''Noutati'' pe scena politica româneasca: PNL si PD-L vor sa modifice Constitutia României. Liberalii vor sa transforme România fie în republica parlamentara sau în monarhie constitutionala, în timp ce democrat-liberalii vor ca România sa fie o republica prezidentiala. Politicienii clujeni au parerile împartite.

Propunerea premierului Calin Popescu Tariceanu de modificare a Constitutiei prin transformarea statutului român într-o republica parlamentara sau monarhie constitutionala  a provocat o serie de reactii printre politicienii clujeni. Nici propunerea liderului PD-L, Emil Boc de a organiza un referendum odata cu alegerile europarlamentare din 2009 în legatura cu modalitatea de desemnare a sefului statului nu a fost primita cu ,,bratele deschise”. Liderul UDMR Cluj, Laszlo Attila a criticat ambele propuneri ale celor doi lideri: ,,Parerea mea este sa nu ne complicam si sa ramânem la o democratie parlamentara. Eu nu sunt adeptul unei astfel de variante, cum este monarhia constitutionala sau republica parlamentara. În ceea ce priveste organizarea unui referendum odata cu alegerile europarlamentare de anul viitor eu cred ca este doar o modalitate de mobilizare a electoratului pentru ca toata lumea se asteapta sa fie o prezenta slaba la alegerile europarlamentare”, a precizat Laszlo.

Critici peste critici

Daniel Buda, liderul PD-L Cluj s-a numarat printre politicienii clujeni care au criticat propunerea lui Tariceanu de a transforma România într-o monarhie constitutionala. ,,E cea mai mare idiotenie spusa de un politician în ultimii patru ani. Cum sa vrei sa instaurezi monarhia în România, atâta vreme cât aceasta are o pondere tot mai redusa în spatiul international? Acestea sunt vremuri de mult apuse”, a explicat Buda. În ceea ce priveste referendumul propus de Emil Boc, Buda e de parere ca pentru modificarea Constitutiei este nevoie si de opinia populatiei. Vasile Soporan, presedintele organizatiei judetene a PSD considera ca, înainte de orice decizie, ar trebui organizata o dezbatere împreuna cu toate formatiunile politice, având în vedere faptul ca este vorba de o modificare a constitutiei. ,,Este nevoie de o dezbatere cu toate formatiunile politice deoarece vorbim de o modificare a Constitutiei. Trebuie trecute în revista toate lucrurile care functioneaza si toate lucrurile care nu functioneaza. Pe urma trebuie formulata o modificare la nivelul Parlamentului. Nu trebuie sa uitam ca pentru o modificare a Constitutiei este nevoie de 2/3 din voturile parlamentarilor. Iar în legatura cu propunerea PD-L de a organiza un referendum, sunt de parere ca astfel de propuneri nu ar trebui sa fie facute în prag de campanie electorala. Pentru a fi un succes, aceasta modificare de Constitutie trebuie tratata cu maxima seriozitate de toata lumea”, a încheiat Soporan. În ceea ce îl priveste pe Horea Uioreanu, presedintele organizatiei municipale a PNL acesta a declarat ca initiativa PD-L de a organiza un referendum odata cu alegerile europarlamentare este doar o modalitate de propaganda. „PD-L prevede faptul ca va esua la alegerile parlamentare si atrage atentia opiniei publice asupra unui lucru ce va avea loc anul viitor, peste patru sau zece ani. Aceasta initiativa a PD-L nu are nici o valoare”, a conchis Uioreanu.

La un pas de modificarea Constitutiei

Saptamâna trecuta, scena politica româneasca a suferit un nou soc. Dupa ce în urma cu câteva  saptamâni PSD a dat ,,sfoara în tara” ca doreste sa modifice Constitutia pentru a elimina imunitatea demnitarilor, penelistii au preluat si ei stafeta. Liberalii, în frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu, au anuntat ca sustin modificarea Constitutiei pentru a-i taia din prerogative presedintelui Traian Basescu. Mai exact PNL a propus varianta republicii parlamentare sau chiar revenirea la monarhia constitutionala. Premierul e de parere ca institutia prezidentiala iese din cadrul celor trei puteri care asigura separarea puterilor si echilibrul în stat. De aceea, în opinia lui Tariceanu, republica prezidentiala este periculoasa si duce la acapararea puterii de catre un singur om. ,,România poarta mai degraba amprenta unei republici parlamentare în care principiul fundamental e controlul si echilibrul reciproc al puterilor in stat. Exista în România o institutie, institutia prezidentiala care iese din acest cadru. Ea nu face parte din aceasta arhitectura constitutionala si nu e supusa controlului sau nu face parte din echilibrul institutional”, a explicat Tariceanu. Potrivit presedintelui PNL ar trebui sa fie luata în discutie o revizuire a Constitutiei care ,,sa puna niste jaloane foarte clare” si sa apropie România de modelul european care se bazeaza pe republica de tip parlamentar sau monarhia constitutionala.

Boc vrea referendum

Si democrat-liberalii vor modificarea Legii fundamentale, dar nu în sensul transformarii României într-o republica parlamentara, ci într-una prezidentiala. ,,Ne îndreptam spre un sistem în care presedintele sa fie ales de toti românii sau spre unul în care presedintele este ales de catre Parlament? Cred ca o asemenea situatie trebuie transata printr-un referendum, care poate fi organizat simultan cu alegerile europarlamentare”, a precizat Emil Boc, liderul PD-L. Acesta pledeaza pentru modelul republicii semiprezidentiale franceze, definita de un sistem prezidential consolidat, cu prerogativa pe masura alegerii sefului statului de catre cetateni. ,,România a trecut demult de perioada monarhiei constitutionale. Cei care propun asemenea modele sunt ancorati în istorie, nu au capacitate de a întelege prezentul, nu au lideri politici consacrati care sa aiba posibilitatea sa vina în fata românilor sa le ceara un vot, este expresia neputintei partidelor care nu pot propune candidati viabili si se ascund în spatele monarhiei, a unui rege sau ce-o fi el”, a declarat Boc, citat de Mediafax.

Parlament unicameral

Constitutia trebuie modificata, pentru a se lamuri raportul dintre presedinte si premier, iar Parlamentul ar trebui sa devina o singura Camera decizionala, e de parere Emil Boc. În opinia sa, aceste modificari ar trebui operate în cel mai scurt timp. ,,Din nefericire, avem un sistem constitutional care trebuie reformat imediat. În ce democratie din lume credeti ca mai exista o asemenea situatie ca la noi, adica Parlamentul, care îsi are puterea de la popor, decide ca presedintele trebuie sa fie suspendat. Primul-ministru, care este alaturi de ei, spune ca presedintele trebuie suspendat si demis din functie", a declarat Boc. ,,Ne ducem la popor, care este arbitrul suprem, si le spunem celor din Parlament: Ati gresit, nu este bine ceea ce faceti. Guvernul mege mai departe si fluiera, si mai impune si taxe auto pe care le mentine în dispretul românilor, Parlamentul îsi mentine solidaritatea celor 322 si îi sfideaza în continuare pe români, ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În orice democratie, cine pierde pleaca acasa! Trebuie rezolvata problema raporturilor dintre presedinte si premier, pentru a spune foarte clar cine, la un moment dat, decide în România: cel care este numit sau cel care este ales, si ce prerogative îi dam”, a continuat presedintele PD-L. Totodata, acesta a mentionat ca ar trebui sa fie operata o modificare si la adresa Parlamentului, ale carui Camere ar trebui sa fie comasate, deoarece atributiile lor sunt în linii mari similare.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.