Începând cu 1 ianuarie 2009 soferii vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunare pentru asigurarile la masini: RCA va fi mai scumpa cu pâna la 40% iar CASCO cu 10-20%. Noul pret va depinde de anumiti factori: de masina, de daunele înregistrate, daca soferul este femeie sau barbat sau de câti ani are permis de conducere.

Începutul anului 2009 va aduce un nou val de scumpiri. Marile companii de asigurari au tras deja un semnal de alarma pentru a-i pregati pe soferi în legatura cu scumpirile la politele de raspundere civila obligatorie si asigurarile facultative de tip CASCO. De la 1 ianuarie 2009, o polita RCA va costa cu pâna la 40% mai mult ajungând astfel la un pret maxim de 140 de euro. Astfel, RCA pentru o Dacia Logan va creste, în medie, cu 150 de lei. Pentru o masina Skoda Octavia, Volkswagen Passat, Honda Accord sau Peugeot 407, polita RCA va fi mai scumpa cu aproape 270 de lei, în vreme ce pentru vehiculele mai puternice si mai scumpe, tarifele vor creste cu 310 lei. Asigurarea de tip CASCO va fi si ea cu 10-20% mai mare. De exemplu, pentru o masina de 16.000 de euro cu un motor de 1600 cmc, pe benzina, asigurarea va fi, în medie, cu 170 de euro mai scumpa, astfel ca asiguratul va plati anual echivalentul a 970 de euro. Polita CASCO pentru un autoturism diesel de 20.000 de euro, cu motor de doi litri, se va scumpi cu 200 de euro, pâna la valoarea de 1.200 de euro/an.

Barbatii vor plati mai mult

Aceste majorari ale valorilor politelor depind însa de masina si de sofer. De exemplu, scumpirea va tine cont daca soferul este femeie sau barbat, în sensul ca barbatii vor plati mai mult deoare ce studiile au aratat ca acestia sunt mai impulsivi în trafic, în timp ce femeile sunt mai prudente. De asemenea, cei care au înregistrat multe daune vor plati asigurari mai mari, iar clientii fara accidente rutiere vor plati mai putin. Mai mult vor plati si cei care au permis de conducere de mai putin de cinci ani. Unele voci spun ca majorarea tarifelor la politele auto se datoreaza drumurilor proaste, numarului mare de accidente, dar si manoperei scumpe la repararea autoturismelor. Reprezentantii brokerilor de asigurari cred ca scumpirile acestea sunt iminente si pentru anii urmatori, dar nu vor trebui fortate, pentru a nu aduce un dezechilibru în piata. Se asteapta ca pasul pentru scumpirile de anul viitor sa fie facut de unul dintre principalii jucatori din piata pentru ca acesta sa poata crea valul scumpirii si la celelalte companii. Asiguratorii autohtoni spera sa ajungem într-un timp cât mai scurt sa practicam tarifele europene. În acest moment, România are printer cele mai mici tarife din Uniunea Europeana. În timp ce în Ungaria o asigurare obligatorie RCA costa circa 160 de euro, la noi pretul acesteia variaza între 80 si 100 de euro.

Preturi la nivel european

Reprezentantii marilor companii de asigurari spera ca, în câtiva ani, RCA-ul sa ajunga sa coste si la noi cât este media în restul Europei, adica undeva la 250-300 de euro. Marile companii de asigurari pot sa îsi modifice tarifele fara a-si pierde clientii. Acest lucru înseamna din primele cinci companii care controleaza peste 60% din piata, doua vor trebui sa faca o astfel de miscare, ca mai apoi sa fie urmate si de restul. “Marii asiguratori vor profit si-l vor obtine. As crede ca RCA-ul se va scumpi pâna la 250-300 de euro, dar asta în anii viitori. Scumpirea de 20-40% este una normala, care trebuia sa se întâmple la un moment dat. Este necesar sa ajungem si noi la nivelul european. La fel este nevoie si de o scumpire pentru CASCO, dar acest lucru nu se va întâmpla ca la RCA. Piata nu poate forta o crestere atât de mare. Exista tendinte pentru o majorare, însa aceasta va fi de maximum 20%”, a declarat presei Gheorghe Grad, seful Societatii Române de Brokeraj în Asigurari. “Asigurarea CASCO este una facultativa si fiecare asigurator îsi face un calcul pentru a vedea care este profitul. S-ar putea sa fie un profit de 100% dar produsul sa fie mult mai costisitor. Asiguratorii îsi fac centre de profit si se întreaba unde e pierderea iar daca e la CASCO, atunci acolo trebuie aplicata o crestere de pret. O solutie ar mai fi aplicarea francizei în ecuatie. Momentan asiguratorii lucreaza la o legislatie unica” a declarat Decebal Manole Bogdan, care lucreaza în domeniul asigurarilor si este professor asociat la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor, Cluj-Napoca.

Andreea Mitrica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.