Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, este atrasă încă o dată într-un scandal pe tema vaccinării. Deși pare un subiect saturat se pare că atrage tot mai mulți susținători, având în vedere procentul covârșitor de “coronasceptici” din România.

Pe scurt este vorba despre faptul că, UMF a făcut presiuni asupra studenților să se vaccineze pe motivul necesității procedurii în momentul accesului în spital pentru efectuarea stagiilor de practică. Alte persoane au vehiculat necesitatea trimiterii unei liste secretariatului cu cei care au fost vaccinați pentru a avea acces la diferite seminarii ținute în incinta instituțiilor sanitare.

Reacția Rectorului UMF, Dr.Anca Buzoianu, la acuzațiile aduse

De aici s-a mers și mai departe, și anume până la invocarea încălcării dreptului constituțional al studenților de acces la educație. Având în vedere această situație, am cerut conducerii UMF un punct de vedere, am primit următorul răspuns: 

în conformitate cu Strategia Națională de Vaccinare, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” a solicitat tuturor studenților, membri ai comunității academice conform Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale, acordul pentru vaccinare în vederea realizării activității de planificare a acestora. 

Toți studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca care au au dorit și au fost disponibili să se vaccineze în etapa I au făcut-o, fără a li se impune acest lucru sau fără a li se limita acest drept de către universitate.

Studenţii au fost considerați întotdeauna parteneri ai universității şi membri egali ai comunităţii academice. UMFIH a respectat întotdeauna prevederile Legii nr. 1/2011 a Educației Naționale, prevederile Codului drepturilor şi obligaţiilor studentului (Ordinul nr. 3.666/ 2012) și nu a condiționat niciodată prezența la activitățile didactice de vaccinarea împotriva COVID -19. Universitatea nu a adus atingere principiilor înscrise în Magna Charta Universitatum și a asigurat egalitate de tratament tuturor studenților atât în procesul de vaccinare, cât și în cadrul actului didactic. Politica universității și toate deciziile luate în numele acesteia sunt luate de către Senatul Universității și nu pot fi impuse de rector sau de alte persoane cu funcții de conducere în cadrul universității”, a adăugat Rector UMF, Prof. dr. Anca Dana Buzoianu.

De unde a pornit această discrepanță teoretică?

Iosefina Pascal

Cea mai „vocală” voce privind acest subiect este jurnalistul Iosefina Pascal, susținută pe rețelele de socializare de mai multe persoane și preluată de către diferite agenții de știri locale și naționale.

Aceasta a postat următorul text “conducerea UMF CLUJ nu se dezminte! Pe 16 și pe 17 februarie a reînceput asaltul asupra studenților cu privire la vaccinare.

Am scris luna trecută despre cum îi forțau să se vaccineze, spunându-le că nu pot participa la cursurile practice din spitale fără vaccin, sau test RT PCR negativ la fiecare 3-5 zile.

Acum aflăm că însăși conducerea UMF CLUJ i-a programat la vaccinare și li se impune să trimită la secretariat certificatul de vaccinare, respectiv data la care se vor vaccina, nu există cale de mijloc. Mai mult decât atât, au de completat un chestionar cu privire la vaccinare.

Exact ca data trecută, indicațiile sunt trimise preponderent în limba engleză, pentru ca și studenții străini să se supună acestor condiționări.

Cum poți condiționa actul educațional de testare, sau vaccinare, din moment ce nu există o lege în acest sens? Drepturile omului se pot restrânge doar prin lege. Iar rezoluția Adunării Parlamentare din UE spune clar că cei care nu se vaccinează nu pot fi discriminați, sau obligați, să se vaccineze.

PS: Această practică se regăsește atât la facultățile de medicină, cât și la celelalte facultăți de stat, inclusiv profesorii sunt constrânși să se vaccineze”.

În urmă cu aproximativ o luna, mai exact pe 24 ianuarie, aceasta a postat mesajul “am fost sesizată de o persoană efectiv disperată de acțiunile de condiționare și intimidare de la UMF Cluj. Această persoană mi-a arătat atât notificările primite de studenți, cât și imaginile de la seminarul web “Mă vaccinez, deci exist!”, organizat de conducerea UMF împreună cu niște medici obscuri. Majoritatea discuțiilor fiind într-o limbă engleză destul de stricată. Acest “seminar web” a dispărut de pe YouTube”.

Ce regăsim totuși în aceste mesaje neoficiale, până la proba contrarie

Aceasta a postat și o serie de capturi din email-uri și mesaje venite prin intermediul Whatsapp, pe motiv că ar proveni de la conducerea Universității precum și din grupurile studenților. Astfel găsim diferite texte cum ar fi “ne bucurăm să vă anunțăm că există posibilitatea ca începând cu semestrul II activitatea didactică practică să fie reluată în format fizic. În această situație, vă rugăm să începeți cât mai curând posibil demersurile necesare pentru venirea voastră la Cluj (obținerea vizei, rezervarea biletelor de avion, rezolvarea cazării, etc.). În vederea vaccinării și participării la lucrările practice și stagiile clinice. În condițiile în care vaccinul este oferit gratuit de către Guvernul României, este important de menționat faptul că pentru programarea la vaccinare este obligatoriu să dețineți fie permisul de ședere, în cazul studenților non-europeni, fie certificatul de înregistrare, în cazul studenților europeni”

Alte capturi sunt postate din cunoscutul webinar susținut de către conducerea Universității cu textul “mă vaccinez, deci exist!, destinat studenților români și internaționali”. Acest eveniment a fost îndelung mediatizat și promovat deoarece a avut caracter strict informativ. 

În ceea ce privește mesajele în limba engleză invocate de către Iosefina Pascal, am tradus în limba română următorul mesaj, provenit din capturile publicate “după cum știți, activitățile didactice din semestrul II sunt organizate în sistem hibrid. Toate cursurile se vor ține online, activitățile practice (laboratoarele, stagiile clinice) ambele vor avea loc atât online cât și în format fizic. Vă rugăm să consemnați dacă Universitatea poate lua și alte decizii, având în vedere evoluția situației pandemice”. 

De aici și până la invocarea Rezoluției 2361 a Consiliului Uniunii Europene este cale lungă

Acestea sunt dovezile publicate până în prezent însoțite de diferite comentarii ale urmăritorilor și susținătorilor acesteia pe rețelele de socializare. De aici și până la invocarea Rezoluției 2361, este cale foarte lungă dacă îmi permiteți o părere personală. Rezoluția menționată anterior face referire la interzicerea statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului și prevede că vaccinarea nu poate fi utilizată pentru a-i discrimina pe cei care nu se vaccinează. Totodată se solicită imperativ să se distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor. 

Mai exact la punctul 7.3.1 este consemnat următorul text “să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea NU este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau altfel să se vaccineze, dacă nu doresc să facă acest lucru ei înșiși”.

În concluzie, departe de mine gândul de a ține partea Universității în acest caz sau de a invoca faptul că toate lucrurile merg strună în cadrul instituției și că nu există nemulțumiri dar în acest caz, până la noi dovezi care să susțină ideea încălcării dreptului constituțional la educație pe baza refuzului vaccinării mi se pare nesemnificativă precum și invocarea Rezoluției 2361. Situația este cu totul și cu totul alta atunci când se fac informări și recomandări studenților cu privire la importanța vaccinări având în vedere că stagiile clinice au loc în spitale, unde după cum bine știm, sunt persoane care au suficiente probleme de sănătate iar o infectare cu virusul SARS-COV-2 de la studenți este cu siguranță ultima dorință a pacienților.

Citește și: Cum vor vota deputații clujeni vaccinarea obligatorie. Analiza proiectului de lege

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.