Noii primari, care si-au preluat mandatele de deja doua, trei saptamani, au inceput sa scoata la lumina dezastrele din bugetele locale lasate mostenire, dar si adevarate „gauri negre”, contracte uriase fara rationament economic si un personal administrativ supradimensionat. In fata acestei situatii, raspunsul adoptat pare a fi reteta Bolojan/Boc, reprezentantii a doua administratii de succes din Romania, Oradea, respectiv Cluj-Napoca.

Fostul primar al Oradei, Ilie Bolojan, a starnit un adevarat cutremur atunci cand, in chiar prima zi in functia de presedinte al Consiliului Judetean Bihor, a anuntat ca va da afara jumatate din personalul institutiei, aratand ca multe din directiile CJ nici macar nu aveau un domeniu de activitate. Saptamana trecuta, toti cei 16 angajati ai Directiei de Turism au fost destituiti, organigrama fiind redusa la doua posturi. Bolojan sublinia ca, in patru ani de mandat, economiile facute printr-o schema de personal eficienta echivaleaza cu banii necesari constructiei unui pod in centrul Oradei.

Ultimul nou primar ales care pare sa fi adoptat reteta Bolojan este chiar edilul Timisoarei, Dominic Fritz, cel care a anuntat marti, 17 noiembrie, ca va taia toate sporurile acordate angajatilor responsabili cu atragerea fondurilor europene, dupa ce, cei 120 de angajati care beneficiau de un spor de 50% au reusit sa atraga din proiecte de 460 de milioane de lei doar un singur milion. Costul acestor sporuri ajungea la circa 7 milioane de lei, bani suportati de primaria Timisoarei. In aceeasi zi, Dominic Fritz anunta ca a transmis un memorandum Guvernului prin care anunta ca este nevoie de 70 de milioane de lei pentru ca orasul sa nu aiba probleme cu apa calda si caldura in aceasta iarna. In plus, primarul Timisoarei a anuntat si ca faimosul Mercedes, folosit de fostul primar, se intoarce la firma de unde era inchiriat, pentru ca „aceste simboluri de lux nu mai au ce cauta in situatia actuala”.

Un alt proaspat edil ce pare a apela la reteta Bolojan este primarul Sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu. Acesta a anuntat luni ca nu va impodobi Sectorul 6 cu luminite festive de Craciun pentru ca este „mai zgarcit cu banul public” si „de banii acestia, 500.000 de euro” ar prefera sa asfalteze o strada sau sa construiasca o cresa sau gradinita. Anuntul primarului a fost facut chiar dupa o vizita de lucru la Cluj-Napoca si Oradea, unde a avut intalniri cu Emil Boc si Ilie Bolojan. Acesta a declarat pentru Ziare.com ca isi propune sa faca publice toate contractele din primarie, despre care sustine ca nu au reprezentat decat un mijloc de capusare al bugetului administratiei.

O Capitala in dezastru, nevoita sa copieze modelul Oradei sau Clujului

ntr-o conferinta de presa sustinuta miercuri, 18 noiembrie, primarul Capitalei, Nicusor Dan, a subliniat ca nu a uitat de promisiunea de a demasca „caracatita lui Firea”, promisiune facuta in campania electorala. „Nu am uitat de caracatita lui Firea, insa am avut probleme urgente de rezolvat si dati-mi voie sa amintesc o anecdota mai veche, de acum 20-30 de ani: mai intai munca si apoi distractia”, a afirmat Nicusor Dan. Analistii politici sustin ca, dupa modelul Oradei sau Clujului, Capitala trebuie sa-si faca curatenie in administratie si sa se apuce de treaba, pentru ca primul an de mandat este cel in care pot fi luate masurile mai putin populare.

Citește si restul articolului pe Ziare.Com

3 COMENTARII

  1. La Cluj-Napoca nu este cazul ,rămâne cum a fost ,cele mai mari salarii și angajatzii de nu incap prin birouri ,un aparat birocratic supra incărcat plin de PCR ( pile,cunoștintze ,relatzii) restructurările a la BOLOJAN nu se vor implementa la Cluj veci pomenire .

  2. Vasalie, ce are administratia Clujului cu cea a Oradiei? Tu ai fost in ultimii 10 ani prin Oradea? Cu masina? Oradea a ajuns un Oras. Clujul a retrogradat de la titulatura de oras. A ajuns o ruina in vesnica constructie unde lucrurile merg din rau in mai rau. Apropo, stii cati angajati avea Funar in primarie? vreo 400/ Stii citi are boc acum? Si nu-i ajung…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here