Curtea de Apel Cluj a modificat sentința de condamnare a fraților Socaciu din Florești judecați în instanțele clujene pentru înșelăciune. Judecătorii instanței au modificat sentința de condamnare în sensul că li s-a dat voie să se ocupe, în continuare de activitățile pentru care au fost condamnați pentru înșelăciune: lucrări de construcție și producție de mobilier. Cei doi îi păcăleau pe oameni că au o fabrică de mobilă însă, după ce încasau acontul pentru lucrările comandate, dispăreau și nu mai onorau comanda.
Judecătorii Curții de Apel Cluj, Iuliana Moldovan şi Viorel Virgil Andreieş, au decis să modifice sentința de condamnare din procesul de înșelăciune în care au fost judecați frații Marian și Marius Socaciu. Dacă, inițial, judecătorul Ionuț Borlan, de la Judecătoria Cluj Napoca, i-a condamnat pe cei doi la pedepse cu suspendare de un an și 11 luni și le-a interzis să mai deruleze activități de construcții și de producție a mobilei, cei doi magistrați de la Curtea de Apel Cluj au decis să modifice sentința din dosarul de fond.
”Înlocuieşte pedepsele complementare aplicate inculpatului Socaciu Marian Dorin, constând în interzicerea exercitării dreptului de a desfăşura activităţi de efectuare lucrări de construcţie şi activităţi de producţie şi comercializare mobilier (…)pe o durată de 1 an, cu pedepsele complementare constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi administrator (…) pe o durată de 1 an. Înlocuieşte pedepsele accesorii aplicate inculpatului Socaciu Marius Dănuț constând în interzicerea exercitării dreptului de a desfăşura activităţi de efectuare lucrări de construcţie şi activităţi de producţie şi comercializare mobilier, (…) cu pedepsele accesorii constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi administrator. (…) Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate”, arată soluția pe scurt a instanței.
De asemenea, cei doi frați au fost puși să plătească daune în valoare de 14.550 lei și cheltuieli de judecată.
De la fundații caritabile la țepe
SC Moni & Carla SRL, cu sediul în comuna Săvădisla este firma administrată de Marian Socaciu. ”Construim şi executăm la comandă: case şi cabane din lemn masiv, mobilier casă şi grădină, garduri, terase, foişoare, acoperişuri, podeţe, balansoare, mansarde, mobilier pentru bucătării/dormitoare/sufragerii”, aşa îşi descrie Marian activitatea.
După ce clienţii erau presaţi de Marian să îi dea banii cât mai repede şi îşi primea banii, Marian era de negăsit. ”Nu aş vrea să i se mai întâmple cuiva ce ni s-a întâmplat nouă”, spune una dintre fetele ţepuite.
Marian făcea parte şi dintr-o fundaţie caritabilă, un mijloc de care s-a folosit pentru a le câştiga încrederea oamenilor. Pe mulţi dintre clienţii pe care i-a ţepuit i-a întâlnit acolo. S-a dovedit ulterior că a furat chiar din banii şi lucrurile donate de oameni. Unei persoane i-a zis chiar că depozitul nu mai funcţionează şi să ducă donaţiile la el acasă, deşi depozitul funcţiona.
După ce mai multe persoane din Florești au depus plângeri penale împotriva celor doi frați și a firmei prin care obțineau lucrările, țeparii și-au deschis altă societate prin care obțineau contracte.
Socaciu a deschis SC Fine Living SRL, societate care promite să efectueze ”finisaje şi amenajări interioare, instalaţii de încălzire şi climatizare, lucrări de instalaţii electrice pentru case, blocuri, centre comerciale şi de producţie, instalaţii monofazice şi trifazice, mobilier la comandă din pal, amenajări interioare de la a la z” şi construirea de ”case, clădiri, blocuri de locuinţe la roşu sau la cheie”, potrivit descrierii de pe pagina de Facebook Fine Living Construct.
Ţeapă de 20.000 de lei
Într-una din ediţiile trecute, am relatat cazul Sânzianei Răchiţeanu care a rămas fără 20.000 de lei în urma colaborării cu Marian. Sânziana şi Marian s-au cunoscut prin intermediul unei fundaţii caritabile, unde amândoi făceau voluntariat, aşa şi-a câştigat încrederea în el, fapt pentru care Sânziana s-a decis să apeleze la serviciile lui. Însă încrederea în el a costat-o scump. După ce şi-a primit banii, Marian a dispărut şi nu şi-a mai onorat promisiunile. Sânziana l-a dat în judecată, iar instanţa i-a dat câştig de cauză Sânzianei.
Un nenorocit. Nu are casa, nu are nimic. Minte cu nerusinare. L-am angajat pentru o lucrare de renovare apartament. Intr-un an si jumatate mu a facut nici macar partea electrica. Nu are meserie, nu este constructor, doar se da constructor. Aveti grija, va fura banii si nu face nicio lucrare !