alin. 1 lit. e) din C.pen., dispune luarea măsurii confiscării speciale a sumei de 1.500 lei de la inculpatul Pop Rareș Vasile.
Respinge ca rămasă fără obiect acțiunea civilă exercitată de ISCTR București și Statul Român prin ANAF în privința inculpaților Pop Rareș Vasile și Crișan Claudiu Vasile, ca urmare a achitării prejudiciului.
În temeiul art. 19 și 397 C.pr.pen., raportat la art. 1357 C.civ., respinge ca neîntemeiată acțiunea civilă exercitată de partea civilă ISCTR București și Statul Român prin ANAF – reprezentată prin AJFP Alba împotriva inculpatului Dohotar Ioan Radu.
Ia act de faptul că persoana vătămată Corodea Călin Horea nu s-a constituit parte civilă în cauză.
În temeiul art. 404 alin. 4 lit. c) C.pr.pen., raportat la art. 249 C.pr.pen., menține măsura asigurătorie constând în indisponibilizarea prin instituirea popririi asupra sumelor de bani deținute de inculpatul Pop Rareș Vasile în contul bancar deschis la Banca Transilvania, până la concurența sumei de 1.500 lei.
În baza art. 275 alin. (3) C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân în sarcina acestuia.
Cu drept de apel în 10 zile de la comunicarea hotărârii.
Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților și a procurorului prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 20.05.2025.
Document: 42/2025 – 20.05.2025
Vietile unor oameni distruse pentru nimic si nimeni nu plateste
Parcă e singura victimă căsăpită de DNA? – brațul de încredere al sistemului politic băsist și nu numai!…țară de hoți și comuniști troglodiți!
Ar trebui să fie trași la răspundere penală cei care l-au trimis în judecată fără nici o probă concretă !
Parcă e singura victimă căsăpită de DNA? – brațul de încredere al sistemului politic băsist și nu numai!…țară de hoți și comuniști troglodiți!
Adica asta a taraganat procesul 11 ani pana a intervenit prescriptia si acum e considerat victima? Ca eu citesc aici ca achitarea a venit in urma prescriptiei su nu a faptului ca in urma rejudecarii
ar fi fost considerat nevinovat?!?
Domnule Oare, daca nu cunosti dosarul taci “drac…” din gura, nu va mai dati cu parerea toti “ destepti”, dosarul nu s-a judecat pe fond “desteptule” , a stat in camera preliminara vreo 5 ani si 5 pe fond la Cluj unde s-a constatat ca judecata a fost ilegala intorcandu-se dosarul in camera oreliminara la Alba.Dupa 11 ani de procese domnul Pop a cerut sa se termine odata aceasta ilegalitate.Daca era pe bune ascest dosar s-ar fi finalizat intr-un termen rezonabil, vorbim de 11 ani de instante , nu de la data faptei.
În concluzie, s-a dispus achitarea pe procedură sau chichițe procedurale, nici de cum că faptele nu au existat. Procurorii de caz ar trebui să răspundă pentru necunoașterea legii sau aplicarea legii cu rea intenție și nu să huzurească pe salarii și privilegii nesimțite Dar trăim în Românica.