De aproape un an, Ucraina a devenit pentru unii un model de luptă împotriva invaziei rusești, iar pentru alții o marionetă a  marilor puteri din Vest. Fără a face o analiză exhaustivă a acestui conflict în care Ucraina a fost implicată, vom încerca să aruncăm o privire în ograda noastră, mai exact în județul Cluj și la afacerile pe care unii ucraineni le au de ani buni pe la noi. Reamintim că în ultimele ediții a anului trecut, Gazeta de Cluj a prezentat firmele rusești și austriece care operează pe piața din orașul condus de Emil Boc. 

Cea mai veche afacere care are administrator pe ucraineanca Savenko Oksana este Fortpres Distributie SRL, având ca obiect de activitate comerțul cu metale și minereuri metalice. Totodată, Shcholokov Kostyantyn, care a devenit cetățean român, deține în proporție de 99% firma. În 2021, Savenko Oksana a fost revocată din funcția de administrator, Kostyantyn fiind cel care, pentru o perioadă de 50 de ani, urmează să administreze societatea cu puteri depline. 

Mai mult, Kostyantyn a fost administrator la firma Fortpres CUG SA, care de mai bine de trei ani nu a mai înregistrat nicio cifră de afaceri. Cu toate acestea, profitul în 2019, având în vedere că cifra de afaceri a fost 0, s-a ridicat la peste 600 de mii de lei. 

Din 2006 și până în prezent, Fortpres Distributie SRL nu a avut mai mult de 5 angajați, iar în urmă cu doi ani, numărul acestora a scăzut la 3. Kostyantyn mai este acționar la o altă firmă din Cluj-Napoca, mai exact Azov Industries Grupp SRL, firmă înființată în 2018 și care se ocupă de fabricarea altor mașini-unelte pentru prelucrarea lemnului, osului, pietrei, ebonitei, textolitului, sticlei și inclusiv mașini-unelte care utilizează laserul, undele ultrasonice, jetul cu plasmă și impulsuri magnetice.

Revenind la Fortpres Distributie SRL, unde ambii administratori provin din Regiunea Donetk, iar în 2021 firma a avut o cifră de afaceri de peste 3,5 milioane de lei, cu un profit de 1,34 milioane de lei. Din 2006 și până în 2021, Fortpres a avut mereu o cifră de afaceri de peste 1 milion de lei, culminând în 2011, când a avut peste 12 milioane de lei. Cu toate acestea, profitul a fost pe minus, mai exact cu 516 mii de lei. Fortpres Distributie SRL nu este străină de vizitele în fața instanței, fiind implicată în peste 26 de dosare. 

Provivamed SRL, firmă care se ocupă cu activități de asistență medicală specializată, are ca asociați pe ucrainenii Irinich Maiia, Irinich Oleg și românul Mironescu Vitalii. Firmă a fost înființată în 2016, iar de atunci și până în 2021, profitul Provivamed a crescut considerabil de la 12 mii de lei, până la 92 de mii de lei în doar trei ani. De asemenea, cifra de afaceri a ajuns să fie de la 71 de mii de lei la peste 471 de mii de lei. 

Doctorul Vitalii Mironescu este medic specialist în cadrul Centrului Medical Anastasios din Cluj Napoca, având o experiență de peste 15 ani în patologia proctologică și flebologică.

Poate printre cele mai mari firme cu acționariat ucrainean din Cluj-Napoca se numără Metal Converter SRL. Această firmă, care se ocupă cu comerțul privind ridicarea deșeurilor și resturilor, a fost înființată în 2019, având ca acționar majoritar (70%) pe Lakhman Pavlo și pe românul Ignat Sorin Gheorghe (30%). Dacă în 2019 și 2020, cifra de afaceri a fost pe 0, iar profitul cu minus 51 de mii, în 2021 norocul a dat peste Metal Converter SRL, reușind să acumuleze o cifră de afaceri de peste 18 milioane de lei, cu un profit de 1 milion de lei. De amintit este faptul că firma are doar un singur angajat, în condițiile în care pe siteul lor scrie clar că  au o echipă (ceea ce înseamnă că trebuie să fie mai mult de o persoană)  dedicată și specializată care le permite să opereze cu succes pe piața națională și internațională, dezvoltându-și astfel activitatea la nivel european.

Ne concentrăm pe colectarea și reevaluarea metalelor nobile, în special catalizatori și plăci de bază pentru reciclare ulterioară. Clienții noștri sunt esențiali, de aceea, în calitate de administrator de deșeuri autorizat, le oferim siguranță și încredere”, se arată în mesajul scris pe siteul firmei Metal Converter SRL. 

Lakhman Pavlo, care este vorbitor de limba spaniolă, trăiește în Barcelona, unde are altă afacere tot privind colectarea și reevaluarea metalelor. 

Ignat Sorin Gheorghe, cel care deține 30% din Metal Converter SRL, este administrator la firma Asti Biz Srl, obiectul de activitatea fiind restaurantele. 

O altă firmă care se ocupă metale și minereuri metalice este Veihgold SRL, din Turda, și la fel ca Metal Converter SRL a reușit să aibă o cifră de afaceri de peste 15 milioane de lei, dar cu un profit de doar 16 mii de lei. Trebuie amintit faptul că singurele date oficiale pe care le-am găsit despre această firmă datează din 2014, iar potrivit bilanțului raportat, firma a avut doar un singur angajat. Cu toate acestea, firma încă funcționează, având în vedere că a vizitat holurile Tribunalului Cluj în vara anului trecut. Veih Oleksandr deține în proporție de 100% firma care se ocupă cu metale și minereuri metalice. 

Printre firmele care au acționari ucraineni, dar fără informații privind cifra de afaceri și profitul pe care îl câștigă se numără: 

  1. Hirudonau. EU SRL- firmă înființată în 2019 și care se ocupă cu creșterea animalelor; 
  2. TECHNORITIES SRL- firmă înființată anul trecut, activitatea principală fiind realizarea a softului la comandă, software orientat către client. 
  3. TRANSILVANIA ENGINEERING PROJECT AND DESIGN SRL- firmă deținută în totalitate de Kyrylenko Kostyantyn, cel care mai este implicat și în Fortpres Distributie SRL și Azov Industries Grupp SRL. 
  4. SAVAGE MM TRANSPORT SRL-  firmă înființată în 2022

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului și de la Ministerul de Finanțe pentru 2020, topul companiilor din țara noastră care au acționariat ucrainean poate fi clasificat astfel: 

1. Comerț: Imperial Metal SRL (100% capital direct ucrainean), DASK Centru SRL (100%), Fortuna Discount Market SRL (100%), Aqua Planet Company SRL (100%), Gradinamax SRL (100%).

2. Sănătate & asistență socială: OK Medical SRL (100%), Visus Clinic SRL (peste 50%), New Dental House SRL (100%), Provivamed SRL (peste 50%), Genobiosis SRL (100%).

3. Cultură & divertisment: Dream Slots SRL (100%), Win Boss SRL (100%), Atlanta Enterprises Group SRL (peste 50%), Race Drift Pyt SRL-D (100%), Orchestra Arkadia SRL (peste 50%).

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here