horizontal background woman in isolation at home for virus outbreak or hypochondria .

Izolarea socială a dus la singurătate, la depresie și anxietate. Desigur, cum era și de așteptat, este imposibil ca oamenii să nu interacționeze deloc cu ceilalți, mai ales că legăturile sociale îi ajută să rămână sănătoși din punct de vedere mental și emoțional. Totuși, s-a întâmplat ceva în perioada de carantină: relațiile interpersonale fie s-au îmbunătățit, fie au devenit mai rele. 

În mod normal, relațiile ar trebui să fie dificile, dar nu rele în perioada de criză. Conexiunea virtuală cu prietenii vechi, familia, sau cu prietenii virtuali a stârnit emoție, curiozitate, sentimente bune pentru anumiți oameni. Totuși, din nefericire, există multe cazuri când oamenii nu au reușit să facă față stresului din această perioadă și astfel pentru ei carantina a declanșat sentimente negative și stări de nervi greu de calmat. 

Prietenii s-au certat din cauza banilor

Discuțiile între așa zișii „prieteni” au apărut în această perioadă. Unii au împrumutat bani de la prieteni și nu i-au mai restituit. Alții s-au certat pentru că și-au dat seama că sunt de fapt singuri, pentru că nu au primit ajutor de la prieteni când s-au aflat la greu. Motive de ceartă s-au găsit în această perioadă, deoarece stresul a crescut, iar stările de depresie și anxietate s-au declanșat la oameni. 

Invidia și gelozia s-a accentuat 

Știm că invidia și gelozia sunt emoții negative foarte puternice, distructive, care din păcate s-au amplificat în această perioadă. Chiar și cei mai raționali oameni se pot schimba radical din invidie sau gelozie, încât par de nerecunoscut. 

În această perioadă oamenii au postat nenumărate fotografii pe rețelele de socializare – Facebook, Pinterest, Instagram. Mulți au devenit extrem de invidioși când au văzut că prietenii virtuali își postau fotografii cu mașini sau imagini din vacanțele și călătoriile pe care le-au făcut în alți ani. Mai mult decât atât, gelozia a apărut atunci când au văzut unde își petrec unii oameni această perioadă de izolare – în anumite locuri frumoase, în care aveau posibilitatea de a sta la aer curat. 

După cum s-a observat, izolarea nu este dificilă pentru toată lumea. Unii au avut norocul de a se simți ca într-o vacanță, iar asta o demonstrează fotografiile lor de pe Instagram. Faptul că există oameni mai norocoși, care au șansa de a se bucura mai mult de petrecerea timpului în aer curat provoacă invidia celor care nu au altă posibilitate decât de a sta izolați în apartamentele de la bloc. 

Disperarea a apărut la mulți oameni, certurile în familie duc la divorț

COVID-19 produce furie în toată lumea, creează certuri în familie și chiar poate duce la izolarea definitivă și irevocabilă după perioada de criză. Experți din diferite țări au emis avertismente, care în anumite cazuri s-au adeverit: „Deoarece oamenii nu pot ieși sau lucra din cauza perioadei epidemice, riscul de violență în familie va crește.” 

Există date care arată că violența în familie a crescut într-adevăr odată cu focarul de coronavirus, în întreaga lume. De pildă, în Spania, Grecia și Brazilia, numărul de cazuri de violență în familie este mai mare cu 20%. The Guardian a scris despre omorurile abuzive domestice din Marea Britanie, pe fondul izolării în scopul prevenirii răspândirii COVID-19.

Conform postului de televiziune KIRO7 din SUA, COVID-19 va duce la creșterea numărului de divorțuri. În China deja s-a observat acest fenomen, numărul de cupluri care cer divorțul fiind în creștere. Psihologii oferă sfaturi cuplurilor pentru a evita un divorț și a-și menține relația sănătoasă. 

Iată câteva dintre acestea: 

  • Este foarte bine pentru o relație de cuplu, ca în fiecare zi, câteva ore, partenerii să aibă parte de liniște, să nu se deranjeze unul pe altul. Asta contează enorm, mai ales dacă ei lucrează online în această perioadă, de acasă. Sunt mulți oameni care au activități prin care câștigă bani, care își fac munca online. 
  • Stabilirea unor lucruri pentru confortul personal, pe care partenerul de cuplu trebuie să le respecte.
  • Evitarea discuțiilor inutile, contradictorii, care obosesc psihic.
  • Evitarea știrilor TV cu vești proaște, cu Fake News, despre epidemia COVID-19.  
  • Găsirea unor posibilități de a câștiga bani, dacă ambii parteneri și-au pierdut jobul. Lipsa de bani le-a determinat pe unele persoane să lucreze online de acasă, sau să se angajeze la NightProwl studio de videochat pentru beneficii financiare. 

Cel mai bun sfat pe care l-au dat psihologii este: ” Păstrați-vă simțul umorului, faceți ceva în fiecare zi pentru a aduce zâmbetul pe chipul persoanei iubite. Nu uitați că sunteți împreună în această perioadă dificilă și trebuie să vă sprijiniți din toate punctele de vedere.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.