Mai multi locuitori ai comunei Baciu afirma ca anumiti consilieri bisericesti doresc sa-i deposedeze de terenurile pe care le detin # Acestia afirma ca respectivii consilieri au intentat un proces de retrocedare împotriva satenilor, sustinând ca terenul pe care-l detin ar apartine de drept bisericii ortodoxe din satul Corus # În fapt, miza este extrem de mare, respectivul teren valorând aproape 8 milioane euro.

Clujul este a doua piata imobiliara din tara, dupa Bucuresti. Numarul mare de studenti sau investitiile straine fac din Cluj o piata extrem de atractiva în ceea ce priveste domeniul imobiliar.  Daca acum 10 ani un metru patrat de teren în împrejurimile municipiului Cluj-Napoca era practic fara valoare, acum un teren în Apahida, Floresti sau Baciu valoreaza peste 50 euro mp. În aceste conditii apar foarte muti oportunisti care doresc îmbogatirea peste noapte de pe urma speculei cu terenuri.

Milioane la biserica

În comuna clujeana Baciu se înregistraeza o situatie fara precedent în domeniul imobiliar. Astfel, un grup de locuitori ai comunei îi acuza pe consilierii parorhiali ca doresc sa puna mâna pe terenurile care le apartin de drept lor. Astfel, ei se plâng ca respectivii consilieri i-au dat în judecata în numele bisericii, motivatia fiind ca terenurile pentru care locuitorii satului Corus au titluri de proprietate ar apartine de drept bisericii ortodoxe din sat. Satenii din Corus afirma ca, de fapt, consilierii doresc ca respectivul teren, odata ce ajunge în „curtea” bisericii, sa poata fi trecut în patrimoniul propriu al acestora. Miza este una uriasa, suprafata revendicata fiind de aproape 16 hectare. În momentul de fata în oferta agentiilor imobiliare se afla si terenuri sau constructii din respectiva zona. Astfel, în oferta unei agentii imobiliare se afla mai multe case si apartamente care urmeaza sa fie construite aici, pretul de pornire pentru metrul patrat construit fiind de 750 euro. În ceea ce priveste terenurile, în oferta agentiei metrul patrat de teren în satul Corus porneste de la 50 euro. Satenii afirma ca ei au primit înca înainte de cel de-al doilea razboi mondial, în timpul reformei agrare, câte  58 de arii de teren. În momentul de fata 27 de familii sunt actionate în instanta de catre consilierii parorhiali. Facând un calcul simplu, respectivulele parcele valoreaza, cumulat, aproape opt milioane euro.   

Terenuri luate cu japca

„În anii ’50 regimul comunist a nationalizat o mare parte din terenurile agricole din România. Printre persoanele care au avut  de suferit de pe urma regimului comunist a fost si familia mea. În 1960 tavalugul comunist a ajuns si în satul nostru, tatal meu fiind obligat sa-si dea terenul „în colectiv”. Din fericire dupa revolutie am primit terenul înapoi. Totusi de ceva vreme încoace, consiliul parorhial ne-a actionat în instanta pentru ca din punctul lor de vedere respectivul teren ar fi apartinut înainte de al doilea razboi mondial  bisericii ortodoxe din Corus. Totusi, noi avem titluri de proprietate obtinute atât în anii dinainte de al doilea razboi cât si în urma retrocedariilor din anii ’90. Cum noi am primit în anii ‘90 terenurile înapoi, la fel a primit si biserica terenul care i se cuvenea. Am stat linistiti pâna acum ceva vreme când anumiti domni din consiliul parorhial au considerat ca respectivele terenuri ar fi apartinând de drept bisericii din satul Corus si nu oamenilor. Nimic mai fals. Respectivele terenuri apartin de fapt si de drept oamenilor si nu bisericii”, a spus un locuitor al satului Corus.

Biserica vs. Biserica

„Din câte stiu eu, conform normelor Bisericii Ortodoxe nu se pot institui proceduri juridice fara acordul preotului parorh si a mitropoliei. Ei bine, stiu sigur ca nici preotul, nici mitropolia nu au acordat consilierilor mandatul pentru începerea actiunii în instanta. Totusi, procesul legat de acest caz a ajuns la al cincelea termen si noi trebuie sa ne plimbam prin tribunale si sa cheltuim bani cu avocatii. Problema este ca multi dintre cei care au fost dati în judecata nu au bani pentru avocati si astfel pot pierde procesul, chiar daca în fapt terenul este al lor. Am trimis o sesizare la mitropolie si sper ca vor începe o ancheta cu privire la acest fapt.”, a mai spus acelasi satean.

No comment

Chiar daca am dorit sa aflam o pozitie oficiala a Mitropoliei ne-am lovit de refuzul categoric al acestora de a face lumina în acest caz. Purtatorul de cuvânt al mitropoliei a declarat sec ca în momentul de fata organele abilitate din cadrul institutiei bisericesti desfasoara o ancheta si ca în momentul de fata se abtine de la a face orice fel de remarci vizavi de aceasta problema.

Augustin Stanciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.