După ce s-a vândut unul dintre cele mai valoroase active al CNI Coresi, sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova, aceeași rețetă se vrea aplicată și în cazul vânzării Imprimeriei Ardealul din Cluj-Napoca și Imprimeriei de Vest din Oradea. Este cunoscut faptul că se dorește falimentarea sucursalei clujene a Companiei Naționale a Imprimeriilor (CNI) Coresi, miza fiind terenul din centrul Clujului unde se află tipografia, teren ce valorează zeci de milioane de euro. Însă, aceste cazuri nu sunt singulare. Recent, două imobile ale societății Studioul Cinematografic Sahia Film SA, aflată tot în subordinea Ministerului Culturii , au ajuns pe mâna rechinilor imobiliari.

Societatea Studioul Cinematografic Sahia Film SA, aflată la ora actuală în insolvență, deține în proprietate două imobile-clădiri în Capitală, respectiv imobilul situat în Bulevardul Aviatorilor nr 106, și cel situat în str. J.L. Calderon nr. 33, care sunt extrem de râvnite de către rechinii imobiliari. 

Un document trimis în Parlament de ministrul Culturii, arată că patrimoniul de milioane de euro a societății este pe mâna unei firme care a devenit subit creditorul principal: Phoenix Residence SRL.

Potrivit agenților imobiliari, în zona Aviatorilor metrul pătrat construit se vinde pe piața liberă cu aproximativ 2.500 de euro, în timp ce pe strada Jean Luis Calderon un metru pătrat construit valorează aproximativ 1.000 de euro. Însă, situația terenurilor pe care se află amplasate cele două clădiri este extrem de alambicată, situația lor fiind tergiversată de mai mulți ani. Mai mult, societatea Sahia Film a fost notificată pentru restituirea în natură a “55% din imobilul situat în str. J.L.Calderon”, ceea ce complică eliberarea certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor și clădirilor. Ca atare, Ministerul Culturii și Identității Naționale condus de către Valer-Daniel Breaz este singura instituție abilitată prin lege să clarifice situația terenurilor și a clădirilor aflate în patrimoniul societății Sahia Film, dar demersurile sunt dificile și costisitoare.

Sahia Film a vândut deja către Phoenix câteva terenuri

În urmă mai multor licitații, o mare bucată din Studio (este vorba de cea care pornește din spatele Policlinicii Buftea) a fost vândută către Phoenix Residence SRL (dezvoltator de cartiere în nordul Bucureștiului) la prețul de 1 milion de euro pentru 4 hectare, plus construcțiile aferente. La prima licitație suma de pornire a fost de 2 milioane de euro.

În prețul acestei bucăți de 40.000 de mp intră clădirea garajului (2591 mp); cantină cu anexe (556 mp); depozitul Efecte Speciale (SFX) și multe alte clădiri. În urmă unui calcul simplu, rezultă că terenul cu toate aceste construcții (unele făcute să reziste sute de ani) s-au vândut la prețul de 25 euro/mp. 

Societatea Phoenix Residence este administrată de Cătălin Adrian Cruceanu, asociații fiind fiica acestuia Roxana Cristina Besciu și BTS Construct Int SRL.

Adrian Cruceanu este soțul fostului consilier local de la Primăria Capitalei, Elena Cruceanu.

Aceasta s-a remarcat în Consiliul General al Municipiului București atunci când a fost declarată incompatibilă de către Agenția Națională de Integritate. Ea a fost 
aleasă pe listele PDL în anul 2008. Patru ani mai târziu ea a devenit consilier local la Sectorul 2 din partea aceluiași partid.

Cum a fost devalizat patrimoniul CNI Coresi

În anul 2015, procurorii DNA Craiova au investigat modul în care a fost vândut sediul Imprimeriei Oltenia din Bănie. Terenul de 14.000 de metri pătrați din centrul Craiovei, deținut de Imprimeria Oltenia, a fost vândut prin negociere directă, nu prin licitație. Negocierea directă a avut loc pe data de 5 martie 2014, în plină criză guvernamentală, în contextul ieșirii PNL de la guvernare, atunci când toată atenția opiniei publice era îndreptată asupra scenei politice. Faptul că terenul și construcțiile aferente au fost vândute prin negociere directă, nu prin licitație, este cu atât mai interesant cu cât un raport de evaluare realizat de City Property arăta că valoarea minimă a proprietăților companiei de stat era de 1,3 milioane de euro, cu mult peste suma de 30.000 de euro până la care pot fi semnate contracte cu încredințare directă. Însă și raportul de evaluare realizat pe data de 23 ianuarie 2014 de către expertul ANEVAR Constantin Nimara, în urma unei inspecții la fața locului, efectuată pe data de 22 ianuarie 2014, ridică numeroase semne de întrebare. 

Faptul că proprietatea Imprimeriei Oltenia a fost vândută la un preț mult mai mic decât valoarea reală a fost demonstrat de mai mulți factori. La scurtă vreme după ce a vândut terenul și construcțiile din centrul orașului la prețul de 90 de euro pe metrul pătrat, conducerea CNI Coresi a cumpărat, cu prețul de 145 de euro pe metrul pătrat, un teren situat la marginea orașului, lângă o râpă și lângă un cimitir, pentru a ridica acolo un nou sediu pentru Imprimeria Oltenia. Mai mult, un raport de evaluare realizat de Mediator Group SRL oferă cu totul alte valori. Clădirile Imprimeriei Oltenia au fost evaluate la suma de 3,4 milioane de lei, iar terenul la 6,9 milioane de lei, adică semnificativ mai mult decât suma de 1,3 milioane de euro menționată în raportul care a reprezentat baza vânzării prin negociere directă.

”Acum urmează să distrugă Imprimeria Ardealul, Imprimeria de Vest Oradea și Casa Presei Libere”

La începutul lunii mai, Mircia Girugiu, directorul sucursalei clujene CNI Coresi, a arătat printr-un comunicat de presă cum s-a ridicat Imprimeria Ardealul din datorii, intrând pe profit, în pofida piedicilor puse. După raportul prezentat de Giurgiu, culmea, clădirea în care CNI Coresi își desfășoară activitatea a fost deconectată de la rețeaua de curent electric, în ciuda promisiunilor ministrului Daniel Breaz că va rezolva problema. Se bănuiește că există un plan deliberat de falimentare a companiei pentru vânzarea activelor imobiliare.

Tot în luna mai, Mircia Giurgiu a lansat un atac la adresa administratorului judiciar CNI Coresi, afirmând faptul că urmează distrugerea Imprimeriei Ardealul, a Imprimeriei de Vest Oradea și Casa Presei Libere.

”RUȘINE MARE pentru GHIȚĂ MARIUS CRISTIAN, administratorul judiciar al CNI CORESI, reprezentantul firmei Vitrix Capital SPRL , care nu a știut la ce instanță să se adreseze când au fost blocate conturile de către ANAF, din vina exclusiv a domniei sale. A atacat această decizie la Tribunalul București când trebuia contestată la Judecătoria sectorului 1. După ce a dublat pierderile CNI CORESI de la 17 milioane lei la 35,5 milioane lei, de când a intrat în insolvență și a diminuat patrimoniul prin distrugerea Sucursalei Imprimeria OLTENIA Craiova, care a fost vândută, fără licitație, prin negociere directă la un preț de 94 EURO metru pătrat, în centrul Craiovei, cu toate dotările și utilitățile necesare, și a cumpărat un teren la marginea Craiovei, lângă un cimitir, în pantă, plin de bălării, cu 140 EURO metru pătrat, aducând o pagubă CNI CORESI de 900 000 EURO, conform unui raport al Corpului de control al primului ministru Victor Ponta dar și a doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă. Acum urmează să distrugă CNI Coresi Imprimeria Ardealul, Imprimeria de Vest Oradea și Casa Presei Libere!”, spune Mircia Giurgiu.

De asemenea, președintele Blocului Național Sindical, Dumitru Costin, a declarat că există un plan deliberat de falimentare a companiei Coresi pentru vânzarea activelor imobiliare de genul Casa Presei Libere, plan la care Ministerul Culturii este părtaș.

”Domniile lor (actuala conducere a companiei CORESI, n.red.) vor ca după faliment să vândă, la preţuri interesante pentru ei şi pentru viitorii lor clienţi, activele pe care le mai au. Nu uitaţi că discutăm de active de genul Casa Presei Libere, o clădire râvnită de foarte multă lume, discutăm de alte terenuri în Bucureşti, discutăm de clădiri şi terenuri în buricul Clujului, în buricul Oradei, asset-uri care sunt vânate de fonduri de investiţii, de companii de construcţii, pentru afaceri imobiliare. În opinia noastră e un plan deliberat de falimentare a acestei companii, în ciuda asigurărilor pe care actualul ministru (al Culturii, n.red.) ni le-a dat”, a afirmat Dumitru Costin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.