Confirmarea ratingurilor reflectă profilul economic şi financiar al Bucureştiului, care este mult peste media naţională, performanţa operaţională solidă şi nivelul moderat al datoriei. De asemenea, reflectă ciclicitatea volatilă a taxelor, necesităţile ridicate de investiţii şi riscurile ridicate legate de refinanţare.

Perspectiva stabilă reflectă aşteptările Fitch privind continuarea performanţei bugetare solide şi a nivelului moderat al datoriei. Fitch estimează că nu va creşte datoria Bucureştiului în 2013 şi 2014 iar PIB-ul va continua să se îmbunătăţească în 2013, deşi într-un ritm moderat.

Economia României a crescut cu doar 0,7% în 2012 iar Fitch se aşteaptă la un avans mai ridicat în 2013, de 1,2%, sub media de 1,6% înregistrată în 2007-2011.

Fitch avertizează că Bucureştiul se confruntă cu un risc ridicat de refinanţare, când vor ajunge la scadenţă obligaţiunile în valoare de 500 milioane de euro, în 22 iunie 2015. Oraşul intenţionează să efectueze câteva împrumuturi până atunci, pentru a refinanţa împrumuturile, dar încă nu există planuri finalizate. Mai mult, Primăria vrea să obţină o exceptare de la legea care prevede că plăţile din serviciul datoriilor nu pot depăşi 30% din media veniturilor unui oraş în ultimii trei ani. În plus, datoria Bucureştiului este expusă riscului de schimb valutar, în special în euro şi dolari.

Menţinerea performanţelor operaţionale solide, prin care o mare parte din finanţarea investiţiilor este asigurată din resurse interne, şi un nivel al datoriilor sub 100% din veniturile actuale va fi un factor pozitiv pentru ratingul Bucureştiului, care este la nivelul ratingului suveran al României. În schimb, planurile neclare de refinanţare, pentru când vor ajunge la scadenţă obligaţiunile, vor fi un factor negativ pentru calificativul oraşului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here