O analiză recentă a pieței restaurantelor din România arată că, după pandemia de COVID-19, care a forțat închiderea definitivă a aproape o treime dintre afacerile din sectorul ospitalității, cifra de afaceri a scăzut cu 35% în 2020 comparativ cu 2019.
Cluj-Napoca se află pe locul al doilea în clasamentul orașelor cu cele mai mari profituri în industrie, însă cu un profit aproape de șapte ori mai mic decât cel al Bucureștiului, înregistrând aproximativ 33,5 milioane de euro. Capitala conduce detașat, urmată de Constanța, cu un profit de aproximativ 33,2 milioane de euro, Iași, cu 21,4 milioane de euro, și Timișoara, cu 21,2 milioane de euro.
Raportul, care analizează activitatea din 2008 până în 2023 a firmelor din România înregistrate sub codul CAEN 56XX (restaurante, baruri, catering și alte servicii de alimentație), evidențiază că 2023 a înregistrat cea mai mică creștere anuală a numărului de restaurante active, de doar 2%. Este pentru prima dată după pandemie când profitul restaurantelor scade semnificativ, cu 12%. În ciuda acestei scăderi, numărul angajaților din sector a crescut cu 1%, atingând un nivel record.
Anul trecut, în România erau active puțin peste 27.000 de firme sub codul CAEN 56XX. Bucureștiul rămâne lider detașat în 2023, cu 3.309 restaurante active, un profit de aproximativ 225 de milioane de euro și 34.427 de angajați. Cluj-Napoca ocupă locul al doilea, urmat de Constanța, Iași și Timișoara. De remarcat este comuna Florești, cea mai mare comună din țară, situată lângă Cluj-Napoca, unde sunt înregistrate 116 localuri active cu un profit total de aproximativ trei milioane de euro.
Raportul a fost realizat de Bookingham, pe baza datelor colectate de la firmele active cu cod CAEN 56XX, care și-au depus bilanțul până la data de 8 iulie 2024.