• Şase mii de spectatori au urmărit finala Cupei României Gold Corporation la Rugby din tribunele stadionului Unirea din Alba Iulia
• Pentru prima dată în istoria acestui sport, marea finală a Cupei României la rugby s-a jucat în inima Transilvaniei, la sugestia sponsorului principal al competiţiei
Alba Iulia, 4 decembrie. RCM UV Timisoara a câstigat ieri finala Cupei Românei Gold Corporation la rugby, competitie disputată pentru prima dată în Transilvania, tocmai în orasul devenit cea de-a doua capitală a României cu ocazia sărbătorii nationale, pe 1 Decembrie. RCM UV Timisoara a învins CSM Știinta Baia Mare cu scorul de 32 la 10, în urma unui meci ce a tinut cu sufletul la gură un număr record de spectatori. Aproximativ sase mii de albaiulieni, dar si iubitori ai rugby-ului veniti de la Baia Mare, Timisoara, Cluj si Bucuresti au urmărit spectacolul de pe teren.
Au fost 80 de minute de foc: Ionut Dimofte de la CSM Baia Mare a deschis scorul cu o lovitură de pedeapsă încă din primul minut, iar în minutul 14, Mădălin Lemnaru de la RCM UV Timisoara a reusit prima încercare si Calafeteanu a transformat. Tot Lemnaru a si „închis” prima repriză, cu a treia încercare marcată a partidei, scorul la pauză fiind de 29 la 3 în favoarea bănătenilor. Calafeteanu a început cea de-a doua repriză cu o nouă încercare reusită, iar tânărul pilier Silviu Suciu a înscris prima încercare a băimărenilor. În finalul meciului, Calafeteanu a reusit o nouă lovitură de pedeapsă, stabilind scorul final: 32 la 10.
De altfel, înainte de meci, Valentin Calafeteanu a primit si trofeul pentru cel mai bun marcator al SuperLigii CEC Bank, în timp ce Ionut Dimofte s-a clasat pe locul doi.
„Ne bucurăm că, împreună cu Federatia Română de Rugby, le-am putut oferi albaiulienilor si spectatorilor din toată ţara ocazia de a asista la un moment unic în istoria acestei competiţii. Parteneriatul cu Federaţia Română de Rugby ne onorează si ne dă posibilitatea de a răsplăti munca, dedicatia si fair play-ul. Felicităm cele două echipe finaliste pentru spectacolul plin de fortă si noblete pe care ni l-au oferit astăzi, în lupta lor pentru aur. La rândul nostru, dorim să le aducem românilor aur si să le oferim celor din această zonă locuri de muncă si sansa unei vieti mai bune”, a declarat Dragos Tănase, directorul general al RMGC, partener oficial al FRR şi sponsorul Cupei României la Rugby.
„Mă bucur extrem de mult pentru această finală. A fost un meci frumos, din care rugby-ul a câstigat. Evenimentul a fost unul grandios, asa cum merită o finală a Cupei României. Le multumim partenerilor nostri pentru implicarea dovedită”, a declarat si Alin Petrache, presedintele Federatiei Române de Rugby.
Pe lângă meci, organizatorul Rosia Montană Gold Corporation a pregătit si o serie de momente speciale pentru public, care au inclus defilarea Gărzii Cetătii Alba Iulia şi a ansamblului de fanfară al Centrului de Cultură „Augustin Bena” din subordinea Consiliului Judeţean Alba, meciuri demonstrative jucate de copiii clubului sportiv „Gold Roşia Montană” şi o tombolă cu peste patru sute de premii.
Parteneriatul cu Federatia Română de Rugby face parte din campania „Aur pentru România” initiată de compania minieră Roşia Montană Gold Corporation pentru a sustine talentele românesti din diverse domenii, inclusiv din sport. Pe lângă rugby, compania este şi un susţinător al fotbalului si al baschetului, parteneriatele vizând în special echipe din zona Alba – Cluj.
Caseta tehnică
Timisoara – Baia Mare: 32 la 10
3 decembrie 2011, stadionul Cetate din Alba Iulia
Arbitri: Salem Attalan (30 ani – Top 14) – Nicolas Datas, Alain Falaise
Arbitru nr. 4: Horatiu Bărgăunas
Arbitru video: Vlad Iordăchescu
Observator federal: Silviu Spătaru
Timisoara: 15. Florin Vlaicu, 14. Mădălin Lemnaru, 13. Lapana Makapelu, 12. Paula Kinikinilau, 11. Valentin Rosu, 10. Florin Fântânaru, 9. Valentin Calafeteanu (C), 24. Petru Bălan, 2. Eugen Căpătână, 1. Horatiu Pungea, 4. Marian Drenceanu, 5. Dorin Lazăr, 6. Viorel Lucaci, 7. Vasile Rus, 8. Andrew Pahulu
Rezerve: 16. Paul Borzas, 17. Samuel Maris, 18. Alexandru Țărus, 19. Victor Dumitru, 20. Raul Zaiba, 21. Dorian Ciocea, 22. Cristian Bianu, 23. Laurentiu Tănase
Baia Mare: 32. Ionut Niacsu, 21. Ioan Pop, 13. Csaba Gal-Minya, 12. Ionel C. Dinis-Vârtic, 31. Dănut Botezatu, 10. Ionut Dimofte, 20. Vlad Ailenei, 25. Andrei Ursache, 2. Andrei Rădoi, 1. Cristian Bălan, 18. Ionut Hristache, 4. Cosmin Cirtiu, 27. Cristian Stoica, 8. Marius Dănilă, 7. Mihai Macovei (C)
Rezerve: 16. Paul Rudsu, 3. Vasile Bârlea, 28. Mihai Dico, 6. Sean Morrell, 30. Cristian Podea, 22. Andrei Nistor, 29. Ionut Budusan, 5. Silviu Suciu
Despre Roşia Montană Gold Corporation
Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31 % si Gabriel Resources – cu 80,69%. RMGC urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, aducând beneficii importante economiei româneşti. În calitatea sa de mină model, Proiectul Roşia Montană va stabili un nou standard pentru mineritul aurifer responsabil, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivel mondial. Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul companiei, la adresa www.rmgc.ro.
Despre Cupa României la Rugby
Prima editie a Cupei României s-a desfăsurat în 1947, iar prima câstigătoare a Cupei a fost echipa CFR Bucuresti. De-a lungul timpului, competitia a purtat mai multe denumiri, cea mai cunoscută fiind Cupa Federatiei, în anii 1980-1990. În ultimii zece ani, cele mai multe trofee au fost câstigate de Steaua (patru) si de Dinamo (trei). În 2003 si 2004, Cupa a fost organizată între selectionate reprezentând regiunile istorice si de fiecare dată câstigătoare a fost echipa Transilvaniei.