Guvernul Boc s-a autosesizat. Nu toţi miniştii erau competenţi aşa că s-a gândit să introducă remanierea. Prim-ministrul Emil Boc a anunţat la sfârşitul şedinţei Colegiului Director al Partidului Democrat Liberal (PD-L), lista celor şase miniştri care au fost remaniaţi, precum şi numele celor care îi vor înlocui. Astfel, schimbări s-au făcut la portofoliile de la Finanţe, Agricultură, Muncă, Transporturi, Comunicaţii şi Economie, iar cei şase aşteaptă să intre în jocul politic numit România pe timp de criză.  

Mulţumiri celor remaniaţi

După multiple ezitări şi discuţii cu cei de la PD-L, cât şi cu preşedintele Traian Băsescu, Emil Boc a operat câteva schimbări în structura Executivului. Vremea guvernamentală este instabilă. În timp ce unii sunt suflaţi de pe posturi, alte şase graţii politice încep noi mandate la minister.
Emil Boc a ţinut să mulţumească public miniştrilor pe care i-a pus pe tuşă, lăudând eforturile pe care aceştia le-au depus în cadrul Guvernului: “Le mulţumesc public şi fără nici o doză de ipocrizie colegilor mei care au făcut parte din Guvern. Au fost oameni de echipă. Pentru efortul pe care l-au făcut, ţin să le mulţumesc public, ca şi pentru faptul că am încercat să dăm ce este bun pentru România în momentul de faţă”.

Noua tabără politică i-a luat la sân pe Gheorghe Ialomiţianu pentru Ministerul Finanţelor, pe Valeriu Tabără la Ministerul Agriculturii, Ioan Botiş la Ministerul Muncii, Anca Boagiu la Ministerul Transporturilor, Valerian Vreme la Ministerul Comunicaţiilor, iar la Ministerul Economiei pe Ion Ariton. În privinţa obiectivelor noului Guvern, Emil Boc a precizat că există două priorităţi: “în primul rând continuarea proceselor de reformă şi, în al doilea rând, în 2011 România să treacă pe creştere economică”.

Unii sunt resemnaţi, alţii vociferează

Mihail Dumitru, fostul ministru al Agriculturii a declarat că a avut o experienţă interesantă în minister. “Domnul Boc m-a informat că sunt pe lista miniştrilor care vor fi remaniaţi şi mi-a mulţumit pentru colaborare. Mi-am luat la revedere şi i-am spus primului-ministru că experienţa mea ca membru al Cabinetului a fost interesantă”, a declarat acesta, potrivit Mediafax. În schimb, Sebastian Vlădescu, fostul ministru al  Finaţelor, i-a urmat în scurt timp. Acesta nu a fost foarte bucuros de hotărârea luată declarând că: “Bănuiesc că este o decizie politică. Din punctul meu de vedere este o eroare”.

Cine sunt aleşii?

Ministrul Agriculturii – Valeriu Tabără

Valeriu Tabără a avut un traseu politic ascendent, de la PUNR la şefia Agriculturii. S-a născut la 1 iulie 1949, într-o familie de țărani ardeleni, în comuna Sălciua (Alba). A urmat studii superioare în domeniul ingineriei agrare, devenind doctor în agronomie în 1984. A fost membru activ al PUNR și președinte al acestei formațiuni din 1997, dar în 2002 a fost înlocuit la conducerea partidului cu Mircea Chelaru și a părăsit partidul, trecând la PD. Tabără este deputat PD-L de Timiş, şi un apropiat al lui Con¬stantin Ostaficiuc,  preşedintele filialei democrat-liberale Timiş, impus la şefia organizaţiei chiar de Emil Boc. Nu este pentru prima dată când Tabără ar conduce Ministerul Agriculturii, deoarece a mai deţinut această funcţie pentru doi ani, între 1994 – 1996.

Ministrul Transporturilor şi Infrasctructurii – Anca Daniela Boagiu

Anca Boagiu a deținut funcțiile de ministru al transporturilor (2000) și ministru al integrării europene (2005-2007). În legislatura 2008-2012, ea este senator de București din partea PD-L, iar din 3 septembrie 2010 este Ministru al Transporturilor în guvernul Emil Boc. Este apropiată de preşedintele Traian Băsescu, iar la 32 de ani a fost cel mai tânăr ministru al României (după cel de-al Doilea Război Mondial) şi, în acelaşi timp, prima femeie ministru la Transporturi.

Ministrul Muncii – Ioan Nelu Botiş

Democrat-liberalul bistriţean Ioan Nelu Botis a ajuns în apogeul carierei politice. În urmă cu câţiva ani, Botiş a plecat din Partidul Social-Democrat, nemulţumit de faptul că nu a fost numit de partid să candideze pentru şefia Primăriei municipiului Bistriţa. Deputatul PDL de Bistriţa, este şi vicepreşedintele Comisiei pentru Muncă şi Protecţie Socială, considerat un apropiat al vicepreşedintelui PDL, Ioan Oltean. Între 1996- 2001 a fost consilier local , iar din 2001 până în 2004 a fost viceprimar al municipiului Bistriţa. Singurul lucru care îl recomandă pentru acest nou rol este faptul că patru ani a deţinut poziţia de director executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa – Năsăud.
Măsurile ameţitoare anticriză promovate de democrat-liberal anunţă creşterea pensiilor până la un prag minim de 850 lei/lună, dar şi creşterea acestora graduală, astfel încât în 2012 pensia socială să ajungă la 305 EURO/lună.

Ministrul Economiei – Ion Ariton

Ion Ariton se pare că este cea mai controversată propunere a lui Boc pentru actualul cabinet. Figura lui Ariton a intrat în vizor în urma unui scandal care a ţinut prima pagină a ziarelor locale la începutul anului 2002, când era director comercial la Petrom (sucursala Sibiu). În perioada respectivă s-a descoperit o lipsă de 10 miliarde de lei în bugetul companiei.  Şeful Economiei a fost cercetat într-un dosar în care, în final s-a dictat neînceperea urmăririi penale. Dacă în 2008 a eşuat, când a mai fost propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Boc i-a dat câştig de cauză în septembie 2010.

Ministrul Finanţelor – Gheorghe Ialomiţianu

Noul Ministru al Finanţelor preia mandatul de la veteranul Sebastian Vlădescu. Aflat la primul mandat de parlamentar, Ialomiţianu a fost director la Finanţe în Braşov. A obţinut 51,72% din voturile din colegiul său, fiind şi vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci. Este conferenţiar universitar la Universitatea Transilvania (Braşov), construindu-şi cariera în serviciul public ca şef şi apoi adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Braşov. Este considerat un apropiat al vicepreşedintelui PDL, George Scripcaru, cel care deţine şi şefia organizaţiei judeţene Braşov. În 2008, în cadrul campaniei, Ialomiţianu promitea “elaborarea unui set de măsuri pentru relansarea economică, crearea de locuri de muncă sau menţinerea celor existente prin facilităţi fiscale şi accesul la unele resurse financiare”. Probabil vor fi puse în practică în mandatul de ministru.

Ministrul Comunicaţiilor – Valerian Vreme

Noul ministru al Comunicatiilor, în locul lui Gabriel Sandu, este Valerian Vreme, vicepreşedinte al Comisiei IT&C din Camera Deputatilor, şi deputat PD-L de Bacău. Este venit pe filiera PLD, fiind un apropiat al lui Theodor Stolojan. A intrat în politică în 1998 ca membru PNL organizaţia Oneşti, iar în 2007 ajunsese preşedintele PLD Oneşti, fiind un susţinător al relansării industriei chimice oneştene. Valerian Vreme a declarat că nu susţine măsura majorării TVA, însă că este de acord cu tăierea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. El s-a remarcat anul trecut şi prin faptul că a făcut lobby pentru paşapoartele biometrice la preoţii din Oneşti, potrivit Ziarul de Bacău. În ceea ce priveşte activitatea parlamentară, din 2008 şi până în prezent, acesta a avut 23 de iniţiative legislative.

Sorana Ionăşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.