În urma unui comunicat al Ministerul Afacerilor Externe adjunctul atașatului militar al Rusiei în România, Alexey Grishaev a fost declarat persoană non grata și urmează să fie expulzat din țară, potrivit Sputnik.

Reamintim că, în comunicatul MAE se vorbește de faptul că ”autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a domnului Alexey Grishaev, adjunct al ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

kuzmin si atasatul militar
Alexey Grishaev (stânga) Valeri Ivanovici (dreapta)

Florin Cîțu: decizia nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în alte țări

“Nu aş lega-o pe seama unei reacţii solidare cu ce se întâmplă în alte ţări – în România a fost o decizie luată, asumată şi am mers mai departe. O luam oricum. A fost o decizie pe care o luam şi nu are nicio legătură cu ce se întâmplă cu alte ţări din Uniunea Europeană”, a declarat premierul.

Ambasada Rusiei la București: actul nu contribuie la însănătoșirea relațiilor bilaterale dintre cele două țări

“Astăzi, la sediul MAE al României a fost invitat ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse, Valeri Ivanovici Kuzmin, unde i-a fost înmânată o notă. În aceasta se anunța că în conformitate cu prevederile convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, adjunctul atașatului militar, Aleksei Grișaev, este declarat persona non-grata. Calificăm această decizie a autorităților române drept un act inamical, care nu contribuie la însănătoșirea relațiilor bilaterale dintre cele două țări”, a declarat ambasada.

România îl declară persona non grata pe adjunctul atașatului militar rus la  București / Ambasadorul Kuzmin, chemat luni la sediul MAE pentru a i se  transmite decizia - Hotnews Mobile
Valeri Ivanovici, Ambasadorul Rusiei la București

“Presupunem că în baza principiilor de reciprocitate în relațiile diplomatice ale convenției de la Viena, partea rusă va recurge la măsuri de răspuns”, a adăugat reprezentantul misiunii diplomatice ruse.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, la un pas să declanşeze un incident  diplomatic între Moscova şi Belgrad | DefenseRomania.ro
Maria Zaharova

Mai devreme, purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că ambasadorul României la Moscova, Cristian Istrate, este bine informat cu privire la procedura măsurilor de răspuns la expulzarea angajaților misiunii diplomatice.

Cristian Istrate (@CristIstrate) | Twitter
Cristian Istrate, Ambasadorul României în Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here