Nevoia de incinerator pentru deșeurile medicale de la Spitalele din Cluj-Napoca a fost exprimată de mai multe ori în anii precedenți. Chiar mai mult, a fost demarat un proiect european pentru construirea unui astfel de incinerator, care ar fi fost bine-venit, având în vedere sutele de mii de lei pe care spitalele le plătesc firmelor „șefe” care incinerează deșeurile periculoase.

În 2014, Spitalul Municipal Clujana avea în față prima (și poate ultima) șansă să își construiască un astfel de incinerator, chiar în curtea proprie. Proiectul, “Neutralizarea deseurilor medicale periculoase rezultate din activitatea spitalicească” era derulat de Ministerul Sănătații, care a depus, în iulie 2013, cererea de finanțare și a documentatiilor aferente, în cadrul POS Mediu. Totul ar fi fost perfect, mai ales că problema banilor nu trebuia luată în calcul, căci incineratorul care ar fi urmat să fie realizat primea finanțare în valoare de 82% din partea Uniunii Europene, iar restul era suportat de către bugetul de stat.

Tot ce trebuia să facă Spitalul era să amenajeze spațiul necesar instalării instalațiilor și a căilor de acces. Entuziasmul era evident, iar nevoia unui astfel de echipamernt reiese și din declarația managerului Spitalului Municipal, Radu Constantea:

Nu numai noi, ci toate spitalele ar avea nevoie de un asemenea echipament. La ora actuală, aceste deşeuri periculoase sunt neutralizate, de către o firmă cu care avem contract. Sunt deşeuri periculoase tăietoare, seringi, ace, bisturie, deci deşeuri care sunt contaminate

Suma pe care spitalul o alocă acestor deşeuri periculoase este destul de mare şi credem că, prin implementarea acestui proiect, costurile necesare neutralizării deşeurilor periculoase să fie mult mai mic„, adaugă managerul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca.

Deci, nevoie avem, loc facem, bani avem. De ce nu avem nici în ziua de azi propriul incinerator?

Pentru a afla mai multe detalii despre proiectul nu a avut ocazia să avanseze, l-am recontactat pe domnul Radu Constantea.

Radu Constantea: Am încercat, a fost vorba, dar ne-am interesat la alte spitale și am ajuns la concluzia că nu merită. Mai multe spitale au făcut, nu neaparat că le părea rău, dar ne-au sfătuit că nu e cea mai bună soluție.

Reporter: Din punct de vedere financiar, nu e cea mai bună soluție?

Radu Constantea: Și financiar și din toate punctele de vedere. Și zgomot, și miros..

A urmat să luăm legătura cu Vasile Mureșan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, pentru a afla și perspectiva dânsului, întrebându-l dacă a existat vreo inițiativă de construire a unui incinerator pentru spital:

Vasile Mureșan: Nu, nici nu avem loc aici, suntem înghesuiți.

Reporter: Nu credeți că un astfel de incinerator ar fi necesar?

Vasile Mureșan: Acest lucru ar trebui să fie unitar, undeva pe județ, ca să servească tot Clujul. Un incinerator pe județ ar fi fost suficient.

Reporter: De ce credeți că nu s-a continuat proiectul pentru un astfel de incinerator?

Vasile Mureșan: Nu știu, dar ar fi fost util. Pe bani europeni, se putea. Și dacă ar fi fost în Turda, nu neaparat în Cluj-Napoca. Oricum, ar fi fost folositor.

Regiunea Clujului- Singura fără incinerator!

În Sud, în zona București-Ilfov se află cele mai multe incineratoare, dar orașul smart pare să fi fost lăsat în urmă. În regiunea centrală nu se află niciun incinerator. În schimb, firmele regine în domeniu încasează cash pe bandă rulantă din colectarea deșeurilor spitalicești, căci rămân singura opțiune, dacă pe al nostru nu vrem să-l construim!

Situația pare să fie mușamalizată, pentru că este de necrezut ca un astfel de proiect să fi fost abandonat, fără mai multe interese financiare la mijloc. Sumele pe care firmele de colectare a deșeurilor spitalicești le încasează sunt într-adevăr impresionante, iar construirea unui astfel de incinerator ar fi stricat învârtelile. Având în vedere că finanțare europeană exista, nu prea vedem vreun motiv realist pentru care un incinerator al orașului „nu se merită”.

Mafia gunoaielor- Cea mai câștigată!

Sterileco, o firmă despre care se vorbește că ar avea legături cu „mafia deșeurilor”, care a colectat deșeuri periculoase și din Cluj-Napoca, a captat atenția autorităților prin faptele sale care sugerează  posibile activități de spălare a banilor. În cadrul acestei rețele, un aspect deosebit de îngrijorător este legătura dintre STERILECO și diverse figuri influente în politică, care ar putea facilita o climă de impunitate. Informațiile disponibile sugerează că nu doar funcționarii publici, ci și politicieni de rang înalt, inclusiv Radu Oprea, fost ministru, au avut legături cu persoanele implicate în scandal.

Mai multe persoane au semnalat șmecheriile pe care firma „regină” le ține în mânecă și pe care, din când în când, le mai folosește ca să-și fenteze clienții. De exemplu, cei de la Sterileco par să pună pe hârtie o anumită cantitate de gunoaie de incinerat, dar pe drum se mai încurcă și cantitatea scade. Una dintre cele mai frecvente plângeri o reprezintă diferențele mari între cantitățile colectate și cele tratate la instalațiile de incinerare. Pe lângă acest lucru, mulțe dintre deșeuri sunt direct aruncate la groapă, căci Sterileco nu le mai incinerează. Practic, banii plătiți special pentru dezintegrarea acestor reziduuri sunt oferiți firmei pentru niciun serviciu. La fel fac și cu medicamentele expirate, de ce să le mai incinereze? Sterileco le aruncă la gunoi, expirate, numai bune ca să pună în pericol sănătatea oamenilor!

Acestea sunt firmele pentru care spitalele plătesc bani grei, ca să facă o treabă de nimic. Dar ce contează calitatea serviciului oferit, atâta timp cât Sterileco este ales și reales la nesfârșit, sau cel puțin acest lucru reiese din cifra de afaceri fantastică de 13.911.092 de euro. Mafioții gunoieri declară profit de 114 580 de euro, care nu prea are ce căuta lângă o asemenea cifră de afaceri.

Deșeuri nu pot incinera, însă la ascuns bani, sunt top!

Firma IF TECHNOLOGII SRL, care se ocupa de toate deșeurile medicale din regiune până în 2014 a fost radiată, urmând să fie preluată de giganții Stericycle Europe, care este firma cu capital străin din spatele Sterileco. De fapt, toate firmele din spatele gunoierilor Sterileco sunt cu capital străin. Datorită concurenței provocate de firma clujeană I F TECHNOLOGII, cei de la Sterileco au cumpărat-o, ca să rămână ei cei mai șmecheri din România!

Oglindă, Oglinjoară, cine sunt ACUM cei mai șmecheri gunoieri din țară?

Anul acesta, Sterileco a pușcat două licitații în prima lună a anului, în valoare de 126.103 de euro. Referitor la anul 2024, Sterileco a adunat din peste 20 de licitații atribuite suma de 321.976 de euro. O tonă de bani, făcuți și cu ajutorul județului Cluj care n-a vrut să profite de ocazia construirii incineratorului.

Bătăile aprige pentru colecarea deșeurilor din spitale duce la numeroase procese în instanță. Putem lua exemplu de la firmele AKSD și VERTISA, care se luptă pentru licitația de 7 milioane de lei pentru colectarea deșeurilor medicale de la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca. Situația a adus un val de contestații și de nemulțumiri din ambele părți și din nou, nu s-ar fi ajuns aici dacă profitam de șansa oferită de Ministerul Sănătății în 2013.

Citește și: Duelul „gunoierilor”: Bătaia aprigă pentru colectarea deșeurilor periculoase de la Spitalul Municipal Cluj-Napoca ajunge în instanță

1 COMENTARIU

  1. Ce mai întrebați de ce?
    Aveți răspuns clar, mafioții nu lasă din mâna afacerea cum nici politicienii, ciolanu. E simplu de tot. De aceea vor muri oameni în continuare în jegurile de spitale vechi de 100 ani, pt ca nimeni nu vor sa le mute, multe plătesc chirii exorbitante bandiților și nu exista voință . Le convine celor ce încasează, precum cei ce plătesc chirii și minim 20 % procente le revin înapoi prin tot felul de excursii sau bani lichizi. Așa e cu orice instituție de stat care spune ca n-are bani de construit, dar de plătit chirii sau carpituri și renovări triplate au . Au interese meschine care le convin. Nimeni nu verifică cât costă o renovare reală sau care e suma reală achitată mafioților pt a sta în chirie. Auzi, să ai fonduri europene și să nu beneficiezi, ori sunt prosti, ori idioti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.