Pe lângă faptul că sunt copiii celor mai influenți oameni din Cluj, Radu Constantea, consilier local și președinte al „U” Cluj, Ioan Alexandru Rus, fiul fostului ministru de Interne Ioan Rus, și Patrick Ciorcilă, directorul Transylvania Open, mai au ceva în comun. Cei trei „crai” s-au înfipt în afaceri alături de Andrei Ichim și Ionuț Dobra, doi antreprenori clujeni legați ombilical, prin firma Mac Farmacons SRL, de Cosmin Muntean, un personaj extrem de controversat acuzat de trafic de droguri.
Povestea începe în anul 2019, când Andrei Ichim și Ionuț Dobra au înființat societatea de dezvoltare și promovare imobiliară Boutique Development SRL. Un an mai târziu, cuplul Constantea-Rus a fost cooptat în cadrul societății, urmând ca fiecare asociat să dețină 25% din capitalul social. După câteva luni, la data de 13 martie 2020, celor patru li s-au alăturat Patrick Ciorcilă și George Vușcan – fiul fostului prefect al Clujului Gheroghe Vușcan. Însă, George Vușcan nu pare că s-a integrat în gașca pusă pe afaceri și a ieșit din firmă la data de 25 mai 2020. Adevărul este că nu avea nici prea multe motive să rămână, având în vedere că firma a fost pe pierdere până în anul 2022, când a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de 2.837.151 de lei, un profit net de 75.885 de lei și datorii în cuantum de 3.008.213 de lei, neavând niciun angajat. După ultima mutare, capitalul social a fost împărțit egal între Constantea, Rus, Ciorcilă, Ichim și Dobra, revenindu-le fiecăruia câte 20% din afacere.
Afacerea de familie a copiilor celor mai influenți oameni din Cluj
Pe site-ul firmei Boutique Development SRL apare un singur proiect rezidențial, intitulat BD LAKE TEI. Este vorba despre un bloc cu 6 apartamente situat în zona Lacului Tei din București. Cei cinci au ținut morțiș să împărtășească și povestea firmei Boutique Development, care este descrisă drept „o companie de familie”.
„Suntem un business de familie, dar avem peste 15 ani de experienţă în antreprenoriat. În istoricul nostru veți găsi afaceri construite de la zero, dar și proiecte imobiliare de tip boutique, finalizate cu succes.”, se arată în descrierea companiei.
În aceeași atmosferă de familie, Constantea, Rus și Dobra sunt asociați, alături de alte patru persoane, în cadrul Something Big SRL, care se ocupă cu activități de editare a jocurilor de calculator, firmă administrată de Ioan Alexandru Rus.
Pe lângă afacerile enumerate mai sus, Ionuț Dobra deține încă cinci societăți comerciale, dintre care se remarcă Woodcore Projects SRL, firmă specializată în vânzarea și instalarea pardoselilor din lemn, și Mac Farmacons SRL, societate ce deține stația de vânzare carburant biodiesel din comuna Jucu – MacBioDiesel, care nu mai funcționează în prezent.
Cadavrul din dulapul MacBioDiesel
Societatea Mac Farmacons SRL a fost înființată în anul 2009 de către Cosmin Muntean, fostul patron al Thay Therapy, și se ocupă cu activități de consultanță pentru afaceri și management. Până la data de 22 aprilie 2019, Muntean a fost asociat unic, iar după această dată în firmă a fost cooptată Liliana Marchiș, unul dintre partenerii de afaceri ai lui Ioan Bene. În anul 2022, Andrei Ichim și Ionuț Dobra au intrat în firmă, iar în primăvara anului trecut Muntean și Marchiș și-au cesionat toate părțile sociale deținute către cei doi, rămânând astfel singurii asociați. Cel mai probabil, cei doi s-au gândit că vor reuși să pună pe picioare afacerea care nu a funcționat niciodată în felul în care a fost gândită. Însă, datele financiare dezvăluie că s-a ales praful de MacBioDiesel. De-a lungul timpului, firma a înregistrat datorii de ordinul milioanelor de lei, iar în anul 2022, cifra de afaceri a Mac Farmacons SRL era zero, profitul net era de -340 942, iar datoriile ajungeau la 4.953.194 de lei.
Să revenim la Cosmin Muntean! Bărbatul a fost trimis în judecată pentru trafic de droguri de risc și mare risc, în octombrie 2022, alături de alte 23 de persoane printre care se numără Ovidiu Piroș, patronul clinicii Union Medical. Cosmin Muntean este acuzat că, în perioada 2012-2017, a fost liderul unei rețele formate în mare parte din farmaciști, care vindeau online medicamente interzise în Statele Unite ale Americii, obținând din această activitate ilegală venituri de peste 55 de milioane de lei. Membrii rețelei intrau în posesia unor medicamente suspuse controlului special prin intermediul unor farmacii din județele Cluj și Bistrița, cu complicitatea unor farmaciști, utilizând reţete falsificate. Ulterior, membrii grupării infracţionale preluau comenzi de la clienţi în sistem online printr-un „call-center” ce funcționa într-un apartament din comuna Florești. Pentru onorarea comenzii, era necesar ca respectivii clienți să achite în avans contravaloarea medicamentelor şi a comisioanelor de curierat, prin intermediul unor servicii financiare de transfer de bani sau în monedă Bitcoin.
Cosmin Muntean, capul rețelei de trafic de droguri, a stat în arest numai două luni
La data de 25 ianuarie 2018, în urma unor percheziții de amploare desfășurate pe raza judeţelor Cluj, Neamţ şi Bistriţa-Năsăud, procurorii DIICOT au reținut 14 persoane, dintre care 11 au fost arestate, iar celelalte plasate sub control judiciar.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2012-2017, la nivelul municipiului Cluj-Napoca s-a constituit un grup infracţional organizat, care a avut ca principal scop săvârşirea infracţiunilor de trafic intern şi internaţional de droguri de risc şi de mare risc, respectiv medicamente aflate sub control naţional conform Legii nr.339/2005 (Codeină, Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam, Midazolam, etc.), urmărind prin aceasta obţinerea unor sume foarte mari de bani.”, informau procurorii DIICOT la acea vreme.
Sumele de bani astfel obţinute au fost reciclate prin intermediul mai multor societăţi comerciale, pentru a se ascunde adevărata provenienţă a acestora şi a se crea aparenţa legalităţii, procurorii arătând că există indiciile săvârşirii infracţiunii de spălare de bani.
Investigațiile pentru destructurarea grupării au fost desfășurate cu sprijinul autorităților americane DEA (Drug Enforcement Administration) – S.U.A, prin intermediul unor comisii rogatorii internaționale. Cu toate acestea, deși anchetatorii l-au indicat pe Cosmin Muntean drept capul rețelei de trafic de droguri, acesta a stat în arest numai două luni.
10 ani le-a luat comuniștilor după război până au lichidat rețelele de mafioți și bandiții acelor vremuri.Nici nu vreau să mă gândesc cum și cât timp le-ar lua acum să lichideze toate aceste rețele și încrengături.La vremuri noi rețele noi ! Cum vor urla ei că din gură de șarpe că au fost persecutați și nu li s-au respectat drepturile. Cât au suferit ei prin străinătate.
Cine era sef la dicot atunci cand astia actionau.? Morcovila parca, cu smecherii lui blonzi. Sef la ipj, alt artist pe nume Rus..
Bine măi, nu spuneți ceva nou. Nu reușiți să scrieți articole de noutate?
Părinții îs de vină că le țin spatele la orice prostie ! Bleahhhhh !
Mie nu mi se pare o afacere WOW! Din cifra de afaceri nu reiese ceva spectaculos. Doar unul dintrei primeste mai multi bani de buzunar decat aceasta cifra de afaceri expusa spectaculos. Chiar nu mi se pare WOW! In conditiile in care sunt sigur ca aveau avizele celor de la Antidrog. Sunt alte afaceri in Cluj care arata mult mai bine! Acelea merita sa fie cercetate, nu aceste mizilicuri.
Ma mir de acest Radu Constantea, consilier local si presedinte la U Cluj. Ce ti-a mai trebuit tie sa mergi in firme sa faci afaceri? Rusine ma! Nu ti-e de ajuns?