Romulus Ungurean, directorul Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane (ANITP) susţine programe de reconversie profesională a victimelor.

El arată că, în ultimii ani, profilul traficantului de fiinţe umane s-a schimbat, iar victimele acestui flagel nu mai sunt recrutate prin violenţă, ci prin intermediul internetului.

„În ultimii zece ani, pot să vă spun că profilul traficantului s-a schimbat. Dacă în anii 2000 – 2005 vorbeam despre o persoană cu cazier, recidivistă, folosind metode violente, în ultimii ani profilul traficantului s-a schimbat. Nu mai vorbim despre recrutare prin violenţă, cum se întâmpla în trecut. Cele mai multe cazuri de recrutare sunt făcute prin intermediul persoanelor cunoscute, lucru care e oarecum îngrijorător, pentru că, dacă în trecut abordarea se făcea la prima, a doua întâlnire, acum sunt persoane cunoscute care fac această recrutare, uneori chiar prin intermediul internetului. Anunţuri, o întâlnire, două, Facebook, sisteme de socializare online, toate aceste medii au început să devină oarecum un teren de vânătoare pentru traficanţi, care atunci când observă o oportunitate o vor folosi, pentru că ei îşi conduc activitatea infracţională ca pe o afacere.”spune Romulus Ungurean.

Ungureanu explica in ce fel ANITP sprijina victimele traficului de persoane, respectiv le ajuta in vindecarea traumelor.

„Aş menţiona aici două proiecte foarte importante pe care ANITP le derulează în ultimii ani şi sunt prezentate ca fiind modele de bună practică. În primul rând, coordonarea victimelor pe parcursul procesului penal. E un proiect iniţiat cu sprijinul Ambasadei SUA, dar care a fost dezvoltat cu resurse interne în ultimii ani în baza unui parteneriat pe care ANITP îl are cu IGPR, cu Inspectoratul General al Jandarmeriei, cu DIICOT, cu Direcţia de Probaţiune din MJ, cu Oficiul pentru Protecţia Martorilor. Pe parcursul procedurilor judiciare victimele primesc tot sprijinul necesar, sunt protejate, primesc consiliere, asistenţă atât timp cât e nevoie…Celălalt proiect vizează repatrierea internaţională a victimelor traficului de persoane. Foarte mulţi cetăţeni români sunt traficaţi în alte state din UE, în principal. După momentul identificării, problema se punea dacă aceştia acceptă să rămână în sistemele de asistenţă naţionale din statele de destinaţie sau sunt repatriaţi în statul de origine, în speţă în România. În urmă cu câţiva ani aceste date nu erau evaluate, dar nu existau foarte multe cazuri de acest tip. Ca urmare a unui proiect, în care România a fost partener prin ANITP, cu alte state din Europa de Est, din Balcani s-a creat un model de repatriere a victimelor traficului de persoane”, spune directorul ANITP.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.