”Maestrul” Andrei Cionca, de la Casa de Insolvență Transilvania, a reușit anul trecut să vândă la fier vechi un combinat întreg care, până în urmă cu câțiva ani, era principalul loc de muncă al locuitorilor din Ocna Mureș. O parte din combinat a ajuns la una dintre firmele controlate de ”mogulul” Dan Voiculescu, care acum se odihnește la răcoare. Cealaltă firmă care a cumpărat o parte din activele combinatului este a unui ”samsar” de fier vechi din Alba Iulia. Această ”performanță” nu a fost posibilă fără ajutor din interiorul combinatului UPSOM.
Casa de Insolvență Transilvania este una dintre cele mai cunoscute societăți din domeniul insolvenței din România. Patronii acestei firme ajung să gestioneze unele dintre cele mai mari afaceri care întâmpină probleme însă, majoritatea firmelor nu reușesc să treacă prin administrarea judiciară și să se redreseze, ci ajung în faliment. Astfel, Casa de Insolvență Transilvania organizează licitații pentru a vinde activele societății falimentare.
Andrei Cionca este principala piesă din cadrul Casei de Insolvență Transilvania și, anul trecut, a vândut la licitație activele UPSOM, combinatul de clorosodice din Ocna Mureş. O parte din combinat a mers la o societate controlată de grupul Voiculescu, iar alta la o firmă care se ocupă de comercializarea fierului vechi din Alba Iulia. Conform unor informații, UPSOM-ul a fost ”ajutat” și din interior să falimenteze chiar dacă, o mare parte dintre locuitorii din Ocna Mureș, care erau angajați la combinat, au rămas fără un loc de muncă. ”Combinatul respectiv mergea bine, modalitatea în care combinatul a fost vândut are și o fațetă mai neagră pentru că cei din conducere au ”ajutat” să se ajungă la acest final”, spune sursa citată.
Spre exemplu, fostul director general al UPSOM, Ioan Bogdan, susținea că sunt probleme din cauza faptului că patronatul (un concern indian) răspunde cu întârziere la solicitările celor din Ocna Mureș (!). El a precizat pentru alba24.ro că le este foarte greu să comunice cu conducerea indiană, deoarece, dincolo de distanţa mare între România şi India, partea românească a conducerii combinatului se loveşte de tot felul de proceduri şi protocoale ce întârzie mesajul lor, primind la fel de greu şi răspunsul, o dată pe lună. Este o adevărată “castă”, după cum a caracterizat Ioan Bogdan tot ansamblul de angajaţi din jurul patronului indian al UPSOM. Mai mult, directorul general al combinatului a precizat că indienii nici nu se mai deranjează să le răspundă la telefon şi nici nu sunt sensibilizaţi de dramele foştilor angajaţi sau de faptul că în presă apar constant articole despre gravele încălcări legislative pe care aceştia le fac.
Afaceri cu premeditare
Însă, conform unor informații, Andrei Cionca, de la Casa de Insolvență Transilvania, se gândea de mult la UPSOM. Cionca îl cunoștea de mult pe directorul UPSOM prin intermediul unui fost partener de afaceri. Astfel că se poate spune că insolvența UPSOM a fost făcută cu premeditare. Anul trecut, după mai multe licitații Casa de Insolvenţă Transilvania a vândut combinatul pentru suma de 6 milioane de euro (7,44 milioane euro cu TVA) către două firme, una din Alba Iulia (care se ocupă cu fier vechi) şi una din Bucureşti, care se ocupă cu comercializarea produselor sodice.
Firma din Alba Iulia se numeşte Aloref SRL şi este deţinută de soţii Maria şi Florin Popa. Cealaltă firmă, care face parte din societăţile administrate de “grupul Voiculescu” se numeşte Ascom International SRL din Bucureşti. Obiectul de activitate este „intermedieri în comerţul cu combustibili, minereuri, metale şi produse chimice pentru industrie“, iar până la falimentul combinatului firma cumpăra produse de la UPSOM. SC Ascom International este deţinută în totalitate de Ştefan Boghiu şi este administrată de Nicoleta Haydu. Până în 2005, Boghiu a făcut afaceri cu uzina de la Ocna Mureş prin Govcrest International, firmă în care este asociat cu Grupul Industrial Voiculescu şi Companie (Grivco), deţinut de familia Voiculescu. Ştefan Boghiu este acţionar în Govcrest cu 47,45% din părţile sociale, dar şi director general al companiei, în timp ce grupul deţinut de familia Voiculescu deţine 51%. Conform adevărul.ro, până în 2005, Govcrest a cumpărat sodă calcinată de la GHCL UPSOM Ocna Mureş şi a vândut-o în ţară, dar şi la export. Govcrest Internaţional a fost înfiinţată în anul 1991 şi se ocupă cu comerţul intern şi internaţional de produse chimice şi echipamente utilizate în acest domeniu de activitate. În prezent, compania deţinută de Boghiu şi de familia Voiculescu cumpără sodă calcinată de la Uzinele Sodice Govora. (sursa: Adevarul de Alba)
După 100 de ani… faliment
Uzina de Produse Sodice Ocna Mureş (azi GHCL UPSOM ROM NIA S.A.), a fost construită între anii 1894-1896 de către societatea belgiană SOLVAY & Co şi avea să devină la finele secolului XIX şi în primele decenii ale secolului XX singura unitate de sodă din România, totodată una din cele mai importante unităţi din Europa. Obiectul principal de activitate din ultima perioadă a întreprinderii a fost producerea de sodă calcinată uşoară, sodă caustică solidă şi în soluţie, bicarbonat de sodiu tehnic, alimentar şi farmaceutic, silicat de sodiu solid şi în soluție, silicagel, silicat de potasiu, carbonat de sodiu anhidru pentru uz fotografic şi cinematografic, clorură de calciu tehnică, oxid de magneziu tehnic şi farmaceutic, carbonat de calciu florex, ambalaje metalice, fabricarea altor produse chimice anorganice de bază. Conform ocnamuresonline.ro, în anii ’80 UPSOM avea 2700 de angajaţi. A fost cea mai mare întreprindere din ţară de acest fel. A produs milioane de tone de sodă, erau perioade când, zilnic pe porţile societăţii ieşeau garnituri întregi de trenuri cu vagoanele ticsite de baloţi cu sodă.
Cert este că istoria de după 1990 a combinatului arata ca o condamnare la moarte. În 1998, mai multe societăţi cu datorii la stat sunt trecute la Ministerul de Finanţe. Printre acestea se număra şi Combinatul Soda din Ocna Mureş. De aici a fost cumpărată în 2001 de către fraţii Cristescu, cei care deţin lanţul de firme Bega. Au cumpărat fabrica cu o sumă derizorie. Au urmat primele măsuri după privatizare: disponibilizările masive. Din 1.700 de angajaţi, cât avea societatea la cumpărare, au ajuns să lucreze aici mai puţin de 800 de oameni. În 2005 combinatul a fost cumpărat de către o companie indiană iar Soda a devenit GHCL UPSOM. Indienii au făcut câteva investiţii însă nu s-au dovedit de ajuns şi ultimii 800 de angajaţi au fost disponibilizaţi ca până la urma societatea să intre în faliment in noiembrie 2012. De atunci, întreaga platformă industrială a fost scoasă la licitaţie cu preţuri ce se apropiau de 20 milioane euro.
Aeeasi firma s-a ocupat si de „privatizarea” CUG-ului, dar, din pacate, nu a prezentat interes pentru nimeni!
Avem o „industrie a escrocilor” bine pusa la punct in toata tara.
Lichidatorii sant parte din ea: masluiesc rapoarte lichidare, vand daca mai au ce in dauna creditorilor, lungesc agonia firmei insolvente pentru a se infrupta cat mai mult, fac intelegeri cu responsabilii de insolventa in dauna creditorilor etc.
Ar fi de interes pentru foarte multa lume din Ocna-Mures ca aceste investigatii sa mearga mai departe,chiar pana la inchiderea efectiva a combinatului(cu care dl director general Bogdan comunica ATAT DE DIFICIL!!!hahaha),a pensionarii unor persoane care NU AVEAU GRUPA,dar cu care,dl director general Bogdan a comunicat foarte bine si usor,desigur,cu ajutorul sefei de personal si a altor persoane care ,desi la pensie,inca mai iau salarii de la indieni,atat de departati de orasul Ocna-Mures,!!!Daca va face cineva o investigatie printre fostii salariati,ar afla si cat a „costat”adaugarea unei grupe pentru pensionare!Ar fi interesant!
Se pare ca vine si randul acestei familii Bogdan….sa aflam si noi „modelul Bogdan”de a face bani,in afara de ce vedem noi ,aici,in Ocna-Mures!Case,apartamente,afaceri de sute de mii de euro,bunastare….dar,un combinat inchis si sute de oameni someri,cand mai aveau cativa ani pana la pensie!A,era sa uit:si SFIDARE….da,da,te privesc sfidator,indiferent unde te intalnesti cu ei!Pana intr-o zi!!!E bine ca a inceput procesul tortionarului Visinescu…sa vada cei care au furat si devalizat,ca nu vor scapa,chiar daca au trecut ceva ani!