Maria Livia Băilă, din Arad, a fost condamnată definitiv de către Instanța supremă la 1 an, 5 luni și 10 zile de închisoare cu executare, pe data de 18 noiembrie 2020, acuzată fiind de propagandă teroristă și legături cu membri ai unei organizații teroriste din Orientul Mijlociu.

Potrivit procurorilor DIICOT Timișoara, începând cu anul 2019, femeia a cunoscut „un proces treptat de radicalizare”, prin intermediul contactelor stabilite în mediul virtual cu diferiţi susţinători ai „unei organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu”.

Relații cu teroriști

În acest context, Maria Băilă a accesat în mod repetat materiale de propagandă teroristă, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a procesului de radicalizare, şi a promovat în mediul online, în mod repetat şi cu frecvenţă ridicată, mesaje de propagandă a ideilor şi conceptelor radical islamiste, specifice organizaţiilor teroriste musulmane.

„Astfel, prin intermediul unei reţele de socializare, utilizând diferite profile, suspecta a dezvoltat relaţii cu diferiţi cetăţeni străini, proveniţi din areale cu problematică teroristă active, unii dintre ei suspecţi de apartenenţă la organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu. Aceşti cetăţeni străini au rolul de a recruta diferite persoane, în scopul însuşirii ideilor şi credinţelor fundamentaliste, scop în care postează constant mesaje şi simboluri specifice organizaţiei teroriste din Orientul Mijlociu, filme şi fotografii cu arme sau luptători înarmaţi, scene de luptă, execuţii de prizonieri, pregătirea atentatorilor sinucigaşi, predici ale unor clerici radicali”, susţine DIICOT, potrivit presei naționale.

În mediul online, spun procurorii, femeia şi-a exprimat în mod explicit susţinerea faţă de organizaţia teroristă din Orientul Mijlociu şi a manifestat constant opinii radical antioccidentale, aceasta arătându-şi disponibilitatea de a lupta de partea fundamentaliştilor islamici.

Cum a fost învățată să scape de autorități

Teroriștii din Orientul Mijlociu au instruit-o pe femeie cum să scape de cercetările autorităților, în cadrul unor sesiuni de pregătire contrainformativă.

În acest sens, suspecta a început să utilizeze simultan mai multe conturi de email (până la 21 de adrese în acelaşi timp), precum şi multiple posturi telefonice şi cartele reîncărcabile, pe care era învăţată să le schimbe la intervale regulate de timp.

De asemenea, la indicaţiile colaboratorilor străini, suspecta a recepţionat şi a început să folosească şi o serie de aplicaţii de tip VPN, al căror scop este criptarea comunicaţiilor dintre părţi.

Totodată, suspecta şi-a arătat disponibilitatea de a facilita venirea în România a unora dintre cetăţenii străini cu care se află în legătură şi există suspiciunea că a început să recepţioneze diferite sume de bani de la colaboratorii săi„, precizează DIICOT.

Citește și Minţile teroriste trebuie oprite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.