Liviu Man

A trecut mai bine de o lună de când armata rusă, la ordinul lui Putin, a atacat Ucraina. Care este bilanțul? Și aici trebuie să vedem dincolo de dezinformările care sunt lansate în mass-media de către toate părțile implicate. 

Este clar că războiul din Ucraina nu este doar un război între două țări, Ucraina și Rusia, ci prin Ucraina, Occidentul și mă refer aici în primul rând la SUA luptă împotriva Rusiei într-un conflict de tip proxy war. Ce este un proxy war? Ceea ce în traducere ar însemna război prin delegare. Un război prin delegare este un conflict armat între două state sau actori non-statali care acționează la instigarea sau în numele părții care nu este direct implicată în conflict. 

În premieră conflictul ruso-ucrainean a fost anunțat cu mult înainte să se producă de către mass-media americană, iar oamenii politici din SUA și UE au avertizat că acest conflict va avea loc chiar dacă data de izbucnire a acestuia a fost „amânată” de mai multe ori. Convorbirile ruso-ucrainene erau de mult timp împotmolite, iar întâlnirile la cel mai înalt nivel dintre președintele rus și președintele american, francez sau cancelarul german nu au dus la deblocarea rezolvării problemelor din Ucraina, pentru că și aici este vina majoră a Occidentului care l-a încurajat pe Zelensky să nu facă nicio concesie Rusiei pentru că are în spate Occidentul. Mai mult, Zelensky și naționaliștii din partidul de guvernământ  de la Kiev, care numai democrați de tip occidental nu sunt, au fost încurajați în mod iresponsabil de către occidentali să ceară admiterea țării în NATO, ceea ce pentru Rusia era o linie roșie peste care nu se putea trece așa cum a anunțat de nenumărate ori președintele Putin. Occidentalii știau că dacă nu se va ajunge la o înțelegere cu rușii în problema ucraineană și în primul rând a apartenenței Ucrainei la NATO se va ajunge la conflict și la invadarea Ucrainei de către Rusia. Dar nu le-a păsat. Pentru că nu occidentalii mor acum în Ucraina ci nenorociții de ucraineni care duc războiul Occidentului cu rușii prin ei. Ne mirăm că Ucraina are un președinte tânăr de meserie actor și bun comunicator. Nu pentru că de un om ca Zelensky avea nevoie Occidentul în Ucraina. Comparați-l pe Zelensky cu toți foștii președinți ai țării vecine, toți au niște mutre de comuniști bătrâni și care nu știu nicio limbă străină cu excepția rusei. 

Zelensky e viitorul, e tânăr, vorbește fluent engleză și de când a început războiul dă reprezentații în direct în parlamentele țărilor prietene unde cere, se bucură, se plânge exact ca un comediant ce este, iar în timpul ăsta țara țara lui se năruie. 

Ce a obținut Zelensky în acest război nenorocit? A lichidat opoziția și mass-media independentă din Ucraina. Vorbim despre cenzura din Rusia dar nu vorbim despre cenzura din Ucraina democrată. Ucrainenii pot avea la televizor doar canalul de știri de stat care este organul propagandei Kievului. Nu mai ai voie să filmezi în spitale, ordin dat de Zelensky, nu ai acces în zonele de conflict, corespondenții de război străini sunt plimbați de ucraineni unde vor aceștia și li se arată doar ce trebuie să li se arate. Pentru că războiul se duce pe front și în special la televizor și pe rețelele de socializare, iar la asta ucrainenii și Occidentul sunt campioni. 

Avem narațiunea Ucrainei eroice care luptă cu rușii care desigur luptă murdar și atacă civilii ucraineni,totul ca sa i anatemizeze pe ruși și să trezească simpatia față de ucraineni și ura față de ruși. 

Sigur că rușii sunt primii vinovați că au atacat Ucraina, dar care este explicația vecinilor noștri că nu predau orașele care sunt deja înconjurate și care nu mai au nicio șansă. De ce să prelungești agonia orașului Mariupol sau al celui de-al doilea oraș ca mărime a Ucrainei, Harkovul. Este clar că e doar o chestiune de timp până aceste orașe vor fi cucerite de ruși. Rezistența în oraș va duce la distrugerea acestor orașe, la moartea a mii de civili nevinovați, doar ca să menții presiunea mediatică asupra Rusiei și să controlezi diabolizarea acestei țări.  Oare Occidentul are de gând să intre în conflict cu Rusia? Cui folosește această rezistență în orașele asediate? Sigur nu ucrainenilor care sunt uciși și care vor avea nevoie de zeci de ani să-și refacă orașele. 

Să ne aducem aminte de al doilea război mondial. Când o armată este în retragere nu se baricadează în orașe pentru că nu are niciun sens să distrugi orașul respectiv. Și trupele germano-maghiare când au realizat că nu se pot opune trupelor ruso-române in toamna lui 1944 au părăsit Clujul, Bistrița, Oradea, Baia Mare, fără lupte în aceste orașe și de aceea ne putem plimba azi prin centrele istorice ale acestor orașe. 

Un oraș îl transformi în fortăreață doar dacă ai conducător un dictator nebun cum a fost cazul lui Stalin cu orașul Leningrad  sau Hitler cu capitala Berlin. În bătălia pentru Berlin au murit 240.000 de oameni și au fost răniți aproape 500.000 de oameni. Acestea fiind pierderile totale ale germanilor și ale sovieticilor. Asta oare vrem să se întâmple și în orașele asediate ale Ucrainei?

Trebuie ca rațiunea să iasă învingătoare și armele să tacă! 

Liviu Man

2 COMENTARII

  1. O analiza foarte buna. Cred ca opinia civililor ucrainieni este diferita de cea a lui Zelenski, pentru salvarea vietilor. Raspunsul sa-l dea cei care si-au adorat egoul, in loc sa se gandeasca ca mor oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.