Stins prematur din viaţă, marele liberal Ioad Deac a fost elogiat de către foştii prieteni şi colegi. Chiar dacă memoria sa va rămâne mereu vie, el lasă în spate un mare gol şi o întrebare care nu are răspuns. Ce s-ar fi întâmplat dacă Ioan Deac nu fi fost marginalizat şi sacrificat de către Marius Nicoară în interes propriu?

Ioan Deac, un liberal de vază
Despre Ioan Deac întreaga comuniate politică clujeană a avut mereu numai cuvinte de laudă. Conform site-ului oficial al partidului, Ioan Deac a fost membru liberal încă din 31 martie 1991. În 1998 a ajuns preşedintele PNL Cluj, iar în 2004, pe când Marius Nicoară era ales preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Deac ocupa funcţia de consilier în cadrul aceleaşi instituţii.
 
Cum în anul 2004 încă se vota pe liste, în sânul PNL s-a desfăşurat o şedinţă de partid care avea ca scop stabilirea ierarhiei pentru posturile de senatori şi deputaţi. Printre candidaţi s-au numărat Horea Uioreanu, Valentin Naumescu, Mircea Puşcă, Ioan Petrean, Norica Nicolai şi Ioan Deac. Acest vot a fost organizat în cadrul Biroului Judeţean PNL, atent supravegheat de Marisu Nicoară, care s-a folosit de întreaga sa forţă coercitivă pentru a-şi impune voinţa privind rezultatul alegerilor. Mai precis, conform surselor noastre, Marius Nicoară a folosit un arsenal de metode mai mult sau mai puţin ortodoxe,  de a cumpăra, şantaja sau ameninţa membrii Biroului Politic de la acea vreme, pentru ca votul să-i fie favorabil, neglijând faptul că, în calitatea sa de preşedinte al PNL, ar fi trebuit să promoveze libera concurenţă şi dreptul fiecăruia de a candida.  Drept urmare, în urma presiunilor făcute de Nicoară, rezultatul alegerilor a fost următorul: locul întâi, Horea Uioreanu, urmat de  Norica Nicolai, Ioan Petrean, Ioan Deac, Valentin Naumescu şi Mircea Puşcă. Ieşit pe primul loc, Horea Uioreanu şi-a ales primul loc de deputat,  Norica Nicolai adjudecându-şi primul loc la senatori.
Deşi se afla în principiu pe locul de frunte, în urma anumitor dosare care trebuiau depuse pe lângă votul biroului, Ioan Deac a trecut pe plan secund, fiind înlocuit de către unul dintre apropiaţii lui Marius Niocoară, şi anume Mircea Puşcă. Cum la momentul respectiv PNL şi PDL formau alianţa Dreptate şi Adevăr (D.A), lista pentru deputaţi a rămas în următoarea formulă finală: Horea Uioreanu, Daniel Buda, Mircea Puşcă. Acelaşi Mircea Puşcă, despre care se ştie că în 2008 a fost pus de către Mircea Nicoară să candideze şi senator pe colegiul rural. Procedând astfel, Marius Nicoară a avut speranţa că dacă nu va reuşi să devină senator, cel ce va reuşi ar fi opusul său. Această manevră aparent bizară avea un scop foarte bine definit, ştiindu-se că cei doi candidaţi pentru colegiile de senatori rămase, Lucia Morariu şi Aurel Neţin nu aveau nicio şansă contra candidaţilor PDL, pe ei fiind însă cheltuite multe resurse financiare şi umane într-o luptă pierdută din start.
Acea fatidică zi de 16 iulie 2004
După terminarea alegerilor, întregul birou PNL s-a deplasat la fostul restaurant Maestro din Cluj unde au continuat discuţiile pe tema rezultatului. Conform spuselor unor participanţi la eveniment, marea majoritate a liberalilor şi-au arătat nemulţumirea şi indignarea la adresa lui Mircea Nicoară, pentru modul în care a decurs acel vot.  Mai exact, Marius Nicoară a fost acuzat că, marginalizându-i pe Ioan Deac, a sacrificat pentru a-şi promova favoriţii un mare  profesor, un mare familist şi un om care şi-a dedicat viaţa pentru partid.
Ceea ce a urmat este bineştiut. Ioan Deac a murit în acea seară, după mai multe tentative de resuscitare ale celor de la serviciul de ambulanţă, spun martorii de la acea perioadă, datorită tratamentului la care a fost supus. Senatorul Marius Nicoară nu a putut fi contactat pentru a obţine un punct de vedere cu privire la cele întâmplate la acea dată.
Ce spun colegii de partid despre Ioan Deac
În încercarea de a obţine câteva cuvinte despre fostul mare liberal, am cerut părerea câtorva dintre cei mai apropiaţi colaboratori şi prieteni ai dânsului. Fostul preşedinte al PNL, Anton Ionescu, ne-a declarat „Ioan Deac a fost un mare liberal, profesor şi doctrinar. Era de o corectitudine şi o francheţe exemplară. Avea două fete pe care le iubea foarte mult, moartea lui fiind o mare pierdere nu doar pentru PNL”.
Vicepreşedintele PNL Hadrian Arion, unul dintre cei mai buni prieteni ai regreatului Ioan Deac, a declarat despre fostul său coleg: „Cu Ioan Deac am fost coleg de facultate şi prieteni foarte buni, cunoscându-ne din 1983. A răzbit atât pe plan profesional cât şi pe plan personal. A fost un om foarte inimos, o mare pierdere pentru partidul pe care l-a dus efectiv în spate, fiindu-i dedicat trup şi suflet. Chiar şi în ultima perioadă a vieţii, deşi ştia că este foarte bolnav, şi-a dedicat întreaga energie pentru campania alianţei D.A. A trăit sărac şi a murit sărac. Nu s-a îmbogaţit precum alţii.”  
Andrei Tomoş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.