Costa Eugenia Marina, proprietara unei superbe case pe strada Republicii, a vrut să își izoleze locuință, însă nu a avut autorizație de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Oficialii Primăriei Cluj-Napoca au demarat un control datorită unei întrebări ridicate de reporterii gazetadecluj.ro și au constatat că lucrările sunt efectuate fără autorizație. Reprezentanții municipalității au depus o plângere penală în acest sens. Oficialii instituției ne-au explicat că lucrările care erau efectuate nu erau vizibile, ci lucrări de izolație a locuinței de pe strada Republicii, însă fiind în zona de protecție aveau nevoie de aviz de la Monumente.

 

Ce spun cei de la Primăria Cluj-Napoca

”Proprietarul imobilului situat în Cluj-Napoca str. Republicii nr.74, cu domiciliul în Elveţia, a început lucrări de amenajări interioare şi exterioare fără a deţine autorizaţie de construire, respectiv avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice Cluj, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, imobilul fiind situat în zona de protecţie a ansamblului ,,Centrul Istoric al oraşului Cluj” având cod CJ-II-a-A-07244. Lucrările constau în: Executarea de drenaje, respectiv protejarea fundaţiei cu membrană hidroizolantă pe tot perimetrul construcției şi lucrări de refacere a instalaţiei electrice interioare.

La data şi ora efectuării controlului, 16.01.2015, ora 9.20, lucrările erau în execuţie stadiul acestora fiind consemnat în PVC-ul nr.19/26.01.2015. Având în vedere că lucrările se execută nelegal, în conformitate cu prevederile art. 24, coroborat cu art. 27 din Legea nr. 50/1991 – republicată au fost începute demersurile în vederea sesizării organelor de urmărire penală”, au arătat oficialii de la Primăria Cluj-Napoca la solicitarea gazetadecluj.ro.

 

Proprietarii de lux ai locuinței

Ca o întâmplare, locuința de pe strada Republicii a fost la un moment dat a cunoscutul afacerist Sorin Dan. Firma lui Corpodean Silviu, actual director adjunct al UMF Cluj, și-a avut la acea adresă sediul social, înainte să își încheie activitatea. O altă întâmplare este că unul dintre ”vecinii de lux” ai proprietarei să fie chiar fiul lui Ioan Rus, ministrul Transporturilor.

O altă sursă ne-a arătat că acea casă a fost a prorectorului UMF Cluj, Grigore Băciuț, care nu și-a trecut-o din 1999 în declarația de avere. Mai mult, actuala proprietară ar fi nora lui. Băciuț este conform ultimei declarații de avere asociat la AutoSincron, firma unde este asociat și ministrul Transporturilor Ioan Rus.

 

Averea lui Băciuț

Pe ultima declarație de avere Grigore Băciuț spune că primește anual de la UMF 242.886, adică 200 de milioane de lei vechi pe lună. Acesta mai primește încă 30.000 de la spitalul clinic județean de urgență Cluj. Nevasta lui are un salariu de 151.529 de lei de la UMF și 15.286 de lei de la spitalul unde lucrează și soțul ei.

De la clinica sa de chirurgie maxilo-facială Băciuț câștigă abia 62.707 lei pe lună, adică undeva la 5.000 de lei lunar. Majoritatea persoanelor din domeniul medical ne-au explicat că un medic cu o clinică precum a lui Băciuț nu poate câștiga așa de puțini bani precum și-a declarat acesta în mod public.

 

Vechile probleme ale urbanismului clujean

Emil Boc nu a dus o luptă adevărată cu PNL şi PSD nici când a fost prim-ministru și nici pe vremea când era primar PDL al municipiului Cluj-Napoca, scriam anterior într-un articol din 2013. Mai mult, el le dă autorizaţii de construire “pe bandă rulantă” firmelor apropiate de cele două partide aflate în opoziţie la acea vreme cu afinităţile sale politice. Boc dovedeşte că oricât ar încerca să mimeze opoziţia, starea conflictuală dintre el şi USL este doar o mascaradă ieftină. Culmea este că numitorul comun dintre cele două proiecte este şeful proiectului Planului Urbanistic General (PUG), arhitectul Adrian Borda. Dacă în cazul firmei din sfera liberală, Fimaro Invest, acesta este acuzat de consilierii PNL că face PUG-ul după propriile interese, în proiectul firmei din sfera social-democrată, SC Florisal, a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte încercarea ginerelui lui Ioan Rus de a încălca legea.

 

Anastase (USL), preşedinte USL din coincidenţă

Societăţile care au primit săptămâna trecută două autorizaţii de construire de la municipalitate sunt Fimaro Invest, una dintre societăţile apropiate mediului liberal şi SC Florisal, societate deţinută de ginerele vicepreşedintelui PSD, Ioan Rus. Culmea este că preşedintele de şedinţă din Consiliul Local este  de trei luni de zile un consilier local de la USL, Claudia Anastase. Surse din PDL ne-au declarat că această înţelegere a fost făcută între PDL şi USL pentru o perioadă de 3 luni de zile şi că este puţin probabil ca după această perioadă să mai fie un consilier de la opoziţie preşedinte de şedinţă. Aceleaşi surse din PDL au declarat că primarul Emil Boc nu ar fi putut respinge autorizaţiile de construcţie, chiar dacă vin de la firme apropiate mediului USL, pentru că altfel ar fi un abuz în serviciu.

 

Liberalii care se opun liberalilor

Fimaro a obţinut la acea vreme o autorizaţie de construire pentru locuinţe colective pe strada A, paralelă cu strada Janos Zsigmond. Construcţia trebuie să aibă parter şi două nivele, conform avizului primit de la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism. Acest aviz a fost oferit în luna mai a anului 2012. Culmea, acest proiect a fost criticat chiar de către un consilier local al PNL. Surse politice ne-au declarat că membri PDL au rămas stupefiaţi când au văzut  reacţia liberalilor, care a fost  împotriva unui proiect din sfera lor de influenţă, făcându-le meseria în locul lor. Consilierul local PNL Doru Stoica a acuzat proiectul societăţii ca fiind un abuz al arhitectului Adrian Borda, care este şeful proiectului PUG. De fapt, liberalii au spus despre acesta că defineşte urbanismul din municipiu într-o strânsă legătură cu proiectele sale. Arhitectul şef Ligia Subţirică i-a luat rapid apărarea lui Borda spunând că proiectul respectă regulamentul local de urbanism.

casa strada republicii 3 - net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.