Un interlop din clanul lui Cămătaru a fost băgat în dosarul Fraudei la Referendum în care a fost condamnat Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Este vorba de CHIRAS GIGI DANIEL, unul dintre ”locotenenţii” lui Nuţu Cămătaru, condamnat recent la 6 ani de închisoare pentru o serie de infracţiuni săvârşite cu violenţă. În dosarul Fraudă la Referendum a fost implicat şi liderul PNL Alba, Teodor Atanasiu. Gazeta de Cluj vă prezintă în exclusivitate cum instanţele găsesc tot felul de motive pentru finalizarea dosarului în care este judecat Chiraş Gigi Daniel.
În dosarul Fraudă la Referendum, trimis în judecată de procurorii DNA Cluj, o serie de interlopi şi-au dat ”întâlnire”. Printre ei se numără şi Chiraş Gigi Daniel, unul dintre ”locotenenţii” lui Nuţu Cămătaru. În prezent Chiraş este condamnat într-un alt dosar, alături de Cămătaru, la şase ani de închisoare cu executare. Cu toate acestea, dosarul care a fost deschis în instanţele clujene şi care îl vizează bate pasul pe loc de mai multă vreme. La primul termen, din toamna anului trecut, procesul nu s-a ţinut pentru că nu a fost adus în faţa judecătorilor, la cel din ianuarie 2016, a fost o amânare din cauza unui viciu de procedură, iar la penultimul termen, judecătorul a depus o cerere de abţinere.
În urmă cu aproximativ două luni Chiraş Gigi Daniel a fost condamnat, în cadrul lotului Cămătaru la o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni cu violenţă. Fraţii Ion Balint zis „Nuţu Cămătaru” şi Vasile Balint zis „Sile Cămătaru”, precum şi liderul clanului „Sportivilor”, Radu Cristian Roşca zis „Roşca”, au fost trimişi în judecată în iulie 2013, alături de alţi 51 de interlopi, pentru săvârşirea de infracţiuni de violenţă.
Procurorii DIICOT au destructurat la acea vreme două dintre cele mai importante grupări infracţionale constituite pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov.
Grupările infracţionale organizate, cunoscute sub denumirile „Cămătarii” şi „Sportivii”, erau specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă — şantaj, cămătărie, tentativă de omor calificat şi omor deosebit de grav, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă letală fără drept.
Fiu de ministru ”racordat” la interlopi
În dosarul Fraudă la Referendum, procurorii DNA susţin că Dumitru Samson, împreună cu interlopi din Cluj şi Bucureşti, a organizat turism electoral pe la mai multe secţii de votare din Cluj Napoca, Turda şi Câmpia Turzii. Totodată, procurorii anticorupţie arată că romi de la groapa de gunoi de lângă Cluj Napoca au votat la mai multe secţii de votare, contra sumei de 50 de lei, aceştia fiind transportaţi cu autocarele unei companii private la acele secţii de votare. Romii au fost, de asemenea, trimişi în judecată.
În acest dosar, romii care au participat la turismul electoral au fost condamnaţi în data de 10 mai 2013 la un an de închisoare cu suspendare, după ce aceştia au recunoscut acuzaţiile, beneficiind în acest fel de reducerea pedepsei cu o treime. Rolul lui Chiraş în ziua referendumului era să-l ajute pe Dumitru Samson la organizarea turismului electoral şi să intervină în forţă în cazul în care apăreau incidente care ar fi dus la scandaluri publice. Potrivit procurorilor DNA, în dimineaţa zilei de 29 iulie 2012, Dumitru Samson, fiul vitreg al fostului ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, ar fi vorbit la telefon cu un interlop din Cluj, Bogdan Măgurean, ca acesta să ofere alegătorilor bani şi produse alimentare, care să voteze la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu de cinci ori, în schimbul sumei de 500 de persoană. Din stenogramă reiese că Măgureanu îi cere lui Samson banii promişi.
Nicoară: Poftiţi, luaţi loc şi ”făceţi-vă” treburile pe internet
Din declaraţiile date la momentul exploziei acestui dosar, liderii liberali clujeni spuneau că nu îi cunosc pe interlopii cu care procurorii DNA îi asociază în scandalul fraudelor de la referendum. Cu toate acestea, procurorii DNA Cluj par a fi descoperit un “lanţ al slăbiciunilor” care ar putea exista în interiorul organizaţiei liberale. Dacă liderii politici liberi clujeni şi Teodor Atanasiu spun la unison că nu i-ar cunoaşte pe interlopii suspectaţi că ar fi fost puşi să organizeze fraudarea referendumului, conform unor informaţii judiciare, legătura între liderii liberali şi clanurile mafiote s-ar face prin intermediul fiului vitreg al ministrului MApN, Dumitru Samson, care îl cunoaşte atât pe Bogdan Măgurean, zis Kamaz, dar şi pe şeful DNA, procurorul Daniel Morar.
Kamaz face parte din clanul Neguş din Oradea cunoscut pentru acte de violenţă, de altfel liderul grupării este închis în Italia pentru omor. Bogdan Măgurean, zis KAMAZ, a fost implicat în numeroase scandaluri.
Procurorii spun că Bogdan Măgurean era cel care a organizat adevărate „trupe de intervenţie” care aveau ca sarcină cumpărarea de voturi şi fraudarea referendumului. Vezi mai jos detalii despre interlopul Bogdan Măgurean şi despre Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării Corneliu Dobriţoiu.
Bogdan Măgurean este cunoscut în lumea interlopă sub numele de KAMAZ. Presa locală spune despre KAMAZ că este originar din Sălaj, dar că şi-a „clădit” un nume în lumea interlopă din Oradea. Bogdan Măgurean este prezentat drept membru al clanului Neguş din Oradea. Din acest clan ar face parte şi Alexandru Bundea, fratele fotbalistului Zeno Bundea, mijlocaşul echipei Luceafărul Oradea. Tribunalul i-a emis o sentinţă de fond într-un dosar în care membrii clanului Neguş erau acuzaţi de tentativă de omor şi vătămări corporale grave. În acest dosar, mai mulţi membri ai clanului au primit amenzi penale, iar faţă de KAMAZ instanţa a dispus disjungerea cauzei pe latura civilă. Potrivit deciziei instanţei, nu există o sentinţă în cazul lui Bogdan Măgurean.
Marius Nicoară spunea că nu îi cunoaşte pe interlopi şi că în cadrul referendumului Dumitru Samson, fiul ministrului MApN se ocupa de partea tehnică a alegerilor. El a fost în sediul PNL Cluj însoţit de câteva persoane despre care procurorii DNA Cluj spun că ar fi interlopii.
“Nu cunosc (este vorba de Bogdan Măgurean, alias Kamaz, n.red.). Sediul de partid este un loc public. Când vine un reprezentant de la Bucureşti însoţit de colegi de-ai lui care spun că au nevoie de o cafea, de apă, să intru pe internet, spui, poftiţi, luaţi loc şi făceţi-vă treburile pe internet. Domnul Samson răspundea de judeţul Cluj şi de alte judeţe. Dânsul este reprezentantul Bucureştiului şi ce-au făcut ei acolo nu ştiu să vă spun”, explica Marius Nicoară.
Atanasiu a dispărut din dosar
Procurorii DNA Cluj l-au acuzat pe Teodor Atanasiu de “folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, prevăzută în art. 13 din Legea 78/2000, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni”. Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului MApN, este acuzat de trafic de influenţă, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. În cadrul aceleiaşi anchete mai sunt acuzaţi MĂGUREAN BOGDAN CRISTIAN, reprezentant al unei societăţi comerciale de pază şi protecţie, în sarcina căruia s-au reţinut cumpărare de influenţă, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Pe parcursul procesului, Teodor Atanasiu a dispărut din boxa acuzaţilor.
Sebastian Albescu