Încă din anul 2018, Consiliul Județean Cluj a început organizarea licitației pentru restaurarea Castelului Banffy din Bonțida. Au fost nevoie de șase licitații și de suplimentarea bugetului de către forul județean pentru ca firmele să fie interesate și să depună oferte pentru execuția lucrărilor. După ce licitația a fost atribuită unei firme, proiectul părea să treacă în etapa următoare. Însă, Consiliul Județean Cluj trebuie să reevalueze oferta desemnată câștigătoare, după ce o altă societate care a participat la licitație a contestat în instanță decizia de atribuire și a avut câștig de cauză.

După o perioadă prelungită dedicată înscrierii de oferte pentru execuția lucrărilor de reabilitare a Castelului Banffy, Consiliul Județean Cluj anunța în primăvara acestui an că documentația acestora urmează să fie evaluată, iar ulterior, încep lucrările de restaurare propriu-zise.

Trei firme sau asocieri de firme au depus oferte pentru execuția lucrărilor de reabilitare a clădirii Castelului Banffy și a parcului-monument din incinta acestuia.

„Ne dorim ca într-un timp cât mai scurt, această perlă arhitecturală a Clujului să fie redată circuitului turistic, astfel încât vizitatori din toate colțurile țării și ale lumii să se poată bucura de un monument istoric cu adevărat unic. Ceea ce e însă extrem de important, și insist asupra acestui aspect, e ca firmele ce se vor înscrie în competiție să aibă capacitatea necesară realizării unei lucrări de o asemenea finețe, specifice unui monument istoric supus unor reguli extrem de stricte”, declara la momentul respectiv Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Curtea de Apel Cluj: Oferta trebuie reevaluată!

Într-un final, licitația a fost câștigată de firma Decorint SRL, condusă de Konti Tibor Istvan. Însă, licitația a fost contestată la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de către o altă firmă care a participat la licitație, respectiv Tomoroga Construct SRL, firmă ce are sediul în județul Bistrița-Năsăud și este condusă de Bogdan Tomoroga. La CNSC nu a avut succes, motiv pentru care a contestat decizia de atribuire în instanță. În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel Cluj a admis plângerea formulată de Tomoroga Construct împotriva Unității Administrativ Teritorială a Județului Cluj și a societății Decorint SRL.
Prin urmare, instanța a dispus ”anularea parțială a raportului procedurii și a comunicării de rezultat în ceea ce priveşte decizia Autorităţii contractante de a declara admisibilă şi conformă oferta Decorint SRL şi a actelor subsecvente cu respingerea cererii de intervenţie formulată în cauză. Obligă Judeţul Cluj autoritate contractantă la continuarea procedurii de atribuire prin reevaluarea ofertei desemnată câştigătoare şi emiterea unui nou raport al procedurii potrivit considerentelor prezentei decizii. Decizia este definitivă”, se arată în soluția pe scurt a Curții de Apel Cluj.
Întrebat despre motivele contestației aferentă procedurii de atribuire a contractului pentru restaurarea Castelului Banffy, Tomoroga Construct SRL ne-a transmis că nu poate detalia cu exactitate motivele care au fost criticate, având în vedere că nu există deocamdată o motivare a Curții de Apel Cluj. Totuși, reprezentantul Tomoroga Construct a explicat pe scurt motivele contestației:

”În primul rând dorim să evidențiem faptul că la baza acesteia au stat o serie de critici pentru care societatea noastră a considerat că celălalt ofertant nu ar fi fost îndreptățit să primească un punctaj maxim deoarece acest lucru ar fi însemnat că acesta ar fi depus o documentație întru totul perfectă, lucru imposibil în cazul unei lucrări de asemenea anvergură.

Totodată, la nivel de licitație ofertanții trebuie să facă dovada ca sunt eligibili din toate punctele de vedere, din care amintim: personal, utilaje, deținerea unor autorizații de funcționare, experiența, metodologii și proceduri de lucru.

Deoarece până la această dată nu am primit motivarea de la Curtea de Apel Cluj, nu putem încă detalia cu exactitate care dintre motivele criticate au stat la baza deciziei”, a răspunsul solicitării noastre, reprezentantul Tomoroga Construct.

Reporterul Gazeta de Cluj a contactat și firma Decorint SRL care urmează să ne ofere un punct de vedere săptămâna viitoare, informații pe care le vom prezenta ulterior.

CJ Cluj a mărit valoarea contractului pentru restaurarea Castelului Banffy

După cinci licitații eșuate, consilierii județeni au aprobat suplimentarea cu peste 8,5 milioane de lei pentru proiectul privind restaurarea Castelului Banffy.

Măsura a venit după cinci licitații la care nu s-au depus oferte, valoarea contractului fiind considerată neatractivă de către constructori, mai ales că presupune lucrări speciale fiind vorba despre un monument istoric.

Contractul de finanțare pentru proiectul „Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonțida, județul Cluj”, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, a fost semnat încă din octombrie 2017.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea, conservarea și punerea în valoare a acestui castel.

La licitațiile organizate în 2018 și 2019 nu s-a prezentat însă nimeni. Inițial valoarea lucrărilor era estimată la peste 13,4 milioane de lei, devizul fiind actualizat apoi în 2019 la 22.086.837,46 lei, fără TVA. Nici la licitația din luna august 2019 nu s-a prezentat nimeni. Ca urmare, ”Consiliul Județean Cluj s-a adresat operatorilor economici care au consultat documentația în SEAP dar care nu au mai depus ofertă, în vederea clarificării motivelor care i-au determinat să nu înainteze o ofertă în cadrul procedurii”, se arăta în referatul proiectului de hotărâre. Două firme de construcții au arătat în răspunsurile către CJ Cluj că din calculele lor lucrările ar costa cu 20-30% mai mult.

Ca urmare, s-a procedat la o nouă actualizare a devizului, iar în luna ianuarie 2020 proiectantul a propus o valoare suplimentară de 8.591.135,59 lei (TVA inclus), față de cea aprobată.

”În acest context, considerăm că se impune efectuarea modificărilor necesare pentru suplimentarea valorii totale a cheltuielilor legate de proiect. Restaurarea și conservarea ansamblului monument istoric, format din clădirea castelului și parcul care-l înconjoară și deschiderea lui pentru vizitare, turiștilor dar și pentru organizarea de evenimente culturale vor aduce o plus-valoare zonei. Funcționarea castelului ca și centru de evenimente culturale va genera și crearea a 6 locuri de muncă, într-o primă etapă, urmând ca, în funcție de gradul de utilizare / vizitare, numărul acestora să crească.

Solicitarea de suplimentare cu suma de 8.591.135,59 lei (TVA inclus), rezultată în urma actualizării devizului general în luna ianuarie 2020, urmează a fi suportată din bugetul Județului Cluj, doar după atribuirea contractului de lucrări, pe perioada de desfășurare a lucrărilor de 24 de luni (investiție multianuală), respectiv în anii 2021 și 2022”, se mai arăta în documentul menționat.

Prin urmare, consilierii județeni au aprobat această suplimentare, astfel că din bugetul judeţului Cluj vor fi acoperite cheltuieli neeligibile în cuantum de 19.287.684,24 lei (TVA inclus), pentru acest proiect.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la 38.697.577,05 lei cu TVA, iar durata de realizare este de 36 de luni.

Firmele care au depuse ofertele

1.      Ofertant unic: Decorint. Subcontractanți: Timbermatrix (0,38%), Medline Com SRL (7,88%), Domino Construct Expert SRL (0,81%), Steve Impex SRL ((21,62%), Damian Grup (0,02%), Kesz Construcții România (0,43%).

2.      Asociere: Euras. Subcontractanți: Lucicor Prod SRL (4,49%), Sesam Protect SRL (0,89%), Medline Com SRL (8,68%).

3.      Asociere Tomoroga Construct (leader), Constructim SA, Rustic. Subcontractanți: Deltic-Instal SRL (6,83%), Profrigo (0,26%), Elcom International SRL (0,4%), Hydrosfer Instal (0,64%), Generalisting (0,44%), Dianova Instal (0,19%).

Criteriul de atribuire a fost reprezentat de raportul calitate-preț, ponderea alocată factorului preț fiind de 60%, iar cea care a revenit factorului tehnic a fost de 40%.

Suprafața terenului ce aparține castelului este de 56.128 mp, din care 644 mp sunt ocupați de Castelul Banffy, iar 691 mp de clădirile adiacente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.