Ministrul justitiei, Catalin Predoiu, s-a umflat ieri in pene ca ar fi ales si propus candidati cu stea in frunte pentru functiile de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, procuror sef al DNA si procuror sef al DIICOT, in persoana procurorilor Gabriela Scutea, Crin Bologa si Giorgiana Hosu. In realitate, niciunul dintre acestia  nu este un candidat exceptional, care sa fie in masura sa schimbe esential si substantial activitatea si imaginea Parchetului General, DNA si DIICOT, care au fost profund compromise de prestatia unor antecesori ca Laura Codruta Kovesi, Alina Bica si Augustin Lazar. Niciunul dintre candidatii propusi nu are numele legat de solutionarea vreunui mare dosar de coruptie, de crima organizata sau de alta natura infractionala. Simptomatic este ca doi dintre cei trei candidati ai lui Predoiu au fost promovati la un moment dat in functii importante de catre ministresa justitiei de trista amintire Monica Macovei si au fost colaboratori si sustinatori inflacarati ai fostei zeite anticoruptie Laura Codruta Kovesi.

Adjuncta lui Kovesi, propusa procuror general

Dupa cum se stie, Gabriela Scutea, candidatul propus pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie, a fost adjunct al procurorului general al Romaniei timp de sase ani, in perioada in care aceasta functie a fost detinuta de Laura Codruta Kovesi (2006-2012). Scutea a fost promovata in aceasta functie in octombrie 2006  de ministrul justitiei din perioada respectiva, Monica Macovei, cea care a promovat-o, tot atunci, si pe Kovesi in functia de procuror general al Romaniei.

Amandoua au fost discipole declarate ale lui Macovei si fane ale lui Traian Basescu, care le-a parafat numirea in functie in calitate de presedinte. Tot cu concursul lui Macovei, Scutea a fost promovata in primavara anului 2013 la Bruxelles, in  functia de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe linie de MCV, care a fusese ocupata anterior timp de circa sase luni de fosta sa sefa Laura Codruta Kovesi. In ianuarie 2016, sub guvernarea Ciolos, Scutea a fost numita in functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei de catre ministresa Raluca Pruna, o alta discipola infocata a Monicai Macovei.

 Dupa demiterea lui Kovesi, Gabriela Scutea a vrut sa-i ia locul participand la concursurile organizate pentru functia de procuror sef al DNA in vara anului 2018 si in primavara anului 2019, dar a fost respinsa de fiecare data. Principala acuzatie adusa lui Scutea este aceea ca a semnat, alaturi de Laura Codruta Kovesi, protocolul secret, declarat ulterior neconstitutional, incheiat in 2009 intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si SRI. Scutea a semnat pentru primul adjunct al procurorului general Kovesi din perioada respectiva, Tiberiu Nitu, al carui nume, prenume si functie au fost consemnate in protocol. Fosta adjuncta a lui Kovesi a  manifestat atata amabilitate si loialitate fata de SRI intrucat a absolvit anterior Colegiul National de Informatii, care era tutelat de acest serviciu secret.

Candidatul la sefia DNA, coleg de facultate cu Kovesi si Boc

Crin Bologa, candidatul propus pentru functia de procuror sef al DNA, a activat din 1995 pana in prezent, exceptand perioada 2005-2008, in parchetele din judetul lui de bastina, in care a ocupat in ultimii ani functiile de prim-procuror si prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj. In perioada 2005-2008 a ocupat functia de procuror sef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA, in care a fost promovat de Monica Macovei, in calitate de ministru al justitiei.

Conform unor surse din fostul PDL, Bologa a beneficiat in 2005 de sustinerea politica a primarului Clujului, Emil Boc, cu care a fost coleg de an la Facultatea de Drept a Universitatii Babes-Bolyai, si a deputatului de Cluj, Daniel Buda, cu care era conjudetean la origini. Boc era atunci seful politic al lui Macovei, in calitate de presedinte al PDL, iar Buda, actualmente europarlamentar si presedinte al PNL Cluj, era un colaborator apropiat al acesteia, in calitate de presedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor. Candidatul pentru sefia DNA a fost coleg de facultate la Cluj si cu Laura Codruta Kovesi, cei doi si Boc fiind absolventi ai promotiei 1995. Bologa si-a exprimat de mai multe ori admiratia fata de fosta sa colega, dupa ce aceasta a ajuns procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA. 

Crin Bologa s-a incuscrit si pe linie de familie cu PDL-PNL, prin casatoria fiicei sale cu fiul primarului municipiului Simleul-Silvaniei, Septimiu Turcas, aflat la al patrulea mandat, dupa ce a fost ales in aceasta functie in 2004, 2008 si 2012 pe listele PDL si  reales in 2016 pe listele PNL. Turcas a fost numarul doi in PDL Salaj si este numarul doi in PNL Salaj, fiind secundul politic al actualului ministru al Transporturilor, Lucian Bode, omul de incredere al premierului Orban si al presedintelui Iohannis in judetul Salaj.

Primarul cuscru are statut de inculpat, fiind trimis in judecata pentru abuz in serviciu de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj in 2015, cand Bologa era prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, aflat in subordinea parchetului  susmentionat de la Cluj. Casatoria dintre fiica procurorului sef Bologa si fiul primarului Turcas a avut loc in 2017, iar dupa acest eveniment au trebuit sa se abtina, la sedintele de judecata de la Tribunalul Salaj, toti procurorii din subordinea lui Bologa care au participat la nunta invitati de seful lor si Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj a solicitat stramutarea cauzei din judetul Salaj.  

Giorgiana Hosu a fost propusa candidat pentru sefia DIICOT, dupa ce a  detinut in doua randuri functia de prim-adjunct al procurorului sef al DIICOT si tot de doua ori a asigurat sefia interimara a acestui parchet, fara a se remarca in mod deosebit pe plan profesional sau managerial. Giorgiana Hosu a fost promovata initial de fostul procuror general Ilie Botos, a carei feblete a fost alaturi de Alina Bica. In 2013 a fost sustinuta pentru functia de prim-adjunct al DIICOT de catre presedintele Traian Basescu si ex-ministresa Elena Udrea, la pachet cu Laura Codruta Kovesi, pentru functia de procuror sef al DNA, si cu Alina Bica, pentru functia de procuror sef al DIICOT. Este evident deci ca asistam la o restauratie macoveiano-kovesista si la o reportocalizare a conducerilor Parchetului General, DNA si DIICOT.

Valer Marian

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.