Rectorul Universității Babeș Bolyai, Daniel David, a vorbit despre fenomenul generat de site-urile care vând lucrări de licență, masterat sau chiar doctorate. El a dezvăluit că universitatea a încercat să nu se bazeze exclusiv pe lucrarea scrisă, ci să acorde o importanță mai mare interviului și discuției despre lucrare.
„Acest fenomen este la un nivel prea ridicat pentru cum ar trebui să fie conform standardelor academice. Lucrurile s-au mai rafinat. Odată cu apariția inteligentei artificiale lucrurile s-au complicat şi mai mult. Cel puțin noi, la universitatea noastră, am încercat să nu mai punem aşa mult preţ pe lucrarea scrisă.
Contează foarte mult interviul şi discuția despre lucrare pentru a vedea dacă omul care are numele pe lucrare chiar înțelege de a scris acolo, poate vorbi şi are competențele necesare pentru a susține lucrarea respectivă.
Este foarte greu să minţi la interviu. Îi punem studentului întrebări despre lucrare şi chiar dacă a încercat să învețe ce a scris acolo, este foarte greu de trișat. Dacă la noi se detectează aceste lucruri se intră automat pe componenta comisiei de etică. La nivelul comisiei se tratează aceste subiecte.
Colegii mei au semnalat site-uri către minister. Ca urmare a acestor acțiuni, şi nu doar ale noastre, prin noua lege s-au înăsprit aceste pedepse”, a declarat Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pentru Antena 3 CNN.
Potrivit legii, cumpărarea sau vânzarea de lucrări științifice se pedepsește cu amenzi care pot ajunge până la 200.000 de lei.