Referendum cu nabadai

Referendumul a fost presarat din plin cu sesizari de incalcare a regulilor şi incercari de presiune asupra electoratului. La Cluj, USL şi PDL au aruncat cu sesizari unii in ceilalţi, iar in intreaga ţara au fost observaţi calatori pe drum de seara de la o secţie de votare la alta. Gazeta de Cluj va prezinta un rezumat al principalelor sesizari depuse de partide şi de populaţie dupa referendumul de saptamana trecuta.

In week-endul referendumului, au fost inregistrate sute de sesizari, atat la MAI, cat şi la organizaţiile non-guvernamentale care au supravegheat desfaşurarea scrutinului. Astfel, facand o evidenţa finala, Asociaţia Pro Democraţia (APD) a anunţat ca a inregistrat un numar de peste 700 de sesizari, facute atat telefonic, cat şi pe internet. Prin urmare, APD a intocmit un numar de şase sesizari catre Biroul Electoral Central, precum şi numeroase sesizari scrise şi verbale la birourile electorale de circumscripţie judeţeana şi catre Poliţie. De asemenea, APD a inaintat şi doua plangeri penale, la Parchetul de pe langa Judecatoria Petroşani, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„Per ansamblu, cele mai multe raportari au fost primite de la cetaţeni in legatura cu transmiterea prin SMS-uri, pliante, fluturaşi sau contact personal a unor mesaje care influenţau votanţii in sensul participarii sau a abţinerii de la vot, dar şi a opţiunii de vot. Alte nereguli sesizate intr-un numar semnificativ sunt: transportarea in mod organizat a cetaţenilor la secţiile de votare, utilizarea improprie şi in condiţii contrare legii a urnei mobile şi nereguli privitoare la cererile necesare pentru utilizarea acesteia, precum şi implicarea directa a aleşilor locali şi a funcţionarilor publici in influenţarea votanţilor”, arata APD intr-un comunicat de presa.
De asemenea, organizaţia arata ca au fost sesizate nereguli şi in cadrul birourilor electorale ale secţiilor de votare, unde au existat probleme cu utilizarea corecta a urnei mobile. In unele cazuri, au existat refuzuri nejustificate pentru plecarea acesteia, iar in altele faptul ca s-a votat la urna mobila nu a fost fundamentat pe motive intemeiate. Au fost cazuri in care urnele mobile au intarziat, pentru ca nu au fost realizate la timp listele celor care le solicita.

La Cluj, urna a facut picioare

La Cluj s-a votat cu urna mobila şi de voie, şi de nevoie. Primariţa din Chinteni, de exemplu, este acuzata ca s-a plimbat cu urna mobila pentru a colecta buletinele de vot imparţite in avans prin sat. „In cursul zilei de astazi, la sediul PDL Cluj, am primit mai multe sesizari telefonice din partea unor cetaţeni care au refuzat sa se identifice şi care ne-au semnalat faptul doamna primar impreuna cu caţiva apropiaţi ai acesteia a distribuit in dimineaţa acestei zile, un numar de cateva zeci de buletine de vot, in satul Macicaşu, comuna Chinteni solicitandu-le cetaţenilor ca in cursul zilei de azi sa fie depuse la secţiile de votare sau vor fi colectate cu urna mobila. Deloc lipsit de importanţa este faptul ca doamna primar le-a indicat exact modul cum se voteaza”, explica PDL Cluj intr-o sesizare remisa Biroului Electoral Judeţean. Primariţa a negat acuzaţiile şi a declarat ca cei de la PDL nu au dovezi in acest sens.
La Sanpaul, primarul s-a gandit sa le dea un imbold cetaţenilor, oferindu-şi sprijinul  celor care vor vota la acest scrutin. Conform liderului PDL Cluj, Daniel Buda, in comuna au fost puse mai multe afişe cu urmatorul text: „Primarul comunei Sanpaul va roaga sa participaţi la referendumul din 29 iulie 2012. Şi eu şi comuna Sanpaul, dar şi Romania are nevoie de prezenţa dumneavoastra la vot, atat cei cu buletin de Sanpaul, cat şi cei cu alt domiciliu. Va asigur ca cei care vor figura prezenţi pe listele electorale ca veţi beneficia prioritar de ajutorul şi bunavoinţa mea”. Membrii PDL il acuza pe Ovidiu Colceriu de mita electorala şi ii vor depune plangere penala.

PDL-iştii nu te vor la vot

De cealalta parte a baricadei, preşedintele PSD Cluj, Remus Lapuşan, a depus o plangere in care reclama ca organe ale statului au purtat o campanie in care ii indeamna pe oameni sa nu mearga la vot in ziua anterioara referendumului. „Din informaţiile primite de la cetaţeni ai comunei Maguri-Racatau, judeţul Cluj, va sesizam faptul ca in intreaga comuna, şeful  Postului de Poliţie, domnul Mureşan Marin a desfaşurat ieri, 28 iulie 2012, o acţiune din casa in casa  prin care a indemnat cetaţenii sa nu işi exercite dreptul de a vota la referendumul organizat in data de 29.07.2012, lucru ce  contravine legii. Drept urmare va rugam sa dispuneţi luarea de masuri pentru rezolvarea situaţiei”, scrie Lapuşan in adresa catre autoritaţi.
USL Cluj Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj şi Biroul Electoral Judeţean  in legatura cu „insistenţele viceprimarului comunei Panticeu, Augustin Moldovan de a umbla din casa in casa pentru a convinge locuitorii comunei sa nu-şi exercite dreptul constituţional de a participa la Referendumul pentru demiterea Preşedintelui suspendat”. De asemenea, membrii USL susţin ca mai mulţi cetaţeni din Huedin au semnalat faptul ca Emil Borza, preşedintele secţiei de votare 256, a incercat sa convinga cetaţenii sa nu mearga la vot.
„Reprezentanţii USL din secţiile de votare au constatat ca observatorii prezenţi in secţii, nu-şi exercita rolul in mod corect, intrucat incearca sa obstrucţioneze procesul de votare şi de asemenea incearca sa intimideze electoratul precum şi reprezentanţii partidelor din biroul secţiei de votare. In acest sens exemplificam secţiile de votare nr. 78, 104 şi 134. De altfel, aceşti observatori au recunoscut verbal ca sunt membrii ai PDL. In acelaşi context s-a constatat ca reprezentanţii PDL au o relaţie speciala cu aceşti observatori. Vom sesiza BEJ pentru ca aceşti observatori fie sa inceteze sa obstrucţioneze acest proces electoral, ori sa fie scoşi din secţiile de votare”, arata USL intr-un comunicat de presa remis in ziua referendumului.

Intimidare la secţia de votare

Şi APD a primit sesizari in legatura cu activitatea din secţiile de votare din judeţul Cluj. „Au existat incercari de intimidare a observatorilor la secţia 323 din Gilau, judeţul Cluj, dar şi la secţia 734 din Bucureşti. Ca şi in cazuri similare raportate in judeţul Cluj la deschiderea secţiilor de votare, la secţia 21 din Craiova, observatorilor li s-au reţinut datele personale, procedura care nu este specificata in legea 3/2000 sau in hotararile Biroului Electoral Central”, menţioneaza organizaţia in raport.
Una din cele mai frecvente practici menţionate de autorii sesizarilor este turismul electoral, spre sfarşitul zilei fiind transmise plangeri in legatura cu transportul cetaţenilor intre secţiile de votare din judeţele Constanţa, Cluj, Mehedinţi, Neamţ. De asemenea, au fost semnalate nereguli conform carora angajaţii unor instituţii sau companii private trebuie sa demonstreze prezenţa la vot  prin aratarea carţii de identitate, care trebuie sa conţina timbrul autocolant.
Exemplele de SMS-uri electorale primite de cetaţeni sunt un exemplu graitor al creativitaţii ambelor tabere: „In urma numeroaselor sesizari primite din partea cetaţenilor referitor la mesajele SMS cu conţinut electoral, APD a hotarat sa sesizeze Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a trimis toate aceste sesizari spre soluţionare. Cele mai frecvente mesaje au fost: Eu vara nu dorm. Pe 29 n-am somn. La referendum votez, pentru ca eu chiar contez. Eu vara nu dorm,  Ei nu pot boicota atat cat putem noi vota, Hai Traian sa bem o bere, sa ne luam la revedere, Daca vrei Udrea, apasa tasta 1, Daca vrei Anastase, apasa tasta 2, Daca vrei Monica Macovei, scoate bateria. Daca nu mai vrei cu Basescu, hai la vot!”.
Au existat şi incercari de intimidare a votanţilor. In Bucureşti, in fata secţiei 132, un alegator a observat doua persoane in civil care notau numerele de inmatriculare ale maşinilor votanţilor – in acest caz, a fost sesizata Politia Sector 1 de catre APD. In plus, „persoane care fusesera desemnate sa faca parte din birourile electorale ale secţiilor de votare au sesizat faptul ca le-au fost retrase delegaţiile sau au fost eliminate din secţiile de votare fara a fi notificate in prealabil. Sesizari s-au primit şi referitor la confuzii create in cadrul secţiilor de votare datorita lipsei de cunoştinţe tehnice ale preşedinţilor birourilor electorale şi in legatura cu solicitarea unor documente pe care legea nu le prevede (spre exemplu copii dupa carţile de identitate) in cazul observatorilor”, mai arata APD.

Diana Gabor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.