
În județul Bistrița-Năsăud, mai multe companii exploatează resurse naturale pe baza unor licențe acordate încă din anii ’90 sau 2000, valabile în unele cazuri până în 2043. Materialele extrase variază de la ape minerale terapeutice, până la dacit, andezit sau marmură. Sunt însă și câteva firme care sunt în procedură de aprobare la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG).
Pe site-ul ANRMPSG, 8 firme figurau cu licențe de exploatare a resurselor minerale în diverse perimetre din județului Bistrița-Năsăud. Între timp, pentru două dintre acestea licențele au expirat.
Care sunt companiile care au licenţe de exploatare în Bistrița-Năsăud
Romcim SA, fosta CRH Ciment Romania, deține din 1999 licență de exploatare pentru dacit industrial și de construcție în perimetrul Tunel I Măgura Ilvei, care se află pe raza comunelor Măgura Ilvei și Maieru. Licența este valabilă până la data de 31 ianuarie 2030.
Aceeași companie deține, tot din 1999, o licență de exploatare a andezitului industrial și de construcție, a dacitului și a produselor reziduale miniere, în perimetrul Poiana Ilvei- Măgura Sturzii, care de asemenea se află pe raza comunelor Măgura Ilvei și Maieru. Și această licență are valabilitate până la data de 31 ianuarie 2030.
Pe aceeași listă figura și Valsecmar SRL, care obținuse licența de exploatare în 1999, pentru marmură, în perimetrul Anieș-Valea Secii, aflat pe raza comunei Maieru. Licența firmei a expirat anul acesta, pe data de 23 aprilie.
Anul acesta, Agenția pentru Protecția Mediului a respins solicitarea de emitere a acordului de mediu solicitată de Valsecmar SRL pentru continuarea exploatării marmurei de pe Valea Secii.
Tot în 1999 a obținut licență de exploatare și SC Andezitul SRL din Măgura Ilvei, pentru andezit industrial și de construcție, în perimetrul arșița-Măgura Ilvei, care se află pe raza comunei Măgura Ilvei. Licența a expirat pe data de 23 aprilie 2025.
Hebe SA Sângeorz Băi a obținut o licență de exploatare în anul 2001 pentru apele minerale terapeutice de pe raza orașului-stațiune. Valabilitatea licenței expiră în 2043.
MIS Grup SRL deține și ea o licență de exploatare pentru andezit industrial și de construcție, emisă în anul 2002. Perimetrul de exploatare este Turnuri Măgura Ilvei, aflat pe raza comunei Măgura Ilvei. Licența de exploatare expiră în 2043.
Ilva Mare SRL este o altă firmă care apare pe lista entităților juridice care au obținut licențe de exploatare de la ANRMPSG. Documentul a fost emis în 2013 și este valabil până în 2043, pentru exploatarea de apă minerală naturală în perimetrul Recele aflat pe raza comunei Ilva Mare.
Ultima pe lista ANRMPSG este administrația locală din Sângeorz Băi – Orașul Sângeorz Băi – care a obținut licență pentru exploatarea apelor minerale terapeutice de la Izvorul nr 6 din localitate.
Cui aparțin firmele
Romcim SA este o companie înregistrată în România controlată de Grupul CRH, prin intermediul CRH Romania Holdings UK Ltd, care deține aproape 99%dintre acțiuni.
Compania este administrată de două persoane cu cetățenie franceză – Bogacz Mariusz Tomasz și Rederic Francois Emile Aubet, și una cu cetățenie română – Tudor Monica Rozalia.
Din punct de vedere financiar, Romcim a raportat pentru anul 2023, o cifră de afaceri de peste 1,8 miliarde lei, un profit net de peste 161 milioane lei și datorii de peste 731 milioane lei. De asemenea, compania a raportat că numărul mediu de angajați a fost de 1.065.
Valsecmar SRL este o firmă binecunoscută în Bistrița-Năsăud și este deținută de omul de afaceri Pavel Sângeorzan.
În ianuarie anul acesta, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a respins solicitarea de emitere a acordului de mediu solicitată de Valsecmar SRL. Decizia are la bază mai multe motive care vizează în principal amplasamentul acestei cariere, care este tocmai în Parcul Național Munții Rodnei.
„Motivele care au stat la baza deciziei sunt următoarele:
-proiectul propus intră sub incidența Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, fiind încadrat în anexa 2, la punctul 2, lit. a): „cariere, exploatări miniere de suprafață și de extracție a turbei, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1”
-proiectul propus intră sub incidența art. 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 49/2011 cu modificările și completările ulterioare – proiectul este amplasat în imediata vecinătate a Parcului Național Munții Rodnei și pe raza siturilor Natura 2000 ROSCI0125 Munții Rodnei și ROSPA0085 Munții Rodnei,
-proiectul propus intră sub incidența art. 48 și 54 din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în decizia Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud.
Din punct de vedere financiar, firma o duce bine. Astfel, potrivit bilanțului contabil raportat pentru anul 2024, Valsecmar a înregistrat o cifră de afaceri de peste 11,87 milioane lei, un profit net de peste 4 milioane lei și datorii de peste 10 milioane lei. Firma a funcționat în medie cu 30 de angajați.
Andezitul SRL (fostă SA) din Măgura Ilvei, firmă înființată în 1991, este deținută de Ioan Șot. Potrivit bilanțului contabil raportat pentru anul 2023, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 7,75 milioane lei, un profit net de aproape 794.000 lei și datorii de circa 758.000 lei. Numărul mediu al angajaților a fost de 67.
Hebe SA, firmă înființată în 1991, cu sediul în Sângeorz Băi, îl are în spate pe controversatul om de afaceri de origine libaneză Muhamad Murad (unul dintre marii susținătorii ai lui George Simion – liderul AUR). Concret Murad deține 23,38% din acțiunile firmei, la care se adaugă alte 55,45% acțiuni deținute de Phoenicia Express SRL, o altă firmă controlată de Murad.
Potrivit bilanțului contabil raportat pentru anul 2024, Hebe SA a înregistrat o cifră de afaceri de peste 4 milioane lei, un profit de circa 640.000 lei și datorii de aproximativ 134.000 lei. Numărul mediu al angajaților a fost de 23.
MIS Grup SRL din Anieș este altă companie binecunoscută în Bistrița-Năsăud și nu numai a fost înfiinţată în 1991 de Emil Iugan, iar mai apoi a fost condusă de fiul acestuia Octavian Iugan. De câțiva ani buni, compania a fost preluată de fiica lui Emil Iugan – Virginia Farcaș, și de soțul ei, Ioan Farcaș.
Potrivit ultimului bilanț contabil dat publicității, MIS Grup a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 313 milioane lei, un profit net de peste 17,9 milioane lei și datorii de peste 107,7 milioane lei. Numărul mediu al angajaților a fost de 198.
Alte trei așteaptă unda verde
Potrivit unei liste publicate de ANRMPSG, în procedură de aprobare pentru obținerea unei licențe de exploatare a unor zăcăminte aflate pe raza județului Bistrița-Năsăud, se află Compania Naţională A Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA din Baia Mare. Compania maramureșeană, care de fapt aparține statului prin Ministerul Economiei, vizează exploatarea de minereuri polimetalice din două perimetre de la Valea Blaznei, aflate pe raza comunei Șanț.
Ca majoritatea firmelor controlate de stat, Remin SA din Baia Mare a mers târâș-grăpiș în ultimele două decenii. Cifrele de afaceri înregistrate au fost foarte mici, iar în foarte mulți ani au raportat pierderi. Cei mai buni ani pentru companie au fost 2019 și 2020 când profiturile au sărit de 300.000 lei.
Pe aceeași listă aflată în aprobare se află și o firmă din Poiana Ilvei – Explo Terasit SRL, care vrea să exploateze dacit din perimetrul Poiana Ilvei-Lunca Seacă (comuna Măgura Ilvei), dar și calcar din perimetrul Lunci-Valea Cormaia, zonă aflată pe raza orașului Sângeorz Băi.
Firma, care a fost înființată în 2001, este deținută Augustin Dănilă, Siliviu Leon Dănilă, Margareta Mariana Guzu și Silivan Dănilă.
Anul trecut a raportat o cifră de afaceri de peste 788.000 lei, un profit de aproape 178.000 lei și datorii de aproape 261.000 lei. În medie, firma din Poiana Ilvei a avut 10 angajați.
Cominex Nemetalifere SA din Cluj Napoca se află și ea pe lista aflată în aprobare la ANRMPSG.
Firma are o structură acţionariat exclusiv românească, fiind controlată în proporție de peste 80% de persoane fizice, iar 19,79% din acțiuni aparțin statului român prin A.A.A.S. Conducerea este asigurată exclusiv de administratori români, iar capitalul pare să fie în mâinile unui nucleu restrâns. În 2024, compania a avut o cifră de afaceri de aproximativ 21, 2 milioane lei, un profit de puțin peste 393.000 lei și datorii de peste 9 milioane lei.