Irina Slavina, redactor-șef al unei publicații mici de știri, ”Koza Press”, al cărei motto era ”Fără cenzură”, și-a dat foc, vineri, pe o bancă din fața unui birou al Ministerului de Interne din orașul Nijni Novgorod, transmite publicația G4Media.

Evenimentul a avut loc după ce poliția i-a intrat în apartament joi pentru a căuta materiale legate de grupul pro-democrație Open Russia. Polițiștii i-au confiscat computerul și documente.

Comitetul de anchetă rus a insistat că Slavina era doar martor în cazul lor „și nici suspect, nici acuzat, în ancheta dosarului penal”, a declarat un purtător de cuvânt pentru Ria Novosti, potrivit g4media.ro.

„Vă rog să dați vina pe Federația Rusă pentru moartea mea”

Cu puțin timp înainte de a recurge la acest gest, Irina Slavina a scris pe Facebook: „Vă rog să dați vina pe Federația Rusă pentru moartea mea”.

Într-o înregistrare video, un bărbat este văzut în timp ce aleargă spre femeie pentru a ajuta la stingerea flăcărilor. Ea îl împinge în mod repetat în timp ce el încearcă să-și folosească haina pentru a opri focul, înainte ca ea să cadă în cele din urmă la pământ.

Autoritățile au confirmat că trupul femeii care a lăsat în urmă un soț și o fiică, a fost găsit cu arsuri grave. Anchetatorii însă, au negat orice legătură cu percheziția apartamentului jurnalistei.

Irina Slavina lucra în cadrul unei publicații independente, iar anul trecut a fost amendată pentru ”nerespectarea autorităților” într-unul din articolele sale:

„Această veste a fost o adevărată lovitură pentru mine, am cunoscut-o”, a spus Natalia Gryaznevich, asistenta fondatorului exilat al ”Open Russia”, Mihail Khodorkovsky.

„Știu că a fost hărțuită, reținută, amendată tot timpul. Era o femeie foarte activă”, a declarat pentru corespondentul BBC Moscova, Sarah Rainsford.

O serie de legi mai stricte privind mass-media și legile internetului au intrat recent în vigoare în Rusia, deși există îngrijorări serioase cu privire la faptul că guvernul ar putea să le folosească pentru a-și reduce la tăcere criticii, mai transmite g4media.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here