Razboiul Barourilor
Cel care a infiintat Baroul Constitutional, avocatul Pompiliu Bota, a primit o prima condamnare in procesul in care este judecat pentru profesarea unei meserii fara a avea acest drept. Seful Baroului Constitutional a fost condamnat la 6 luni de inchisoare cu suspendare, dupa ce in majoritatea instantelor din tara colegii lui au fost lasati sa profeseze fara probleme. “Schisma” avocatilor a inceput in urma cu circa 11 ani, cand Pompiliu Bota a infiintat un barou care concureaza cu baroul traditional.
In urma cu opt ani, casta avocaţilor s-a imparţit in doua tabere. In urma unor hotarari judecatoreşti, avocatul Pompiliu Bota a infiinţat Baroul Constituţional, iar avocaţii din baroul tradiţional au inceput sa atace aceasta asociaţie pentru ca s-au simţit ameninţaţi cu pierderea clienţilor. Cei care s-au inscris in Baroul Constituţional au fost acuzaţi de profesarea ilegala a meseriei de avocat şi au intrat in atenţia procurorilor. In urma cercetarilor penale, majoritatea dintre ei au fost declaraţi nevinovaţi, dar avocaţii din baroul tradiţional au contestat mereu verdictele de neincepere a urmaririi penale.
Saptamana trecuta, membrii Baroului Constitutional au primit o lovitura din partea instantelor prin condamnarea lui Pompiliu Bota. Instanta care l-a condamnat este Judecatoria Deva. “Condamna pe inculpatul BOTA POMPILIU la pedeapsa de 6 (şase) luni inchisoare, pentru savarşirea infracţiunii de exercitare fara drept a unei profesii. In baza art. 26 din Codul Penal cu referire la art. 25 (actual 26 alin. 1) din Legea nr. 51/1995 rep., raportat la art. 281 Cod Penal, condamna pe acelaşi inculpat, la pedeapsa de 6 (şase) luni inchisoare, pentru savarşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de exercitare fara drept a unei profesii. In temeiul art. 33 lit. a) şi art. 34 lit. b) Cod Penal, contopeşte pedepsele aplicate prin prezenta hotarare, urmand ca in final, inculpatul sa execute pedeapsa cea mai grea, de 6 (şase) luni inchisoare.
In temeiul art. 71 Cod penal, aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exerciţiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a II-a şi b) Cod penal, pe durata executarii pedepsei principale. In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea condiţionata a executarii pedepsei aplicate inculpatului pe durata unui termen de incercare de 2 ani şi 6 luni, stabilit conform art. 82 Cod penal. In temeiul art. 71 alin.5) Cod penal, pe durata suspendarii condiţionate a executarii pedepsei inchisorii, suspenda executarea pedepselor accesorii. In temeiul art. 359 Cod procedura penala, atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor comiterii unei noi infracţiuni intenţionate pe durata termenului de incercare. In temeiul art .191 Cod procedura penala, obliga pe inculpatul Bota Pompiliu la plata sumei de 17.000 lei, cheltuieli judiciare catre stat. In baza art. 11 pct. 2 lit. b) raportat cu art. 10 alin. 1) lit. g) Cod procedura penala dispune incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului SUSAN LUCIAN, pentru savarşirea infracţiunii de exercitare fara drept a unei profesii prevazuta de art. 25 (actual 26 alin. 1) din Legea nr. 51/1995 rep. raportat la art. 281 Cod Penal, ca urmare a decesului acestuia. In baza art. 192 alin. 3) Cod procedura penala, cheltuielile judiciare in suma de 1.100 lei raman in sarcina statului. Respinge cererea reprezentantului parchetului, intemeiata pe dispoziţiile art. 348 Cod procedura penala, privind anularea inscrisurilor denumite – decizii emise pentru primirea in profesie a inculpaţilor Bota Pompiliu şi Susan Lucian, precum şi cele de infiinţare a Cabinetelor Individuale de Avocatura pe numele acestora, ca fiind lipsita de obiect. Cu recurs in termen de 10 zile de la pronunţare”, arata solutia instantei. Impotriva acestei solutii, Bota a facut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, dar si aceasta instanta i-a respins recursul.
Circa 3.000 de avocati se pregatesc de razboi
De cele mai multe ori, instantele accepta avocatii din Baroul constitutional, dar acolo unde ei nu sunt lasati sa profeseze, oamenii işi fac procuri pentru a putea fi reprezentanţi. Problema apare atunci cand un avocat are prea multe procuri, pentru ca se considera ca exercita o meserie şi intra in atenţia procurorilor. In momentul de faţa, in cadrul Baroului Constituţional sunt inscrişi peste 3000 de avocaţi. Impotriva acestora au fost formulate tot atatea plangeri penale pentru exercitarea unei profesii fara a avea acest drept, dar, chiar daca in unele cazuri procurorii emiteau rezoluţii de incepere a urmaririi penale, magistraţii ii scoteau pe avocaţii lui Bota de sub urmarire penala. Astfel, in acest razboi intre avocaţi, pana acum s-au pronuntat 1057 de magistraţi (380 de procurori şi 679 judecatori) care au confirmat prin 369 soluţii de netrimitere in judecata, precum şi 24 de hotarari de achitare. Dintre acestea din urma, noua decizii penale definitive aparţin Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care au decis ca avocaţii lui Bota nu incalca legea profesand in cadrul barourilor nou constituite.
Pentru ca nimeni sa nu mai poata infiinţa barouri alternative, in toamna anului trecut, guvernul a emis o lege conform careia de la apariţia legii nici un alt barou nu mai poate fi infiinţat.
Legea privind modificarea si completarea Legii 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, la articolul 3 stipuleaza: ”constituirea şi funcţionarea de barouri inafara UNBR sunt interzise. Actele de constituire şi inregistrare a acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatata şi din oficiu”. Astfel, avocatul Bota susţine ca singurul barou care are acte de inregistrare conform legii este cel infiinţat de el. “Actualul Barou Bucureşti nu are acte de inregistrare. Exista zeci de soluţii date de procurori care dovedesc ca barourile tradiţionale nu au acte de infiinţare şi personalitate juridica. Este o culpa a conducatorilor fostei uniuni a avocaţilor din Romania ca nu s-au invrednicit, in ultimii 20 de ani sa ia masuri şi sa se zbata ca barourile tradiţionale sa capete personalitate juridica, deoarece barourile fusesera desfiinţate printr-un decret dat in 1948 de fostul regim comunist”, susţine preşedintele UNBR, Pompiliu Bota.
Bota a mai castigat la CEDO
Avocatul Pompiliu Bota, creatorul barourilor paralele, care numara in prezent peste 2500 de avocaţi, a reuşit sa demonteze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, “farsa” judiciara prin care a fost “executat juridic”, ca urmare a faptului ca a infiinţat primele barouri paralele. Prin Hotararea din 4.11.2008, CEDO a constatat ca Pompiliu Bota a fost condamnat nejustificat la doi ani de inchisoare, cu suspendare, de catre Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi a condamnat Romania pentru incalcarea dreptului la un proces echitabil. Petentului Bota i s-au acordat daune de 16.000 euro.
Dupa ce inginerul jurist Pompiliu Bota a infiinţat in 2002, in baza unor hotarari judecatoreşti irevocabile, cateva asociaţii cu dreptul de a deschide barouri de avocaţi, el a devenit un duşman declarat al barourilor de avocaţi tradiţionali, care au incercat sa-l desfiinţeze. La finele lui 2002, ex-procurorul general al Romaniei, Joiţa Tanase (personaj acuzat de justiţie politica de intreaga societate civila şi aflat intr-o stare de incompatibilitate faţa de Bota, intrucat figura in tabloul de avocaţi al Baroului Braşov), a promovat patru recursuri in anulare impotriva lui Pompiliu Bota.
Stefan Trandafir
Este cunoscuta mafia judecatorilor din Deva. Nu cumva sa ajungeti acolo, toti sunt corupti, relatiile de mafie sunt pe ordinea zilei.Vai de cei ce se judeca acolo. Tilisca, fostul sef al Tribunalului, un excroc ordinar, a trebuit sa plece in avocatura anul acesta, dupa ce l-au prins cu mana pe p–a.