Un complet de cinci judecători de la instanța supremă a stabilit după ascultarea avocaților celor judecați că decizia inițială de condamnare a fostului ministru liberal Mircea Roșca va fi desființată iar dosarul acestuia se va rejudeca. Motivația a fost decizia CCR privind specializarea completurilor de judecată.

Un complet de cinci judecători de la instanța supremă a rămas luni în pronunțarea cu privire la apelurile din dosarul fostului ministru liberal Mircea Roșca în care a fost condamnat de prima instanță, un complet de trei judecători de la aceeași instanță, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru pretinse fapte de corupție.

Mircea Roșca, fost ministru liberal a fost condamnat întrecut de către un complet de trei judecători de la aceeași instanță, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru pretinse fapte de corupție. Avocații acestuia, au explicat instanței la noul apel că singura soluție pentru a respecta normele legale impuse de către CCR și totodată pentru a asigura echitatea față de cei judecați, reprezintă rejudecarea de la zero a întregului dosar. Judecarea apelurilor din acest dosar, al DNA dar și ale celor acuzați, a fost amânată de mai multe ori din lipsa motivării CCR.

Pentru ce a fost condamnat Mircea Roșca

Mircea Roșca a fost condamnat în 2011 deoarece potrivit DNA acesta, în calitatea sa de vicepreședinte PNL Prahova, ar fi pretins de la un administrator de firmă suma de 20.000 de euro pentru a „pune o vorbă bună” colegilor săi de breaslă de pe vremea aceea, în ceea ce privește dobândirea de către firma acestuia a unor terenuri de pe raza localității respective. 

Suma efectivă primită de către Mircea Roșca prin intermediul complicelui Popescu, a fost de 5.000 de euro, iar o valoare mult mai mare, de 11.000 mii de euro, a fost utilizată în folosul interesului formațiunii sale politice. Ceea ce a rămas din cei 20.000 de mii a ajuns către doamna Diana Dumbrava, potrivit declarațiilor procurorilor de caz, care trebuiau să acopere indeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile sale de serviciu, în legătură cu licitaţiile publice deschise cu strigare organizate de Primăria Azuga pentru vânzarea celor două suprafeţe de teren şi care vizau desfăşurarea propriu-zisă a procedurilor de achiziţie publică şi desemnarea câştigătoare a societăţii administrate de acesta.

„Între 2011 – 2014, Mircea Roşca a primit de la Adrian Rotilă (vărul său primar) bani şi alte foloase (construcţiiîn valoare de peste 35.000 lei, folosinţa auto marca Audi A8 – contravaloare rate leasing plătite în sumă de peste 115.000 lei şi alte bunuri în valoare de peste 403.000 lei), în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul unor instituţii publice din judeţul Prahova (Spitalul Judeţean, Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de AsistenţăSocială şiProtecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatricăpentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti, Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia) asupra cărora avea influenţăprin prisma calităţilor pe care le-a deţinutîn mod succesiv la nivelul autorităţilor publice locale şi centrale şi la nivel politic (consilier judeţean, vicepreşedinte/preşedinte al organizaţieijudeţene Prahova a unui partid, director la SC Hidro Prahova SA – Sucursala Sinaia, vicepreşedinte al CJ Prahova, deputat), în vederea atribuirii către societăţiledeţinute de acesta a unor contracte de achiziţii publice” au mai declarat procurorii.

Totodată, abuzul său de putere nu s-a încheiat aici. Mircea Roșca a mai fost implicat în trecut și în influețarea unor decizii din interiorul primăriei care prevedeau încheierea unor contracte de achiziție publică cu firmele administrate de către vărul său, Adrian Rotilă. Firmele aveau ca obiect principal fiind fabricarea unor elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţiiși respectiv execuţia unor lucrări. Contractele de achiziție publică, potrivit DNA, au fost încheiate nerespectând normele legale iar implicați au fost „patru pioni” principali: Rotaru, Fâcă, Şerbănoiu, Malea.

Prin urmare, în urma constatărilor efectuate de către procurori, cei implicați în afacerea aceasta au creat prejudicii următoarelor instituții publice: Spitalul Judeţean de Urgenţă- cu peste 96.000 lei, Consiliul Judeţean – cu aproximativ 69.000 lei, DGASPC Centrul Călineşti – cu peste 47.000 lei, RAAPPS Sucursala Sinaia – cu aproximativ 2.800 de lei. DNA a menționat ulterior că: „Aceste sume reprezintă valorile plătite în plus faţăde preţulpieţei pentru produsele alimentare furnizate de SC AdlivTermo SRL Comarnic, respectiv contravaloarea cantităţilor de materiale decontate şi nepuse în operă de către SC Stanevip SRL şi, totodată, obţinerea de către cele două societăţi a unor foloase necuvenite. În cauză s-a mai reţinut că Rotilă, în calitate de administrator al SC AdlivTermo – societate aflată în derularea unor relaţii comerciale cu Spitalul Judeţean de UrgenţăPloieşti (către care livra produse alimentare), a remis mai multe bunuri şi foloase materiale managerului unităţii sanitare, Adrian Strâmbeanu (un miel în perioada Sărbătorilor Pascale din anul 2013 şi o sabie de colecţieîn vara aceluiaşi an – estimate de organele judiciare la valoarea minimală de 299 lei), cât şi angajatului care avea ca atribuţii organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie publică câştigate de firma sa – Marian Rotaru (o uşădin tâmplărie termopan în toamna anului 2013, o masă cu banchete din lemn – pentru grădină şi o umbrelă pliabilă, cu aceeaşidestinaţieîn primăvara anului 2014, două excursii în Delta Dunării în vara anilor 2013 şi 2014 – estimate de organele judiciare la valoarea minimală de 2.991 lei), pentru ca aceştia, contrar îndatoririlor de serviciu, să faciliteze continuarea livrărilor efectuate de firmă către respectiva instituţie, prin nerespectarea procedurilor de achiziţie publică”.

Care a fost prima condamnare

Un complet de trei judecători de la Înalta Curte de CasaţieşiJustiţie a stabilit în februarie 2018 condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de cinci ani pe numele fostului demnitar pentru trafic de influenţă. În acelaşi dosar, au mai fost condanațiși următorii: Adrian Rotilă (administrator al SC AdlivTermo SRL), Marian Emanuel Rotaru (economist la Serviciul Achiziţii al Spitalului Judeţean de UrgenţăPloieşti); Gabriel Stelian Popescu (consilier local al oraşului Azuga), Diana Camelia Dumbravă (fost secretar al oraşului Azuga).

Decizia a fost schimbată în 3 iulie 2019 când s-a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şiÎnalta Curte de CasaţieşiJustiţie, generat de neconstituirea de către Instanţa supremă a completurilor specializate pentru judecarea infracţiunilor de corupţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.