Fostul director SRI George Maior primeste titlul de Doctor Honoris Causa in cadrul unei ceremonii desfasurata in Aula Magna a Academiei Tehnice Militare din Bucuresti.

După ce a fost chemat din funcția de Ambasador al României în SUA, clujeanul George Maior va merge pe un post similar în Iordania. De asemenea el are și postul de profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Funcția i-a fost ținută la cald și chiar i-a adus aproximativ jumătate de milion de lei pentru activitatea de coordonare a doctoratelor de la distanță. Rudele fostului șef SRI au derulat mai multe afaceri și, cu siguranță, îl vor ajuta să se reintegreze în societatea românească. Bogdan Rotta, cumnatul lui Maior, și soția fostului șef al SRI, Anamaria Maior, fiica scriitorului Augustin Buzura, au mai multe firme cu activitatea întreruptă. Însă, reîntoarcerea lui Maior poate va reactiva business-urile.

Firma de turism DLT BUSINESS & TRAVEL SRL are momentan activitatea întreruptă. Este administrată de BULDUS NICOLAE RAZVAN, iar acționari sunt DOLOC MARK NIKOLAUS, un bistrițean care este cetățean german, și ROTTA BOGDAN, cumnatul fostului șef SRI. Până la închidere, firma a înregistrat consecutiv trei ani de pierdere a profitului. Inițial, compania a fost deschisă de clujeanul Iulian Ghicu şi de cetăţeanul german Doloc Mank Nikolaus.

Administratorul acestei firme deține firma clujeană TEHNOMED APARATURA ELECTRONICĂ ȘI TEHNICĂ MEDICALĂ SRL, societate a cărei activitate a fost suspendată în 2019. Compania care se ocupa de comerțul cu produse farmaceutice, fel ca și firma de turism menționată anterior, a înregistrat pierderi în ultimii ani. 

Această firmă a încheiat contracte cu Unitatea Militară 0521 (una dintre unitățile SRI, n.red.). De fapt, unitatea militară este Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” implicat în scandalul Hexi Pharma

O altă firmă în care figurează cumnatului lui George Maior este PM International Direct Sales Center SRL, care se ocupă cu comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice, are și ea activitatea suspendată. Compania a fost fondată de Bogdan Rotta împreună cu Sergiu Desagă, Jager Helmut, Radu Horia Bosorca şi de Christian Ene, toţi domiciliaţi în Germania. În cadrul acestei firme a fost cooptat Sergiu Desagă, fost manager în cadrul Agenției Naționale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Soția lui Desagă, Roxana, este asociată în mai multe firme care cu Elena Tudorache, doctor psihiatru la Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgoș”. 

Bogdan Rotta mai figurează în firma NADIA KUECHEN DESIGN SRL care acum este radiată. 

Soția lui George Maior, Anamaria (fiica scriitorului Augustin Buzura) împreună cu mama ei, Olimpia Buzura. În 2017 ele au lichidat compania la care erau asociate.

Maior are un post călduț la o fabrică de… doctorate. Va fi coleg cu Coldea

George Maior are asigurat un ”post călduț” la Școala Națională de Științe Politice și Administrative (SNSPA), unde Maior este din 2015 profesor universitar titular și conducător de doctorate. 

De altfel, potrivit jurnalistului Emilia Șercan, el a încasat în ultimii cinci ani aproximativ o jumătate de milion de lei pentru coordonarea a șapte doctoranzi. Coordonarea a doctoratelor a fost făcută tocmai din Washington D.C., locul unde Maior s-a mutat în 2015, când a devenit Ambasador al României în SUA. 

Începând cu octombrie 2015 și până în septembrie 2020, George Maior a avut un număr de șapte doctoranzi în coordonare, însă nici unul dintre aceștia nu și-a încheiat studiile, deși legea spune că termenul de finalizare a unui doctorat este de trei ani. 

Alte trei persoane, care au dat examen de admitere la Școala Doctorală a SNSPA anul trecut, au devenit doctoranzii fostului șef al SRI începând cu octombrie 2020. 

Mai mult, în acești cinci ani în care a fost plătit de SNSPA cu circa o jumătate de milion de lei, Maior nu figurează cu activitate de referent în vreo comisie de susținere a tezelor altor doctoranzi, mai arată Emilia Șercan.. 

SNSPA este condusă de rectorul Remus Pricopie, un fidel apropiat al lui George Maior, cel căruia acesta i-a încredințat la plecarea în SUA conducerea Academiei de Științe ale Securității Naționale (ASSN), una dintre cele mai opace instituții finanțate până nu demult de statul român. 

În mandatul lui George Maior de director al Serviciului Român de Informații, Școala Doctorală a Academiei SRI s-a transformat într-o veritabilă fabrică de plagiate. Nu mai puțin de 42 dintre cele 82 de teze susținute în perioada ianuarie 2010 – decembrie 2014, în care Maior era directorul Serviciului, au fost reclamate ulterior la CNATDCU pentru plagiat, 38 dintre acestea chiar de către noua conducere a Academiei.

Din 2020, Florian Coldea, fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informații, a devenit profesor colaborator al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Coldea predă în cadrul Departamentului de Relații Internaționale și Integrare Europeană. 

Practic, Florian Coldea activează în cadrul departamentului unde are și Maior postul rezervat.

Clujeanul Vasile Pușcaș a făcut parte din comisia care i-a dat girul lui Maior să se ocupe de doctorate

Înainte de a pleca în postul de Ambasador al României în SUA, George Maior și-a susținut examenul care l-a validat pentru a deveni conducător de doctorate. 

Comisia care i-a acordat această abilitate a fost formată din Iordan Gheorghe Bărbulescu,Vasile Pușcaș și Ioan Horga, toți făcând parte din cercul se cunoștințe al fostului șef SRI. 

Bărbulescu și Horga au fost membri și în comisia de concurs când Maior a devenit profesor universitar la SNSPA, în ianuarie 2015.

Iordan Gheorghe Bărbulescu, la acel moment șef al Școlii Doctorale a SNSPA, obținuse în 2015 statutul de academician în Academia de Științe ale Securității Naționale (ASSN) după ce George Maior a devenit președintele acesteia, în ianuarie 2015. 

Vasile Pușcaș are o relație personală foarte apropiată cu Maior. Fost deputat și ministru în guvernul Adrian Năstase, Pușcaș este – alături de Maior – unul dintre membrii așa-numitului „Grup de la Cluj” din PSD, văzut în prima parte a anilor 2000 ca un fel de grupare disidentă față de direcția impusă în partid de fostul premier Adrian Năstase. Din același grup făcea parte și Vasile Dîncu, prietenul intim al lui Maior, și el academician în ASSN.

Revenind la doctoranzii pe care i-a coordonat, trei dintre ei sunt angajați la Ambasada României în SUA. Ștefana Rotaru (admisă în 2016), ocupă funcția de ministrul plenipotențiar, conform site-ului misiunii diplomatice, ocupând a treia poziție în linie ca importanță după ambasador. 

Alina Sînziana Păun (admisă în 2015) ocupă funcția de consilier în Biroul Politic, iar Iulia Huiu (admisă în 2020) este secretar I al ambasadei. 

Suspect de serviciu

În jurul fostului șef al SRI s-au țesut mai multe controverse. El a fost acuzat că ar fi primit o mită de 500.000 euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, însă Maior a negat acest lucru. 

„Asta este o prostie, nu este niciun dosar. Nu am primit de la nimeni niciodată niciun ban”. Chestionat din nou dacă este un dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti, bazat pe o solicitare de redeschidere înaintată de DNA, fostul ambasadorul a spus că „Sunt absolut clar în ceea ce am declarat”. 

În 2019, potrivit Antena 3, DNA a solicitat redeschiderea dosarului lui George Maior, pe rolul instanţei fiind înregistrată o cerere din partea procurorilor în care apar Tiberiu Urdăreanu, Gabriel Oprea, George Maior şi Nicolae Dumitru, fiind vorba despre dosarul deschis la denunţul lui Tiberiu Urdăreanu împotriva fostului şef al SRI, George Maior. 

Potrivit sursei citate, motivul pentru care s-ar solicita redeschiderea dosarului ar fi ca procurorii să se pronunţe şi cu privire la aspecte pe care nu le-au analizat în ancheta penală, mai exact cu privire la George Maior. În acest dosar, ar fi vorba de o mită de 500.000 de euro, bani care ar fi ajuns la partidul lui Gabriel Oprea, UNPR. Banii ar fi fost predaţi în 2014, în sediul SRI, iar denunţul ar fi fost depus în 2015. 

O altă serie de dezvăluiri apărute în presă îl arată pe George Maior în timp ce petrecea în vacanțe cu Sebastian Ghiță nu doar în Toscana, ci și la Paris și chiar în exoticele insule Seychelles. 

De altfel, acest concediu a fost singurul ilustrat de dezvăluirile lui Sebastian Ghiță cu o fotografie în care apar personaje. Fotografia le arată pe soția lui Ghiță și pe cea a lui Coldea, Dorina, colonel în SRI. Cele două, fiecare însoțite de câte un copil, stau așezate într-un vagon de montaigne russe, dar pe rânduri diferite. Între cele două se află un cuplu cu un copil, dar fețele tuturor celor trei (bărbat, femeie și copil) sunt acoperite. Informațiile furnizate de sursele RL spun că personajele cu fețele ascunse sunt George Maior, soția sa și fetița acestora.

Pe 10 martie 2010, George Maior, pe atunci director al SRI, a primit un e-mail despre o serie de presupuse practici dubioase ale companiei Teamnet a lui Sebastian Ghiţă. Mailul a fost trimis de Nelu Neacşu, un român plecat cu politică şi afaceri la Bruxelles. Maior era avertizat că şefii Teamnet se pregătesc să mituiască oficiali din cadrul Comisiei Europene. Acest mail a devenit public, după ce celebrul hacker Guccifer i-a spart contul de Yahoo! fostului director SRI. De altfel, Guccifer a fost condamnat în SUA la 52 de luni de închisoare pentru că a atacat cibernetic peste 100 de americani, timp de 14 luni. Victime i-au căzut un consilier al lui Hillary Clinton, dar şi fostul secretar de stat al SUA Colin Powell.

În 2010, compania Teamnet era parte a grupului „Asesoft”, deţinut de Sebastian Ghiţă. Acesta este prietenul lui Victor Ponta, care, la rândul său, este finul lui George Maior.

De la Colegiul Gheorghe Șincai la șefia SRI

George Maior s-a născut în Cluj-Napoca în 16 noiembrie 1967. După completarea studiilor liceale la Colegiul „Gheorghe Șincai”, pe care l-a absolvit în anul 1986 cu diploma în Istorie și Literatură, a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Babeș Bolyai” până în anul 1991. Între anii 1992 și 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. 

Este fiul lui Liviu Maior, fost ambasador al României în Canada și fost ministru al Educației, în timpul primului mandat de președinte al lui Ion Iliescu. În anul 2001, Maior jr. a absolvit Colegiul Național de Apărare. Încă din 1992, el a activat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și, ulterior, a devenit însărcinat cu probleme de afaceri în cadrul Ambasadei României în Irlanda. George Maior este nașul de cununie al cuplului Victor Ponta-Daciana Sârbu. Soția sa, Anamaria Maior, este fiica academicianului Augustin Buzura. Începând cu anul 2000, a devenit secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politică de Apărare din cadrul Ministerului Apărării Naționale. În anul 2004, Maior a fost ales senator de Alba, pe listele Partidului Social Democrat, și a ocupat funcția de președinte al Comisiei de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din Senatul României, cea de vicepreședinte al Comisiei de anchetă privind centrele de detenție ale CIA pe teritoriul României, a fost membru în Comisia pentru Drepturile Omului și în Comisia comună a celor două camere ale Parlamentului privind controlul activității Serviciului de Informații Externe. 

În perioada 2000-2004 a îndeplinit funcția de secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naționale. În noiembrie 2004, George Maior a fost ales senator, iar după doi ani el a devenit șeful Serviciului Român de Informații. După ce a renunțat la această funcție, Maior a fost numit Ambasador al României în SUA.

Un dosar care vizează tandemul Maior – Coldea în lucru la DNA

În toamna anului trecut, Curtea de Apel București a admis plângerea formulată împotriva clasării date de DNA, în anul 2019, în dosarul ce îi vizează pe George Maior și Florian Coldea. Practic, DNA trebuie să reia ancheta în această cauză.

„Încheierea F/CP din 16.11.2020 – În baza art. 341 alin. 6 lit. b C.p.p. admite plângerea formulată de petentul Florea Daniel împotriva ordonanţei nr. 104/P/2017 din 11.12.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari. Desfiinţează ordonanţa nr. 104/P/2017 din 11.12.2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiție – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari şi trimite cauza la procuror în vederea completării urmăririi penale. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu azi, 16.11.2020. Document: Încheiere finală camera preliminară 16.11.2020”, se arată în decizia Curții de Apel București.

Dosarul DNA a fost deschis în urma plângerii depuse de maiorul SRI în rezervă, Daniel Florea, și de colonelul SRI în rezervă, Florian Gulianu. Cei doi acuză tandemul Maior-Coldea de abuz în serviciu.

Fostul șef SRI a bătut palma cu un procuror

Înainte de a renunța la funcția de șef al SRI, George Maior a făcut câteva tranzacții imobiliare, de pe urma cărora a câștigat 175.000 de euro. Imobilele înstrăinate constau într-un apartament în București, care a aparținut soției lui Maior, Anamaria, dar și un teren din localitatea prahoveană Potigrafu. Cumpărători au fost soții Marian și Alina Trușcă. Marian Trușcă este procuror și fost director adjunct la Institutul Național al Magistraturii.

A început cu Obama și a terminat cu Trump

Anunțul că George Maior a fost nominalizat ambasador al României în Statele Unite ale Americii a fost făcut public de Administrația Prezidențială pe 30 aprilie 2015. 

Numirea oficială a fost făcută de președintele Klaus Iohannis, prin decret, pe 29 iunie 2015, iar mandatul l-a început oficial pe 17 septembrie 2015, odată cu prezentarea scrisorilor de acreditare președintelui Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. 

Lista completă a ambasadorilor care și-au pierdut funcția

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete privind rechemarea unor ambasadori, printre care Emil Hurezeanu din calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Federală Germania, Bogdan Mazuru (Austria), Vlad Vasiliu (Confederaţia Elveţiană şi în Principatul Liechtenstein), Ovidiu Dranga (Polonia), Steluţa Arhire (Republica Slovacă) şi Liviu-Petru Zăpîrţan (Sfântul Scaun şi pe lângă Ordinul Suveran Militar de Malta). De asemenea, au mai fost rechemaţi Adrian-Gabriel Davidoiu (Regatul Norvegiei), Lilian Zamfiroiu (Marele Ducat al Luxemburgului), Manuela Breazu (Irlanda), Dan Iancu (Republica Azerbaidjan), Svetlana-Tatiana Iosiper (Japonia), Marcel Alexandru (Republica Algeriană Democratică şi Populară şi în Republica Niger), Nicolae Comănescu (Regatul Haşemit al Iordaniei), Nicuşor-Daniel Tănase (Statul Kuwait), Iulia Pataki (Republica Kenya, Republica Uganda, Republica Burundi, Republica Unită a Tanzaniei şi Republica Rwanda), Genţiana Şerbu (Republica Cuba, Haiti, Jamaica, Commonwealth Dominica, Federaţia Saint Kitts şi Nevis, Antigua şi Barbuda, Comunitatea Bahamas şi Barbados), Marius Constantin Borănescu (Republica Africa de Sud, Republica Namibia, Republica Botswana, Regatul Lesotho, Republica Mozambic, Republica Zambia, Regatul Eswatini, Republica Seychelles, Republica Madagascar, Uniunea Comorelor şi Republica Mauritius), Monica-Mihaela Ştirbu (Republica Chile), Ştefan Mera (Republica Federativă a Braziliei, Republica Surinam şi Republica Cooperatistă Guyana), Dan Stoenescu (Republica Tunisiană), Mihai Ciompec (Republica Coreea) şi Cezar-Manole Armeanu (Republica Kazahstan, Republica Tadjikistan şi în Republica Kârgâză).

2 COMENTARII

  1. Am mai declarat public. Maior, Dincu, I. A. Pop, Vasile Puscas (tocmai l-am vazut ieri in Centrul Clujului–astora nu le este rusine), si altii cu sutele din anturajul lor, sunt de fapt gasca care poate sa intarzie obtinerea INDEPENDENTEI Ardealului SI Banatului. Isi au „legaturile” intre ei cu mult inainte de decembrie 1989. Isi schimba locurile in ierarhia „secreta” a tarii, se incuscreaza intre ei. Din pacate, si Gazeta de Cluj face parte din „scutul” lor. Personal am colaborat cinstit cu acest ziar clujean. Dar… noi, Uniunea Ardelenilor SI Banatenilor, cu intelepciune si rabdare vom reusi.

  2. Cine au fost decorați în 1971 de Partidul Comunist Român cu Ordinul Meritul Cultural „pentru merite de construire a SOCIALISMULUI”, absolvenți de Medicină, ce au renunțat la profesii de medic psihiatru ori stomatolog, dar s-au dedicat scrisului uneori fără a fi putut citi prea mult, devenind lideri ai Institutului Cultural Român sau altceva, se pare că propun ferm investigarea unui tabel cu medici, juriști, ce după terminarea „facultății” nu au profesat real, iar atunci se pune întrebarea de ce naiba au mai făcut anii de facultate ? Suspecte coincidențe cu unii emigranți ce s-au dat drept disidenți anticomuniști dirijați de Afaceri Externe poate cu juma’ de normă la Interne ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.