După ce agenţia de evaluare Standard & Poor’s a avertizat România asupra creşterii riscurilor la adresa economiei sale, a venit rândul unei alte mari agenţii să facă acelaşi lucru. Agenţia Fitch a scos România din categoria „investment grade”, respectiv de ţară cu risc scăzut pentru investiţii, agenţia precizând că această degradare a calificativului ţării reflectă îngrijorările sale cu privire la cadrul politicii macroeconomice din România, precum şi la capacitatea ţării de a evita o severă criză economică şi financiară.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a coborât săptămâna trecută ratingul României pentru împrumuturile pe termen lung în valută, dar şi pentru împrumuturile pe termen lung în moneda naţională. Astfel, România a fost scoasă din categoria „investment grade”, respectiv de ţară cu risc scăzut pentru investiţii, agenţia Fitch precizând că această degradare a calificativului ţării reflectă îngrijorările sale cu privire la cadrul politicii macroeconomice din România, precum şi la capacitatea ţării de a evita o severă criză economică şi financiară. Agenţia Fitch a revizuit în scădere ratingurile pentru cinci bănci româneşti, în urma reducerii calificativului de ţară, potrivit unui comunicat al agenţiei de evaluare financiară. Cele cinci bănci al căror rating a scăzut sunt chiar liderii pieţei româneşti şi anume Banca Comercială Română, Banca Română de Dezvoltare, UniCredit Ţiriac Bank, Bancpost şi Banca Românească, iar ratingul Băncii Transilvania a fost confirmat.

Ratinguri în scădere la băncile de top

Agenţia de evaluare Fitch a arătat că majoritatea ratingurilor Băncii Comerciale Române, liderul de piaţă al României ,sunt în scădere. Atât ratingul pentru împrumuturile pe termen lung în ,cât şi ratingul pentru împrumuturile pe termen lung în moneda naţională au fost revizuite în scădere, de la "A-" la "BBB", cu perspectivă negativă. Alte ratinguri care au coborât sunt cele pentru împrumuturile pe termen scurt în valută, ratingul individual al băncii şi ratingul de suport. Şi Banca Română de Dezvoltare a resimţit efectele crizei financiare mondiale. Ratingurile BRD,care au fost revizuite în scădere, au fost cele pentru împrumuturile pe termen lung în valută, ratingul pentru împrumuturile pe termen scurt în valută şi ratingul de suport. Aceleaşi ratinguri au coborât şi la Bancpost ,şi la UniCredit Ţiriac Bank, iar ratingurile individuale ale acestor două bănci au fost confirmate la "D". Ratingul Băncii Româneşti pentru împrumuturile pe termen lung în valută a fost revizuit în scădere, de la "BBB+" la "BBB", iar perspectiva a fost schimbată, de la stabilă la negativă. Ratingul pentru împrumuturile pe termen scurt în valută a fost coborât la "F3", de la "F2", ratingul individual al băncii a fost confirmat la "D", iar ratingul de suport a fost confirmat la "2".

Acţionariatul dispersat a salvat BT

Banca Transilvania este singura bancă de top din România, al cărei rating nu a scăzut, în urma evaluării date de Fitch. Ratingul Băncii Transilvania pentru împrumuturile pe termen lung în valută a fost confirmat la "BB-", iar perspectiva a fost schimbată, de la stabilă la negativă. Ratingul pentru împrumuturile pe termen scurt în valută a fost confirmat la "B", iar ratingul de suport a fost confirmat la "3". Motivul pentru care această bancă nu are un rating în scădere este că nu a fost preluată de un grup internaţional, aşa cum s-a întâmplat cu celelalte cinci bănci româneşti. Conducerea Băncii Transilvania, care s-a reunit săptămâna trecută pentru a analiza situaţia sa actuală, a subliniat că banca este privilegiată ,deoarece acţionariatul său este dispersat. “Înainte, toată lumea ne critica pe motiv că nu facem parte dintr-un grup bancar mare. Iată, că tocmai acest fapt a făcut să trecem cu bine de criza din SUA!”, a menţionat preşedintele Consiliului de Adminstraţie, Horia Ciorcilă. Cele mai multe acţiuni sunt deţinute de către preşedintele BT, respectiv cinci procente şi de oameni de afaceri din Cluj, apropiaţi ai acestuia, fiecare dintre ei deţinând şi ei maxim cinci procente din titluri. Dintre persoanele juridice, capitalul cel mai mare îl are Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, respectiv 14,5%. Banca Transilvania, care este prezentă în România prin 526 de locaţii, a obţinut în primele trei trimestre ale acestui an un profit de 107 milioane de euro. BT are 6.700 de angajaţi, iar activitatea este organizată pe patru linii principale de afaceri – persoane fizice, IMM, companii mari şi divizia pentru medici – pentru care banca are produse şi servicii specifice.

Factorii politici au ignorat semnalele

Ratingurile pe care agenţia de evaluare Fitch le-a făcut publice săptămâna trecută reflectă probabilitatea ca sprijinul pentru cele cinci bănci din partea băncilor mamă din străinătate să fie disponibil în caz de nevoie. Retrogradarea ratingurilor acestor bănci reprezintă consecinţa directă a retrogradării ratingurilor României. Decizia Fitch intervine la aproximativ două săptămâni,după ce o altă mare agenţie de rating, Standard & Poor’s, a scos şi ea România din categoria "investment grade", singura ţară din Uniunea Europeană, care nu beneficiază de un rating din această categorie. România a respins criticile venite de la Standard & Poor’s şi a susţinut că nu are nevoie de ajutorul Fondului Monetar Internaţional, care a dezminţit şi el zvonurile potrivit cărora ar fi purtat discuţii cu România în vederea unui pachet de asistenţă financiară. Comentariile Fitch sunt similare cu cele venite de la Standard & Poor’s, care a avertizat asupra creşterii riscurilor la adresa economiei româneşti, ca urmare a sporirii datoriei sectorului privat pe pieţele externe, din ce în ce mai nesigure. Potrivit agenţiei de rating, factorii politici de la Bucureşti au ignorat semnalele de alarmă şi s-au preocupat în schimb de alegerile parlamentare programate pentru data de 30 noiembrie. O situaţie similară cu cea a României este şi în Bulgaria, deoarece Fitch a revizuit în scădere săptămâna trecută şi ratingurile a cinci bănci bulgăreşti, în urma reducerii calificativului de ţară.

BT a înregistrat pierderi substanţiale la bursă

Banca Transilvania, care se află în topul primelor cinci instituţii bancare din România, a înregistrat pierderi substanţiale la Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile societăţii fiind retrase de la tranzacţionare în urmă cu câteva săptămâni. Conform reprezentanţilor Băncii Transilvani, în maxim o lună de zile acţiunile bancii vor intra din nou la tranzacţionare.

România, în topul celor mai vulnerabile ţări

România ocupă locul cinci, la egalitate cu Estonia, într-un clasament al celor mai vulnerabile state europene emergente la presiunile legate de finanţarea externă, conform unui top întocmit de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. “Fitch a realizat un indice al vulnerabilităţii relative la presiunile legate de finanţarea externă, bazat pe balanţa contului curent, investiţiile străine directe, plăţile externe care trebuie efectuate în acest an şi datoriile unui stat. Din studiu a reieşit că Letonia, Croaţia, Lituania, Turcia, Estonia, România şi Bulgaria sunt cele mai vulnerabile state”, se arată într-un raport al agenţiei de rating.

Andreea Mitrică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.