În urma apariției articolului cu titlul Câtă pădure s-a tăiat ilegal în Cluj în ultimii opt ani, compania Holzindustrie Schweighofer a trimis următoarea reacție:

  • Holzindustrie Schweighofer a implementat în România o arhitectură de securitate care depășește cerințele legilor în vigoare. Obiectivul nostru global și principal este ca lemnul prelucrat în fabricile noastre să fie perfect legal
  • Compania acționează după principiul respectării cu strictețe a legilor și a normelor în vigoare
  • Compania sprijină autoritățile din România în lupta împotriva fenomenului tăierilor ilegale
  • Plan de acțiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România

În contradicție cu unele afirmații despre compania Holzindustrie Schweighofer furnizate de ”Gazeta de Cluj” în articolul ”Câtă pădure s-a tăiat ilegal în Cluj în ultimii opt ani”, publicat pe 9 martie 2019, compania precizează că aplică o politică de toleranță zero față de livrările cu proveniență controversată. Doar lemnul legal este autorizat să intre pe poarta fabricilor noastre și orice transport suspect este respins. Compania a dezvoltat și implementat un sistem de urmărire prin GPS a materialului lemnos, Timflow, care permite Holzindustrie Schweighofer să monitorizeze traseul fiecărui camion ce livrează buștean de la punctul de încărcare până la poarta fabricii. Detaliile tuturor transporturilor sunt puse la dispoziția publicului în mod transparent pe site-ul www.timflow.com, disponibil în română și în engleză.

Unul dintre principiile de bază ale companiei este acela de a acționa întotdeauna în conformitate cu toate legile și reglementările în vigoare. Compania subliniază că face tot posibilul pentru a sprijini autoritățile din România în lupta împotriva fenomenului tăierilor ilegale.

Măsurile Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului în România

  • Monitorizare prin GPS – transparență în lanțul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depășește cu mult toate cerințele legale. Toate camioanele care livrează buștean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buștenilor. Datele sunt accesibile public pe www.timflow.com.

  • Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naționale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naționale”, deși legislația permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naționale.

  • Politica porților deschise pentru ONG-uri

În continuarea angajamentelor de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a porților deschise pentru ONG-uri. După ce s-au înregistrat la Departamentul de Conformitate al companiei și după ce au semnat un acord de confidențialitate standard pentru tehnologia folosită în fabrici, reprezentanți ai ONG-urilor acreditate ne pot vizita oricând. Scopul nostru este să demonstrăm în mod transparent eforturile pe care le depunem pentru asigurarea unui lanț de aprovizionare sigur.

  • Controalele periodice din partea EUTR confirmă sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer

În perioada martie 2015 – martie 2018, fabricile de cherestea și de panouri ale Holzindustrie Schweighofer din România au făcut obiectul a 11 controale pentru verificarea respectării Regulamentului European privind Lemnul (EUTR). Toate controalele au confirmat că sistemul due diligence al Holzindustrie Schweighofer se conformează standardelor Regulamentului European al Lemnului (EUTR). EUTR este cadrul legal care garantează că doar lemn recoltat în mod legal intră pe piața Uniunii Europene. Esența noțiunii „due diligence” este că operatorii aplică o procedură de gestionare a riscurilor care reduce amenințările ca lemnul recoltat ilegal, sau produsele din lemn care conțin lemn recoltat ilegal, să fie introduse pe piața Uniunii Europene.

  • O mai bună consultare cu părțile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer și-a îmbunătățit și a intensificat dialogul cu toate părțile interesate. Holzindustrie Schweighofer îți asumă un dialog deschis și transparent cu ONG-urile și cu societatea civilă. Avem același obiectiv: asigurarea sustenabilității în industria de prelucrare a lemnului.

  • Controale stricte pentru zone cu risc

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru reducerea riscurilor bazat pe hărți furnizate de Asociația Română pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naționale sau a pădurilor virgine, angajații noștri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, avizul, amenajamentul silvic) cu atenție maximă.

  • Training de conformitate și anti-corupție

Pentru angajați din România, în special pentru cei care se ocupă de achiziții, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat training-uri de conformitate și anticorupție.

  • Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros due diligence necesită un număr adecvat de experți bine instruiți. Holzindustrie Schweighofer și-a dublat echipa de certificare și conformitate, ajungând la 16 experți care lucrează pentru companie.

  • Renunțarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziții a Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziții a companiei, aceștia sunt excluși din lanțul de aprovizionare.

  • Proiecte de reîmpădurire

În septembrie 2017, Holzindustrie Schweighofer, în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea din Suceava, a lansat un proiect multianual pentru reîmpădurirea suprafețelor degradate, Pădurea de Mâine. Proiectul țintește suprafețe forestiere degradate, deținute de mici proprietari privați sau de comunități. Prin acest proiect, Holzindustrie Schweighofer dorește să contribuie la protecția și regenerarea pădurilor României. Compania investește 1 milion de Euro în acest proiect, care vizează plantarea a peste 1 milion de puieți până în 2024. Mai multe detalii: www.padureademaine.ro

  • Holzindustrie Schweighofer plătește un bonus de 10 lei/m3 pentru buștenii certificați FSC®

Pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plătește furnizorilor săi un bonus pentru buștenii certificați FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 6,4 milioane de lei (1,4 milioane de euro) pentru acest bonus FSC®.

Holzindustrie Schweighofer s-a angajat să comunice transparent și deschis cu publicul. Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contribuția companiei la această deschidere și arată eforturile pe care le depune pentru a crește sustenabilitatea industriei lemnului.

Holzindustrie Schweighofer în România
  • Investiții: Din 2002, când Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piața românească, am investit aproape 800 de milioane de euro în fabrici de cherestea și alte unități de producție echipate cu tehnologie de ultimă generație. În conformitate cu principiile sustenabilității și pentru că dorește să fie un „bun cetățean”, Holzindustrie Schweighofer a reinvestit cea mai mare parte a profiturilor sale în România.
  • Locuri de muncă: Compania are 2.700 de angajați direcți în birourile si fabricile sale din România. Din 2002, am susținut dezvoltarea profesională a peste 4.000 de persoane în locațiile noastre din România.

În plus, investițiile noastre au oferit în mod indirect peste 10.000 de locuri de muncă în industriile conexe. În mare parte, aceste locuri de muncă au fost create în zone economic defavorizate precum Comănești, Siret sau Reci.

  • Taxe: Din 2002 am plătit mai mult de 115 milioane de euro (fără TVA) în România.
  • Valoare adăugată: Valoarea adăugată se realizează în țară – lemnul achiziționat în România este transformat aici în produse cu valoare adăugată ridicată. Această valoare adăugată  se concretizează în prețul mediu de vânzare la export de 247 EUR/m³, în timp ce restul industriei exportă lemn prelucrat primar la 140 EUR/m³.
  • Materie primă: 60% din materia primă pe care Holzindustrie Schweighofer o prelucrează în România provine din import, restul de 40% fiind achiziționată din cantitățile disponibile pe piața locală. Aceasta din urmă reprezintă doar 6% din volumul total de lemn exploatat în România (2017).
  • Exporturi: Holzindustrie Schweighofer este un exportator important și prin urmare, joacă un rol semnificativ în dezvoltarea sistemului național de transport. În 2015, compania a fost al doilea mare exportator din Portul Constanța, cu o cotă de piață de 20%: a manipulat aproape 26.000 de vagoane de tren și a utilizat 10.700 curse de camioane. Holzindustrie Schweighofer este în prezent printre primele 15 companii în ceea ce privește volumul transportat pe cale ferată.

  • Tehnologie de ultimă generație: Tehnologia și know-how-ul pe care Holzindustrie Schweighofer le-au adus în România au ridicat standardul industriei lemnului în țară. În fabricile noastre românești, angajații noștri prelucrează produse de lemn de cea mai înaltă calitate care concurează cu succes pe piața internațională.

Transparență: Am implementat un sistem due diligence care depășește toate cerințele legale și continuăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a asigura un lanț de aprovizionare transparent și sustenabil în România.

3 COMENTARII

  1. Să se roage Gerald S. & gașca, ca sasul să rămână președinte, că de vine un naționalist adevărat la conducere, toate facilitățile lor de producție din România vor fi naționalizate, iar firma amendată cu 1 miliard euro. Firește, a trebuit ca escrocii să fie demascați de un ong, în urma scandalului uriaș marile magazine de bricolaj să refuze produsele lor (cu excepția Hornbach, tot nemțesc), pentru ca să vedem acum niște măsuri luate numai de frică și cu jumătate de măsură.

    Vine și vremea voastră, jefuitorilor…

  2. Mult material lemnos sa transportat la Holzindustrie Schweighofer din comunele din zonele de munte cu acte false sau chiar si fara acte depinde cum avea noroc soferul si cei care transportau materialul lemnos si de acest lucru stiau si politisti din comunele de munte transportand chiar si ei cu prietenii lor silvicultorii si cu soferii din zona folclorica care la fel vindeau lemne la greu.Institutiile abilitate ale statului care trebuiau sa ii supravegheze si sa ii controleze dormeau „somnul de veci”.De unde credeti ca acestia si-au construit casele pentru ei si copii lor si au si bani in banci.

  3. Au pus gps pe camioane. Ne kkam pe noi de ras. In camion sunt 12mc de lemn si pe acte sunt 10 mc , desigur un exemplu pur teoretic. Ca gps urmareste doar traseul nu stabileste cantitatea. E ca si cu mi-ai spune ca waze sau alt program de navigatie stie cati pasageri sunt in masina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.