Fostul director administrativ al USAMV Cluj-Napoca, Lucian Naș, a formulat o plângere la adresa rectorului universității clujene în care îl acuză de fraudarea fondurilor europene obținute pentru un proiect care se construiește în comuna clujeană Jucu. Este vorba despre „Modernizarea infrastructurii educaționale universitare de nutriție și patologie animală a USAMV Cluj-Napoca la JUCU”, care are o valoare de peste 30 milioane lei și este construit de TCI Contractor general și K&K Studio Proiectare.

În plângerea lui Naș, conducerea USAMV este acuzată că a demolat, fără a avea documentația legală, mai multe imobile aflate în Domeniul Public al Statului Român.

Fostul director administrativ mai acuză că fondurile destinate proiectului au fost utilizate cu nerespectarea normelor privind achizițiile publice şi privind decontarea din buget pentru proiectul „Modernizare Infrastructurii educaţionale universitare de nutriţie şi patologie animală a USAMV Cluj-Napoca la JUCU” prin atribuirea iniţială a unui contract de execuţie de lucrări către asocierea TCI Contractor General şi K&K Studio de Proiectare, pentru suma de 28.919.522,19 lei având ca obiect realizarea de proiectare şi execuţie a unui număr de 9 construcţii, urmată de „mascarea” majorării preţului prin modificarea nelegală a obiectului contractului rezultând un număr de 4 construcţii. 

Legat de această acuzație, contractul a fost mărit în toamna anului trecut cu suma de 4.063.460 lei, fără TVA.

”Contractul a crescut cu vreo 14%, atât cât permite legea, dar lucrările au crescut cu mult mai mult. aţa că vom mai scoate la licitaţie o parte bună din lucrări. S-au scumpit toate. Acum sunt turnate fundaţiile la majoritatea clădirilor mai mari şi se ridică zidurile. Contractul, semnat în 2021, a fost modificat înainte de începerea construcţiei. Până în 2023 a durat proiectarea şi, în virtutea inflaţiei, au crescut şi preţurile. După ce dăm drumul clinicii, ea va produce bani şi se va întreţine singură. Sperăm ca până la sfârşitul anului 2024 să terminăm. Va fi o clinică veterinară pentru cai foarte frumoasă! cum nu există în sud-estul Europei !”, a declarat rectorul USAMV Cluj-Napoca, Cornel Cătoi.

Lucian Naș mai spune că bugetul USAMV Cluj a fost prejudiciat prin pierderea unor finanţări de peste 80.000.000 lei din fonduri nerambursabile, cauzată de nerespectarea condiţiilor contractuale şi de finanţare aferente finanţărilor din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene si de alocare defectuoasă a resurselor administrative existente pentru implementa proiecte strategice. 

”Au fost reziliate de către Autorităţile de Management mai multe contracte deja atribuite şi semnate privind finanţări nerambursabile din fondurile Uniunii Europe, având ca şi rezultat atât pierderea de către instituţie a finanţărilor contractate şi bugetate cât şi prejudicierea bugetelor AM POR şi prejudicierea bugetelor Uniunii Europene ca urmare a re-alocării abuzive a resurselor disponibile precum şi a neutilizării resurselor financiare aferente acestor contracte”, se mai arată în plângere. 

Cine se lipește de proiectul USAMV de la Jucu

În cadrul proiectului de la Jucu, USAMV Cluj a încheiat un contract de peste 10 milioane lei cu firma CORTECH MED.

Firma este deţinută de Bogdan Teliceanu şi pe anul 2022 a declarat o cifră de afaceri de aproape 45 milioane lei, un profit de 11,1 milioane lei, datorii de 27,3 milioane lei şi 15 angajaţi.

Încă de acum 10 ani asupra firmei au apărut acuzaţii că ar câştiga contracte pe filieră politică PDL, în ecuaţie fiind amintit numele lui Florin Tiberiu Iacob Ridzi, soţul deputatei Monica Iacob Ridzi, cea din urmă fiind condamnată definitiv pentru corupţie.

Teliceanu ar face parte din reţeaua de cunoscuţi ai deputatului de Prahova Vlad Cosma, implicat şi el în dosare de corupţie. Cosma a fost iniţial condamnat la închisoare cu executare, însă a scăpat de pedeapsă datorită prescrierii faptei.

În 2017, firma Cortech Med, Bogdan Teliceanu şi milionarul Răzvan Alexe au fost trimişi în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani la Tribunalul Prahova.

În 2020, instanţa i-a condamnat cu suspendare pe cei doi şi a interzis firmei să mai participe la licitaţii publice pentru o perioadă de un an de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei.

Ca dintr-o întâmplare, pe terenurile USAMV Cluj-Napoca, unul dintre oamenii de afaceri clujeni din domeniul imobiliarelor, Călin Buzoianu, derulează o investiţie imobiliară.

În 2006, USAMV a încheiat cu Modern Farm un contract pentru realizarea unor investiţii pe terenurile respective, exploatarea lor şi oferirea unei baze materiale pentru activitatea de cercetare şi practică a studenţilor Universităţii pe diverse domenii. 

Contractul de asociere în participațiune dintre USAMV Cluj-Napoca și SC Modern Farm SRL avea ca și scop ”realizarea de către asociat a unor investiții pe imobilele Universității exploatarea în interesul în interesul comun al acestor investiții și oferirea unei baze materiale pentru activitatea de cercetare și practica studenților universității pe diverse domenii”. În contract, SC Modern Farm SRL a fost denumită “administrator”. Contractul de participațiune s-a încheiat fără o selecție de oferte, iar în apărarea lor, Liviu Mărghitaș, Doru Pamfil și Viorel Poruțiu invocând faptul că la data respectivă nu exista o “obligație legală” în acest sens.

Însă,potrivit unui raport al Curții de Conturi Cluj, afacerea nu a respectat legile. ”Gestionarea cu respectarea legalității, regularității, economicității, eficacității și eficienței în administrarea patrimoniului public este o obligație a conducătorilor entităților care gestionează patrimoniul public, prevăzută la art. 3 din OG nr. 119 din 31 august 1999 (republicată) privind controlul intern și controlul financiar preventiv”, arată raportul. Potrivit auditului făcut de Curtea de Conturi ”universitatea nu s-a asigurat de faptul că partenerul cu care urma să se asocieze are experiența necesară derulării în condiții de eficiență a  activităților în scopul obținerii de profit. Totodată, Universitatea nu s-a asigurat de faptul că asociatul are capacitatea financiară astfel încât să poată realiza investițiile la care s-a angajat. În acest context, Universitatea nu putea să dispună asupra imobilelor, deci nu avea calitatea juridică de a încheia contracte de asociere în participațiune / contracte de închiriere / contracte de concesiune având ca obiect bunuri din domeniul public al statului asupra cărora deține drept de folosință”, arată raportul Curții de Conturi.

Ce vrea să facă USAMV Cluj la Jucu

Contractul „Modernizarea infrastructurii educaționale universitare de nutriție și patologie animală a USAMV Cluj-Napoca la JUCU” a fost semnat în toamna anului 2021 pentru suma de 28.919.522 lei, fără TVA.

Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10: Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritatea de investiții 10.1 – Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectivul Specific 10.3 – Creșterea relevanței învațământului terțiar universitar în relație cu piața forței de muncă și sectoarele economice competitive, Componenta 1, POR/2017/10.3/1/7 regiuni.

Perioada de implementare a proiectului  este de 73 luni, respectiv între data 01.09.2017 și data 29.09.2023, iar contractul de finanțare a fost semnat în data de 11.02.2021.

În mod normal, lucrările ar fi trebuit să se termine într-un an și jumătate, dar nici acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că USAMV Cluj-Napoca a acceptat, pe lângă majorarea contractului și extinderea termenului de execuție. 

Ce proiecte a pierdut USAMV

  1. CONSTRUIRE IMOBIL D+P+3E – CENTRU DE TRANSFER TEHNOLOGIC „CTT- BIOTECH,, Contract de finanțare nr. 4882/12.11.2019 Valoarea totală a obiectivului de investiţii: 23.861.385,62 lei, Valoarea totală eligibilă a proiectului: 23,395,388.03 lei 
  2. Construire centru de transfer tehnologic în nutriție și patologie comparată „COMPAC” Contract de finanțare nr. 5038/20.12.2019, Valoarea totală a obiectivului de investiţii: 23,148,781.49 lei Valoarea totală eligibilă a proiectului: 22,878,651.49 lei 
  3. Modernizare infrastructură educațională „Hoia” pentru desfăşurarea activităţilor didactice şi practice destinate învățământului agricol Contract de finanţare nr. 3241/01.10.2018 – Valoarea totală a obiectivului de investiții: 36.273.297,750 lei.  

Pentru aceste proiecte USAMV Cluj-Napoca a plătit studii de fezabilitate şi documentații, pentru ca ulterior să se renunțe nejustificat la continuarea demersurilor de accesare și implementare.

4 COMENTARII

  1. E bine că v-ați documentat, nu v-ați bazat doar pe sesizarea d-lui Naș Lucian.
    Mă mir, de ce ați tăcut până acum?
    Toate acestea se știau dinainte de alegerea rectorului.
    Oare v-au „cumpărat” tăcerea??
    Dar… niciodată nu e prea târziu.

  2. Muistu ccătoi sa fie babardit în temniță de tiganii la care le-o omorăt cioveșu Crecan caii împreună cu Moraru, Peșteanu, Fiț și restul gunoaielor din USAMV! La pușcărie cu voi pidosnicilor !

  3. Se zice prin USAMV că…Cătoi deține două pistoale cu bile! Oare la ce i-o trebui banditului? Mare borfaș de om poate fi hahalera asta de sibian care și-a bătut joc de Agronomia din Cluj!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.