Rusia şi Ucraina optează ca Republica Moldova şi regiunea Transnistria să fie o singură ţară. Preşedintele ucrainian Viktor Ianukovici şi omologul său, Dmitri Medvedev, s-au întâlnit la Kiev pentru a discuta destinul regiunii separatiste. Aceştia optează pentru statutul special de unificare cu Republica Moldova, după cum se atestă în declaraţia semnată de cei doi preşedinţi.

Vizita din 17-18 mai a lui Medvedev în Ucraina s-a finalizat printr-o “declaraţie comună” privind conflictele transnistrene. Scopul întâlnirii a fost acela de a ghida eforturile în tratarea reglementării transnistrene. Guvernul Republicii Moldova şi-a expus acordul de a se aşeza la masa tratativelor în formatul 5+2 (Federaţia Rusă, Ucraina, OSCE, Moldova, Transnistria, SUA şi UE), doar dacă trupele şi muniţiile ruseşti din Transnistria vor fi retrase. În urma declaraţiei semnată de Rusia şi Ucraina premierul Moldovei, Vlad Filat a mai solicitat înlocuirea contingentului armatei ruse cu o misiune civilă internaţională. Atât Rusia, cât şi Ucraina consideră că mijloacele politice pacifiste, precum dialogul dintre oficialităţile de la Chişinău şi Tiraspol, sunt rezolvarea problemei Transnistriei. La dialog vor lua parte şi puterile internaţionale, observatorii din UE, sub egida Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi SUA, cu scopul de a elabora condiţii favorabile negocierilor.

“Scopul este determinarea unui statut special pentru regiunea Transnistreană în cadrul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, neutralităţii constituţionale şi formării unei zone economice şi a unei apărări unice”, scrie Gazeta.ru.

Ministrul Reintegrării din Republica Moldova a declarat într-un interviu pentru ziuaveche.ro că problema transnistreană nu poate fi remediată decât prin negocieri transparente, cu participarea tuturor celor implicaţi. De asemenea, Victor Osipov a mai declarat că această situaţie nu reprezintă o piedică în calea integrării europene.
Victor Osipov: “Problema transnistreană afectează situaţia generală a Republicii Moldova în toată complexitatea ei şi relaţiile noastre externe, activităţile noastre diplomatice printre care principală este integrarea europeană, în contextul discuţiilor, negocierilor problema transnistreană este pe agenda şi i se acordă un loc aparte. Eu sunt mulţumit de faptul că în cadrul acestor discuţii apar abordări comune ale UE şi Republicii Moldova orientate spre reintegrarea noastră teritorială, iar UE în ultima perioada îşi sporeşte contribuţia, inclusiv financiară. Nu vorbim de faptul că UE ar descalifica Republica Moldova din cauză că are această problemă transnistreană, ci dimpotrivă realmente putem urmări faptul că UE îşi amplifică asistenţă acordată Republicii Moldova.”

Părerile sunt împărţite

Ministerul român de Externe susţine propunerea Chişinăului de a transforma forţa de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, se arată în Adevărul.ro.
Şeful Mişcării Acţiunea Noastră, Sergiu Mocanu  este de părere că Republica Moldova este de preferinţă să se integreze în Uniunea Europeană doar cu teritoriile pe care le controlează în momentul de faţă. Recuperarea Transnistriei ar trebui să se realizeze în timp, cu ajutorul partenerilor internaţionali prin “democratizarea, demilitarizarea și decriminalizarea zonei”. Mocanu consideră că declaraţia Medvedev – Ianukovici, constituie începutul unei noi campanii de expansiune politico – militară a Rusiei în spaţiul fostei Uniuni Sovietice, informează Unimedia, principalul portal de ştiri din Moldova.
Politologul Arcadie Barbarosie susţine că proiectele Ucrainei sunt “de a scăpa de observatorii europeni de la graniţa dintre Transnistria şi Ucraina şi ca să nu fie prelungit mandatul observatorilor în zonă. “Acest lucru înseamnă că graniţa dintre Transnistria şi Ucraina va fi deschisă şi Chişinăul nu va putea controla camioanele cu mărfuri şi automat va creşte contrabanda şi economia tenebră”, mai adăugă Barbarosie pentru Ziua veche.

Transnistria este o regiune geografică din Republica Moldova. Numele de Transnistria desemnează de fapt Republica Moldovenească Nistreană (RMN), regiune separatistă aflată de jure în componenţa Republicii Moldova. Autorităţile separatiste ale RMN controlează teritoriul Republicii Moldova aflate la est de râul Nistru cu excepţia a şase comune, precum şi municipiul Tighina şi două comune la vest de Nistru. Transnistria este privită la nivel internaţional ca o regiune a Moldovei, dar şi-a declarat independenţa sub numele de “Republica Moldovenească Nistreană”, cu capitala la Tiraspol. Acest lucru a provocat declanşarea conflictului din Transnistria.

Sorana Ionăşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.