Raul C. Muresan, angajat al Institutului Român de Știință și Tehnologie și co-host al evenimentul de pe Facebook ”Jos Ponta! Cluj, ultima plimbare” a acordat prin intermediul platformei Facebook un interviu pentru gazetadecluj.ro în care a povestit cum a început protestul care a schimbat președintele României. El a vorbit despre așteptările sale de la socetatea civilă, dar și când vor ieși în stradă următoarea dată. Activistul așteaptă să se respecte Declarația de la Cluj cât de repede, deși încrederea sa în actuala clasă politică este minimă.

 

Mai citește pe aceeași temă un interviu 2.0 realizat de asemenea pe Facebook cu Dumitru Cornel Vîlcu, activistul care a fost co-host pe Facebook al evenimentului alături de Raul Mureșan. Cei doi au luat autorizația de la Primăria Cluj-Napoca pentru protestul de la Cluj:

 

Cornel Vîlcu, co-host pe Facebook al protestului de la Cluj: Evident că vom mai ieși în stradă


 

Raul Muresan si-a inceput ”cariera” de activist civic in cadrul protestelor impotriva proiectului RMGC de la Rosia Montană. Foto: Cluj.info/Facebook.com

raul cristian muresan rosia montana unesco


 

 

Reporter: Cum vedeti efectele miscarii sociale „Jos Ponta! Cluj, ultima plimbare”?

Cristian Raul  Muresan: Cred ca iesirea in strada a oamenilor a avut un efect foarte important – in special in Cluj. Prezenta la vot a fost foarte mare iar protestul de vineri cred ca a dat oamenilor curaj.

In al doilea rand, cred ca diaspora s-a simtit incurajata de valul de proteste din tara.

Rep.: Totusi numarul voturile din diaspora au fost insignifiant mai mic fata de cel al romanilor din tara. De ce credeti ca au fost organizate alegerile atat de prost in diaspora?

Raul Cristian Muresan: Cred ca guvernul Ponta a dorit sa evite orice fel de surpriza. Am inteles ca in primul tur nu puteau estima o prezenta foarte mare la vot, dar stiau ca in al doilea tur vor veni foarte multi si cu toate acestea nu au luat masurile necesare. E semn clar de premeditare. Parerea mea e ca Ponta a vrut sa evite orice surpriza. Probabil s-a gandit ca daca se vor mobiliza cei din tabara adversa, scorul s-ar putea sa fie strans, ca in 2009. Si a vrut sa evite orice surpriza. Dar tocmai actiunile sale s-au intors dramatic impotriva lui.


 

raul cristian muresan


 

Rep.: Iohanis a spus ca PNL doreste sa preia puterea in 2015-2016. Ce parere aveti de primele declaratii ale noului presedinte?

Cristian Raul  Muresan: Cred ca multi astepau ca Iohannis sa se comporte deja ca presedinte al Romaniei si nu ca un co-presedinte al noului PNL. Faptul ca PNL vrea sa preia puterea e firesc, asta vrea orice partid. Dar cred ca e timpul ca Iohannis sa realizeze ca e presedintele tarii si nu mai este presedintele unui partid. Chiar daca inca nu este inca validat si chiar daca nu a depus inca juramantul. Dincolo de asta, e pe undeva clar ca Iohannis vrea sa dea un semnal partidelor care l-au sustinut. Dar trebuie deja sa se desparta de ele daca vrea sa demonstreze ca este la nivelul asteptarilor celor care l-au votat.


 

Rep.: Credeti ca Declaratia de la Cluj va fi luata in seama de politicieni si pusa in practica?

Cristian Raul  Muresan: Cred ca ea a ajuns deja la politicieni. Am impresia ca isi vor asuma o parte dintre cerinte, poate cele mai usoare, pentru a da impresia ca asculta vocea cetatenilor. Dar nu imi fac iluzii. Vorbim de aceeasi clasa politica nereformata. Important asadar nu e ce vor face politicienii, ci ce va face societatea civila. Daca oamenii vor intelege importanta acestei declaratii si daca in perioada urmatoare vor fi dispusi sa iasa in strada pentru indeplinirea punctelor din aceasta declaratie, atunci ea va fi pusa in aplicare, de voie de nevoie. Pana la urma, e mult mai interesant ce va face societatea civila de acum incolo decat politicienii. Aici e marea schimbare din 2014 si aici e de fapt miracolul care s-a petrecut pe 16 noiembrie. Faptul ca oamenii s-au trezit si ca nu mai accepta jumatati de masura. Depinde doar de noi – politicienii se vor schimba doar sub presiunea societatii civile.

Rep.: Daca nu se respecta veti mai iesi in strada?

Cristian Raul  Muresan: Absolut!

Foarte multi oameni care au fost in piata asteapta indeplinirea acestor puncte. Sunt sigur ca vor fi in strada cu proxima ocazie.


Fotografia realizata de Andrei Niculescu de la protestul ”Jos Ponta! Cluj, ultima plimbare” a făcut înconjorul internetuluijos ponta! cluj, ultima plimbare


 

Rep.: Care ar fi un deadline pentru indeplinirea lor? Dupa votul pe pe buget pe 2015?

Cristian Raul  Muresan: Punctele din declaratie ating o serie de probleme vitale pentru Romania, dar unele sunt mai usor de indeplinit iar altele mai greu. Cred ca sunt lucruri care pot fi facute acum, in regim de urgenta. Altele, cum ar fi modificarea Constitutiei pentru eliminarea tratamentului special al parlamentarilor, sunt chestiuni mai de durata. Dar cred ca un termen rezonabil pentru indeplinirea tuturor punctelor este inaintea urmatoarelor alegeri parlamentare, adica 2016.



Rep.: Deci spuneti ca nu veti mai iesi in strada pana in 2016 in cazul in care o parte din cerintele acestea nu vor fi respectate in bugetul de anul viitor?

Cristian Raul  Muresan: Nu, nu am spus asta. Sunt convins ca actuala clasa politica va „calca pe bec” cat de curand. Si ca va fi nevoie sa fim in strada cat mai urgent. Mai departe, sunt convins ca politicienii de astazi nu vor catadicsi sa incerce rezolvarea punctelor din Declaratie. Trebuie sa iesim in strada sa-i „incurajam”! Termenul de care va spuneam este unul rezonabil pentru problemele dificile din Declaratie, care cer timp. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa asteptam. Tocmai asta e cheia – oamenii trebuie sa inteleaga ca singurul lor prieten este strada. Sa nu ne lasam prostiti.

Va dau un exemplu – interzicerea cianurarii in minerit pe teritoriul Romaniei. Chiar in timp ce vorbim, la Certej a demarat ilegal amenajarea exploatarii cu cianuri, asta chiar in lipsa autorizatiilor si incalcand toate legile tarii. Ce credeti ca vor face oamenii avand in vedere urgenta si faptul ca politicienii consimt la incalcarea legii?

Rep.: Credeti ca vor putea fi motivati clujenii sa iasa in numar asa mare, zeci de mii, avand in vedere ca este un imbold cum ar fi cel al imposibilitatii diasporei sa isi exprime votul?

Cristian Raul  Muresan: Depinde. Am incredere ca intotdeauna politicienii nostri au stiut sa „o comita” atat de urat incat indignarea a devenit aproape sufocanta. Asta scoate zeci de mii de oameni in strada. Am senzatia ca nu si-au pierdut reflexele – pana la urma sunt aceiasi politicieni. Vor avea ei grija sa ne dea ocazia sa iesim masiv impotriva abuzurilor lor. Revenind insa, cred ca nu e neaparat crucial numarul celor care ies in strada ci hotararea acestora. Vom vedea cati vom fi, dar in Cluj lucrurile arata destul de bine – oamenii si-au format un spirit civic si stiu sa il foloseasca atunci cand e cazul. E insa important sa se mobilizeze atunci cand cauza e clara si cand impactul e maxim. Cred ca exista un fel de constiinta colectiva care e capabila sa aprecieze aceste lucruri.

Rep.: Cum credeti ca se va dezvolta societatea civila din Cluj in viitor? Cum ar putea sa-i convinga oamenii care protesteaza pe conducatorii tarii sa le indeplineasca dorintele?

Cristian Raul  Muresan: Cred ca societatea civila din Cluj trebuie in primul rand sa se uneasca. Clujul este un oras foarte divers si ca atare si societatea civila are multe segmente, care impartasesc viziuni si ideologii diferite. Exista un nucleu de oameni foarte implicati care s-a format in principal pe cauza Rosiei Montane – aceasta i-a unit pe oameni cu orientari ideologice si convingeri foarte diferite. Succesul Campaniei Salvati Rosia Montana s-a datorat in primul rand coeziunii societatii civile, si mai ales a celei din Cluj. Cred ca succesul acesteia va depinde in viitor in mare masura de modul in care diferitele segmente vor intelege sa se tolereze reciproc si sa coopereze pentru cauze care transcend o ideologie sau alta. Din fericire, Romania trebuie reconstruita din temelii iar obiectivele foarte concrete ale acestei reconstructii cred ca sunt impartasite de toti. Referitor la a doua intrebare, lucrurile sunt destul de simple – democratia directa, care se manifesta in strada, actioneaza ca un cenzor, ca un factor de selectie naturala pentru politicieni, mai ales inainte de alegeri. E deja foarte clar ca strada poate constrange politicienii sa revina la interesul cetatenilor – de aceea, e important ca oamenii sa inteleaga ca votul e fundamental dar nu e suficient. In perioada dintre alegeri oamenii trebuie sa se implice direct, sa actioneze ca un fotbalist care alearga cu mingea spre poarta: sa o loveasca in stanga si in dreapta pentru a o tine pe o traiectorie dreapta. Ar trebui sa invatam sa fim toti atacanti, si nu am indoiala ca mingea va intra in poarta!

Rep.: Daca ati avea vreun mesaj pentru clujenii care stau in casa si carora le este frica sa iasa in strada sa protesteze, sa se manifeste liber?

Cristian Raul  Muresan: Mesajul este foarte simplu, l-a dat strada: „Veniti cu noi”! In marsul de vineri, prin Marasti, am fost impresionat de cat de putina lume era la balcoane sau la geamuri si de faptul ca majoritatea luminilor erau stinse. Asta inseamna ca foarte foarte multi oameni erau deja in strada cu noi. Nu am nicio indoiala ca nu au mai ramas multi clujeni carora sa le fie frica. Au avut ocazia sa vada ca in Cluj protestele sunt pasnice si civilizate, ca nu au fost niciodata incidente serioase si ca mobilizarea lor are impact foarte mare. Asadar, cred ca pot veni cu incredere – incredere in ei insisi si in puterea lor de a schimba Romania. Sa stie ca in strada ii asteapta deja zeci de mii de prieteni!

Rep.: V-ati fi asteptat sa iasa atat de multi oameni in strada? Efectele miscarii sunt cele scontate?

Cristian Raul  Muresan: Sincer, ma asteptam undeva la 5.000 – 8.000 de participanti pentru ca atatia se anuntasera pe Facebook. In general vin mai putini decat se anunta, dar se pare ca numarul a fost cel putin dublu. Asta pentru ca s-au mobilizat si oameni care nu au venit pe filiera online-ului ci auzind de la prieteni de protestul de vineri. Primul obiectiv cred ca a fost atins, adica oamenii s-au energizat in strada si s-au mobilizat la vot, incurajand si diaspora. Dar cred ca efectul va fi cel scontat abia atunci cand politicienii isi vor fi asumat Declaratia de la Cluj si vor incepe implementarea sistematica a ei. Pana atunci, cred ca avem datoria sa ne intalnim cu zecile de mii de prieteni in strada. La o plimbare! Sau mai multe…

Rep.: Cum ati vazut implicarea si participarea politicienilor la miscari avand in vedere ca ati cerut expres sa nu participe?

Raul Cristian Muresan: Pai, cred ca faptul unii politicieni s-au infiltrat printre manifestanti a fost o mare greseala din partea lor. Nu cred ca au afectat in mod sensibil manifestatia, pentru ca la peste 15.000 de oameni e cam greu ca un numar de 100-200 de infiltrati sa deturneze natura protestului. Dar, gestul lor a fost jignitor pentru oameni si nu au facut decat sa alimenteze atacurile din cealalta tabara, sa le ofere acelora munitie. Politicienii nu aveau ce cauta in multime, ei au lucrat practic impotriva propriului lor interes. Asta demonstreaza inca o data, daca mai era necesar, ca nu inteleg chiar nimic din ce se intampla. Sunt curios ce au simtit cand am strigat in cor „Clasa politica e sub orice critica!”? Sper sa fi invatat ceva si sa inteleaga ca locul lor nu e in strada si mai ales nu ca infiltrati in proteste oneste care nu sunt ale lor.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Iasul este alaturi de voi si il sprijina pe d-l Iohannis !!!! Vom pune capat guvernului Ponta ! Vom iesi la proteste de cate ori ne dati un semn ! Felicitari pentru tot ce ati facut ! Fam.Paraschiv

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.