Comuna Recea Cristur este dominată de “baronii locali” Toma Rus şi Alexandru Rus . Sătenii îl acuză de primarul Rus Alexandru că s-ar fi dedat la mai multe acte cu iz penal . De asemenea, surse bine informate afirmă că primarul  Rus Alexandru s-ar fi îmbogăţit prin mijloace ilicite. În campania eletorală, Rus Alexandru recurge la ameninţări şi la “mită electorală” pentru a-şi asigura voturile necesare obţinerii unui nou mandate de primar în comună  

Comuna Recea Cristur este una din comunele cu probleme din judeţul Cluj. Aceste probleme apar din cauza micilor baroni locali care au domiciliul în respectiva zonă. Cetăţenii din comuna respectivă se plâng că primarul liberal Alexandru Rus împreună cu Toma Rus, fostul şef al BCCO Cluj, ar institui un regim de teroare în comună, ameninţându-i pe locuitorii acesteia că în cazul în care nu respectă dorinţele acestora vor fi aspru pedepsiţi.

Schimbarea schimbării

Comuna Recea Cristur din este una din comunele clujene în care interesele unor anumite persoane influente trec de multe ori peste interesul cetăţeanului. Astfel, primarul din comună şi Toma Rus sunt acuzaţi de mai mulţi săteni de faptul că ar „face legea” în comună, actele la care aceştia se dedau fiind de multe ori cu caracter penal. Totuşi, nu de puţine ori, autorităţile abilitate au deschis dosare împotriva celor doi, însă actele care îi vizau au dispărut ca prin minune din arhivele tribunalului sau a poliţiei. Primarul Alexandru Rus este la primul mandat ca primar, fiind candidatul PNL  pentru un nou post de edil în comună. Totuşi, apele sunt destul de tulburi pentru primarul penal din Recea, cetăţenii fiind extrem de nemulţumiţi de prestaţia primarului, fiind hotărâţi să facă o schimbare la alegerile din iunie.

Penal non-stop

Astfel, am aflat din surse sigure că primarul Rus Alexandru ar fi concesionat exploatarea a peste 90 de hectare de pădure din fondul primăriei unei firme apropiate acestuia fără ca în vistieria primăriei să intre vreun leu. Din aceleaşi surse am aflat că Rus Alexandru ar fi obţinut în urma concesionării respectivului serviciu un autoturism Honda CRV, maşină care valorează aproximativ 30.000 euro. Din aceleaşi surse am alat că maşina cu pricina este achiziţionată pe numele patronului firmei care a concesionat exploatarea celor 90 de hectare de pădure. Totuşi, maşina aceea este condusă tot timpul de primar, nicidecum de către patronul respectivei firme. Respectiva maşină este înmatriculată cu numere de leasing, fiind foarte puţin probabil ca Alexandru Rus să-şi poată permite să îşi achiziţioneze o asemenea maşină, chiar şi în acest sistem de plată. Astfel, pe pagina electronică a unui dealer care comercializeaă acest tip de maşină, aratele pentru acest tip de maşină ajung la 600 euro pe lună, adică peste 2100 RON, adică aproximativ salariul lunar al primarului. Tot la capitolul „păduri”, primarul Alexandru Rus a fost anchetat de către poliţia Dej pentru mai multe ilegalităţi din domeniul forestier, însă dosarul a dispărut ca prin minune. Di informaţiile pe care le deţinem, respectivul dosar ar fi fost „rezolvat” de către Marius Nicoară, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj împreună cu apropiatul acestuia, comisarul Toma Rus, fostul şef al BCCO Cluj-Napoca.

Afaceri cu căminul

O altă ilegalitate comisă de către Rus Alexandru face referire la situaţia căminului cultural din satul Ciubanca, comuna Recea Cristur. În momentul de faţă spaţiul cu pricina a fost închiriat unei societăţi comerciale, în respectiva locaţie îşi desfăşoară activitatea în momentul de faţă un bar. Din surse sigure am aflat că primarul Rus Alexandru a concesionat respectiva locaţie, dar din informaţiile noastre, nu există un contract scris, nu s-a stabilit o redevenţă clară, contractul făcându-se numai verbal, iar banii care ar fi trebuit să intre în consturile primăriei intră lunar în buzunarul primarului. În aceste condiţii nu putem stabilii exact câţi bani intră în conturile primarului de pe urma acestei afaceri. 

Şpagă contra subvenţii

Un alt exemplu care ne întăreşte ideea că Alexandru Rus este un primar care ar trebui cercetat imediat de către DNA este faptul că a concesionat 125 de hectare de păşune aceleiaşi firme de la care a primit autoturismul Honda, redevenţa cerută fiind de 1000 RON pentru toată suprafaţa concesionată. Asta în condiţiile în care UE împreună cu statul român alocă subvenţii de 300 de euro pentru fiecare hectar. Asta înseamnă că primăria a pierdut peste 37.500 euro, bani care ar fi provenit dacă ar fi depus o cerere pentru acordarea de subvenţii. Totuşi, Rus nu a făcut caest lucru, el preferând să concesioneze acel teren pentru o sumă derizorie, creând o pagubă substanţială pentru bugetul local. Totuşi, din informaţiile noastre, în urma concesionarării respectivului teren, Rus a încasat o sumă serioasă, cu multe zerouri.

Locuinţă de primar

O altă problemă sesizată vizavi de situaţia ciudată în care se află primarul Rus este faptul că acesta, deşi nu are alt venit în afară de salariul de primar, are cea mai frumoasă şi modernă casă din comună, evident după locuinţa comisarului şef Toma Rus aflată în satul Căprioara. Este curios de observat care este modalitatea prin care primarul a reuşit să obţină fonduri pentru a-şi construi casa, în condiţiile în care, conform declaraţiilor mai multor săteni, înainte de a prelua funcţia de primar, acesta era un om modest. Singurele supoziţii legate de modalitatea prin care Rus Alexandru a reuşit să obţină fondurile necesare refacerii locuinţei sunt în principal de natură penală, fiind foarte posibil ca acesta să fi obţinut banii necerari pe acelaşi tipar ca şi în cazul maşinii pe care conduce în momentul de faţă. Mai mult decât atât, surse bine informate din anturajul acestuia ne-au declarat sub rezerva anonimatului că mobila din casa acestuia a fost trecută pe aceeaşi factură ca şi mobila achiziţionată pentru primărie, factură plătită, evident, din banii contrubuabilului.

Ameninţări şi bani

În campania electorală primarul Rus Alexandru nu se dezice de actele ilegale cu care acesta a obişnuit pe toată lumea în decursul acestor ani de când a preluat funcţia de edil peste comuna Recea Cristur. Astfel din spusele sătenilor, Alexandru Rus recurge frecvent la ameninţări îndreptate în principal împortiva persoanelor care au curajul să canideze pe alte liste decât cele ale PNL. Mai mult decât atât, el a recurs frecvent şi la o altă formă de „publicitate electorală”, combătută prin legile în vigoare. Astfel actele normative în vigoare interzic cu desăvârşire acordarea de bani în schimbul voturilor. Totuşi, mai mulţi săteni au afirmat că Rus, împreună cu mai mulţi dintre apropiaţii acestuia au făcut mai multe vizite nocturne la diverse familii din sat, oferindule acestora plicuri care conţineau diverse sume de bani, în schimbul unui vot favorabil în 1 iunie.      

Augustin Stanciu

3 COMENTARII

  1. ala care a facut articolul este un tampit…s-a bazat pe declaratziile unor persoane invidioase si incapabile.Cate a facut domnul Rus in primul manfdat pentru comuna si zona respectiva nu au facut alti primari in 10 mandate.Cu asta cred ca am zis tot

  2. nu ii adevarat nimic… si o spun in cunostinta de cauza…. primarul a facut foarte multe pentru comuna Recea-Cristur si sunt convins ca o sa mai faca

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.