Au existat informații în anumite medii încă de la sfârșitul anului 2017 că SRI-ul va fi reformat profund din punctul de vedere al organizării, în sensul regionalizării acestuia. Se vehicula faptul că la Cluj va funcționa un centru regional care va cuprinde mai multe județe, iar structura SRI din județul Bistrița-Năsăud va fi subordonată unui centru care va funcționa la Baia-Mare, în județul Maramureș. Că o fi bine, că o fi rău, rămâne de constatat în viitor. În comunicatul remis presei nu se vorbește nimic de reformarea mentalităților și a misiunilor serviciului, a neimplicării acestuia în politică și de efectele pe termen lung al celebrelor protocoale încheiate cu procurorii care abia acum ies la iveală în urma unor sentințe definitive de achitare pronunțate de justiție în cazurile instrumentate în comun cu DNA.

În comunicatul remis presei se arată că începând cu 1 septembrie 2019, SRI s-a reorganizat în format regional și că s-a renunțat la organizarea județeană a unităților teritoriale, înființându-se 11 direcții regionale de informații cu competențe legale pe zona mai multor județe. Se pare că această reorganizare a luat-o cu mult înainte a noii organizări administrativ-teritoriale avute în vedere de guvernul PSD.  

La Cluj va funcționa sediul Direcției Regionale de Informații Transilvania Vest, cu competențe în județele Cluj, Bihor şi Sălaj, iar la Bistrița va funcționa o secție a Direcției Regionale de Informații Maramureș, care include județele Maramureș, Satu-Mare și Bistrița-Năsăud. 

Conform aceluiaș comunicat soluţia reorganizării a fost validată în cadrul unui proces de testare în format pilot ce a avut loc pe parcursul anului 2018.

SRI ne asigură că prezența şi îndeplinirea misiunilor Serviciului vor fi asigurate în continuare pe întreg teritoriul României, noul format fiind menit să ofere cadrul instituțional pentru adaptarea activității SRI la dinamica amenințărilor actuale. De asemenea, un obiectiv important al reorganizării în format regional este reprezentat de optimizarea fluxurilor de informare către beneficiarii legali.

Alături de cele două Direcții Regionale de Informații, DRI Transilvania Vest cu sediul la Cluj, cuprizând județele Cluj, Bihor și Sălaj și DRI Maramureș, cu județele Maramureș, Satu-Mare și Bistrița-Năsăud, vor mai funcționa alte 9 direcții regionale de informații. 

Moldova Nord, cu competențe în județele Iaşi (sediu principal), Botoşani, Neamț, Suceava şi Vaslui;

DRI Moldova Sud, cu competențe în județele Galați (sediu principal), Bacău, Brăila, Buzău şi Vrancea;

DRI Dobrogea, cu competențe în județele Constanța (sediu principal), Călăraşi, Ialomița şi Tulcea;

DRI Bucureşti, cu competențe în municipiul Bucureşti (sediu principal), județele Ilfov şi Giurgiu;

DRI Muntenia, cu competențe în județele Prahova (sediu principal), Argeş, Dâmbovița şi Teleorman;

DRI Oltenia, cu competențe în județele Dolj (sediu principal), Gorj, Olt, Mehedinți şi Vâlcea;

DRI Centru, cu competențe în județele Braşov (sediu principal), Covasna, Harghita şi Mureş;

DRI Transilvania Sud, cu competențe în județele Sibiu (sediu principal), Alba şi Hunedoara;

DRI Banat, cu competențe în județele Timiş (sediu principal), Arad şi Caraş-Severin;

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.