Războiul verbal dintre ministrul Justiției, Tudorel Toader, și procurorul general al României, Augustin Lazăr, a continuat, ieri, în plină ședință a CSM, unde forul suprem al magistraturii urma dea avizul pentru numirea Adinei Florea ca procuror şef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

La final, Secția pentru procurori a a CSM a avizat negativ propunerea ministrului Justiției. În timpul dezbaterilor de luni, Adina Florea a spus că protocoalele încheiate între SRI şi alte instituții „adaugă la lege” și exced cadrului procesual legal. În contextul discuției pe seama protocoalelor secrete, Tudorel Toader a declarat că Ministerul Public este singurul minister fără ministru şi acest lucru este nefiresc. „În România, toate ministerele fac parte din Executiv. Ministerul Public este singurul minister care nu are ministru. A nu se înțelege că vreau să duc procurorii în Executiv, dar mi se pare nefirească titulatura asta, minister fără ministru”, a spus Tudorel Toader.

„Procurorii trebuie să aplice legea”

Procurorul general Augustin Lazăr a replicat: „Noi suntem Minister Public de tradiție franceză, cunoaştem cu toții. Acesta a fost preluat din cultura est-europeană. Cred că este e o glumă să întrebi cine e ministru la Ministerul Public. E o glumă pentru a ne destinde”. Răspunsul ministrului Justiției nu a întârziat:„Sigur că respectăm tradiția, dar cu tot respectul, nu poți nega: e un minister fără ministru. Restul sunt argumente. Avem un minister fără ministru”. În timpul audierilor de la CSM, ministrul Justiției a făcut un apel către toți procurorii din România să îşi respecte competențele profesionale. El a declarat că procurorii trebuie să aplice legea, în condițiile în care ei nu sunt nici legiuitori, nici co-legiuitori. „E treaba legiuitorului, dacă e neconstituționalitatea legii, e treaba instanței de contencios constituțional. În rest, trebuie să aplicăm legea”, a afirmat Tudorel Toader.

Aviz negativ pentru Adina Florea

Propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, de numire a Adinei Florea ca procuror şef al DNA a primit aviz negativ din partea Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. CSM precizează că decizia a fost votată „cu majoritate” și că Hotărârea Secției pentru procurori va fi motivată şi transmisă Ministerului Justiției. Funcția de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruța Kovesi a fost revocată. În timpul audierii, Adina Florea a spus că obiectul de activitate al DNA nu este cercetarea infracțiunilor de abuz în serviciu, ci de a investiga infracțiuni de corupție la nivel înalt şi mediu. Votul este consultativ iar propunerea de numire poate fi înaintată de Tudorel Toader președintelui României, Klaus Iohannis. Ministrul Justiției a anunțat că se va întâlni, miercuri, cu toți procurorii din România care dețin funcții de conducere. El a declarat, pe de altă parte, că este necesară reformarea Ministerului Public. „Nu poți să ai un dosar care să dureze cinci, şapte, 13 ani, cum aveau la DIICOT”, a spus Toader.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here