Jucătorii-cheie din industria imobiliară din orașul de cinci stele au știut să profite de creșterea cererii de locuințe și de dezvoltarea economică a orașului, iar prin proiectele lor ambițioase au reușit să obțină averi impresionante. Dezvoltatorii imobiliari au reușit să-și construiască imperii financiare, care cuprind diverse domenii ale industriei imobiliare, iar averile lor, care nu sunt un aspect negativ în sine, reflectă succesul lor. 

Cu toate acestea, din nefericire, o problemă pe care vrem să o aducem la suprafață este faptul că puțini dezvoltatori imobiliari fac eforturi pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a comunității clujene, prin investiții sociale și sponsorizări a anumitor evenimente. 

Prin aceste acțiuni pot arăta tuturor că succesul financiar și responsabilitatea socială merg mână în mână. Trebuie avut în vedere faptul că implicarea lor în comunitate ar reprezenta un beneficiu substanțial pentru dezvoltarea durabilă a orașului și a comunității. 

Poate printre cei mai cunoscuți când vine vorba de imobiliare se numără Iulian Dascălu, care deține portofoliul grupului Iulius și este, totodată, asociat în 28 de firme. Iulius Management Center SRL, unde asociați sunt Dascălu (50%) si Iulius Holding SRL (50%), a avut o cifra de afaceri în 2022 de aproape 108 milioane de lei, cu un profit net de 21,2 milioane de lei. 

În 2021, cifra de afaceri a fost puțin mai mică, de 86,3 milioane de lei, iar profitul a fost de 15,4 milioane de lei. Un lucru important pe care vrem să-l scoatem în evidență este faptul că Iulius Holding SRL a avut în 2022 o cifră de afaceri de 11,7 mii de lei și un profit exorbitant de 35 de milioane de lei, având doar un angajat. În 2017, cifra de afaceri a fost de 53 de mii de lei, iar profitul a fost de aproape 800 de milioane de lei.

Iulian Dascălu este implicat și în fabricarea produselor din beton pentru construcții, cu firma Build Corp Prefabricate SRL. Cifra de afaceri pentru anul trecut a fost de 80 de milioane de lei, iar profitul de 8 milioane de lei, cu un număr de angajați de 170. 

Iulian Dascălu

Sute de milioane în buzunarele lui Dascălu 

Printre companiile la care Iulian Dascălu este asociat se numără Dasko Security SRL, United Business Center Cluj Two SRL, Light Cleaning SRL, Palas 1 SRL, Stoneberg Group SRL, United Business Center 7 Iași SRL, Block Buster SRL, Palas 3 SRL, Iulius Holding Developments SRL, Iulius Residential Timișoara SRL, Iulius Real Estate SRL, Palas 4 SRL, Palas 5 SRL, Palas 2 SRL, Palas Holding SRL, United Business Center 5 SRL, United Business Center 4 Timișoara SRL, United Business Center Timișoara SRL, Iulius Holding SRL, Expert Design SRL, Vivide SRL, United Palas 6 SRL, Hydro Blue Energy SRL, Mall Delivery SRL, Palas Campus SRL, Palas Development SRL și Carbo Europe SRL.

Aceste companii au sediile principale în diverse județe și orașe din România, precum Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și București. Dascălu a reușit să dezvolte un portofoliu vast de afaceri în diferite sectoare, inclusiv securitate, imobiliare, curățenie, energie și comerț. 

Să nu uităm că firma omului de afaceri  are în derulare proiecte imobiliare de 650 de milioane de euro, aici fiind inclusă și reconversia fostei fabrici Carbochim din Cluj-Napoca. La fel ca AFI, anul trecut Iulius a luat un credit sindicalizat de peste 410 milioane de euro pentru refinanțarea mallurilor din Iași, Cluj-Napoca, Suceava și Timișoara. 

Listă „fără de sfârșit” privind dezvoltatorii imobiliari 

Nicolae Căpușan, un cunoscut dezvoltator imobiliar din Cluj-Napoca, este proprietarul și asociatul mai multor companii care activează în diverse domenii. Acesta și-a construit o reputație solidă în industria imobiliară și a adus contribuții semnificative în dezvoltarea urbanistică a orașului și a regiunii înconjurătoare.

Firmele deținute de Nicolae Căpușan includ Olimpia SRL, Sungarden Resort SRL, Euro Hunter SRL, Sunfish SRL și Neurokinetik Plus SRL. Fiecare dintre aceste companii are un domeniu de activitate specific și contribuie la dezvoltarea economică și imobiliară a zonelor în care își desfășoară activitatea.

Totodată, familia Căpușan deține și firma Tellus Invest Cluj (TIC), dezvoltator al proiectelor Grand Park, Bonjour și Junior Residence. În 2022, firma a avut o cifra de afaceri de 68,5 milioane de lei, iar profitul a fost de 0 lei. 

De curând, omul de afaceri Nicolae Căpușan a decis să investească într-un hotel din Băile Herculane, suma fiind de aproape 2 milioane de euro. Totodată, Nicolae Căpușan deține și Sungarden Resort SRL, firmă care a avut în 2022 o cifră de afaceri de aproape 18 milioane de lei cu un profit de 3,5 milioane de euro. În 2021, complexul turistic a avut o cifră de afaceri de 10 milioane de lei, iar profitul a fost de 3 milioane de lei.

Transilvania Smart City, complexul imobiliar al „blondei” de la Turism 

Onisim Dorneanu, un om de afaceri american de origine română, se pregătește să lanseze un fond de investiții de 350 de milioane de dolari destinat companiilor imobiliare din România. Acesta a anunțat că se află în discuții cu Eric Trump, fiul fostului președinte american, pe care încearcă să-l atragă să investească în Cluj. Eric Trump ar putea investi în complexul imobiliar Transilvania Smart City, situat în Cluj. Dacă va fi finalizat conform intențiilor inițiale, Transilvania Smart City se va impune ca cel mai grandios proiect imobiliar din România. Acest complex va cuprinde 10.000 de apartamente, un centru comercial, școli, supermarketuri, un hotel și un aparthotel, spații de birouri, parcuri și săli de conferințe. Proiectul este în prezent în dezvoltare de către un colectiv de investitori, printre care se numără Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, și Ștefan Berciu, un dezvoltator imobiliar cunoscut din Cluj. ar putea investi în complexul imobiliar Transilvania Smart City, situat în Cluj.

Un alt mare om de afaceri din Cluj-Napoca este Dorin Bob George. Acesta, prin compania Studium Green, a avut o cifră de afaceri de de 133,4 milioane de lei și un profit de aproape 32 de milioane de lei în 2022. În 2021, cifra de afaceri a fost de doar 7,5 milioane de lei, iar profitul nu a depășit 900.000 de lei.

Putem scrie zeci de pagini despre cei care își fac o avere din imobiliare, motiv pentru care este necesar să atragem atenția asupra unor probleme cu care comunitatea se confruntă de pe urma acestor construcții. În primul rând, această creștere rapidă a construcțiilor de apartamente duce, evident, la o supraaglomerare în zone-cheie ale orașului. 

De asemenea, construcțiile au un impact negativ asupra mediului, având în vedere că zilnic se pot observa mașini cu tonaj foarte mare care afectează drumurile și modifică terenul. Să nu vorbim despre poluarea solului și apelor, precum și generarea deșeurilor de construcție. 

Tragem un semnal și cerem marilor dezvoltatori imobiliari să ne împărtășească binefacerile care le aduc pentru comunitate, având în vedere că ei sunt cei care câștigă sute de milioane de lei. Aviz amatorilor: cu 100 de panseluțe și un sens giratoriu nu înseamnă că ai adus un plus comunității în care trăiești. 

Cu toate acestea, „invazia” marilor dezvoltatori are și lucruri pozitive, cum ar fi dezvoltarea economică a orașului prin crearea de noi locuri de muncă. Mai mult, odată cu aceste construcții, începe și investiția în infrastructură, ceea ce ar trebui să ducă la îmbunătățirea rețelelor de transport. 

Cu toate acestea, prosperitatea financiară a dezvoltatorilor imobiliari vine și cu o responsabilitate socială. Într-un oraș în continuă dezvoltare și în plină expansiune, este imperativ ca dezvoltatorii să își asume un angajament față de comunitatea în care activează. Investițiile în educație, sănătate, infrastructură și proiecte sociale pot aduce beneficii semnificative pentru toți locuitorii Clujului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.