Afacerea caselor DRDP, ilegal non-stop. Terenul de sub case a fost retrocedat. Miza, terenul din Oradea

Dacă numerele trecute vă prezentam faptul că celebrul scandal al caselor vândute de foştii directori ai DRDP Cluj a ajuns la DNA, în numărul din această săptămână revenim cu noi amănunte „picante” referitoare la această mega-excrocherie, marca Cecan-Cătăniciu. Astfel, terenul de sub două din imobilele vândute a fost retrocedat vechilor proprietari, printr-o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ultima instanţă competentă în această privinţă. În aceste condiţii, fostul director al DRDP va avea probleme serioase, ţinând cont că acesta a vândut un imobil aflat pe un teren revendicat.  

Retrocedare şi afacere ilegală

Terenul buclucaş, aflat pe strada Lunii din cartierul Zorilor, a fost confiscat de către autorităţile comuniste în anul 1983, fără ca proprietarii de drept să fie despăgubiţi. Aceştia au intentat, în 2007, un proces de retrocedare, urmând ca, un an mai târziu, prin decizia civilă nr 201/2008 a Tribunalului Cluj, să se dispună „întăbularea în Cartea Funciară a dreptului de proprietate a reclamanţilor asupra parcelelor de mai sus (n.r. parcele printre care se află şi cea cu nr. topo 24328/1/2, pe care sunt amplasate două din imobilele vândute ilegal de către fosta conducere a DRDP)”. Decizia Tribunalului Cluj a fost atacată cu apel de către juriştii Primăriei municipiului Cluj-Napoca. Totuşi, la fel, şi judecătorii Curţii de Apel Cluj au dispus, prin decizia civilă nr. 236/A/2008 din 22 septembrie 2008, menţinerea hotărârii Tribunalului Cluj. Decizia judecătorilor a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, magistraţii ÎCCJ dispunând, prin decizia 5667 din 15.05.2009, respingerea ca nefondat a recursului intentat de Primăria municipiului Cluj-Napoca. În această situaţie, parcela cu pricina a reintrat în proprietatea vechilor posesori. În momentul de faţă, aceştia vor mai trebui să înscrie parcela în Cartea Funciară, acesta fiind ultimul demers pentru a intra cu adevărat în posesie. Dacă pentru vechii posesori necazurile s-au încheiat, pentru fostul director al DRDP problemele abia au început.

Nouă milioane de euro

Când a vândut terenul, fosta conducere a DRDP Cluj nu a ţinut cont de anumite lucruri, cum ar fi faptul că parcelele respective erau revendicate, existând un proces pe rolul instanţelor clujene. Practic, ei au vândut doar casele din lemn, valoarea cu care au fost achiziţionate de către societatea Prototip SRL fiind de 141.120 euro. O sumă ciudată, în condiţiile în care conducerea DRDP ştia că este posibil ca terenul cu pricina să fie retrocedat şi, implicit, noii proprietari să fie obligaţi să-şi mute căsuţele de pe terenul noului posesor. În aceste condiţii, casele cu pricina nu mai valorează aproape nimic. Totuşi, decizia conducerii DRDP de a înstrăina căsuţele „naşte” două ipoteze. Fie conducerea DRDP l-a „fraierit” pe patronul SC Prototip SRL, fie căsuţele cu pricina trebuiau cumpărate „la pachet”, fiind considerată „şpaga” semnatarilor, miza reală fiind terenul de 3,8 hectare din Oradea, a cărui valoare estimată este de aproximativ 10 milioane euro. În nota de fundamentare, se menţionează că terenul cu pricina a fost evaluat la doar 3.1 milioane lei, adică mai puţin de un milion de euro. Totuşi, sursele Gazetei ne-au confirmat că miza afacerii ar fi legată de a doua ipoteză, în condiţiile în care, din informaţiile noastre, afacerea a fost orchestrată de unul dintre cei mai influenţi lideri liberali, deputatul de Bihor, Cornel Popa.

Ilegal

Directorii cu pricina au vândut un teren de 3,8 hectare în Oradea, în zona Selgross, unul de 600 mp pe Calea Turzii, în Cluj-Napoca şi patru case pe strada Lunii din cartierul Zorilor. Toate aceste proprietăţi au fost valorificate cu 4,14 milioane lei, adică puţin peste un milion de euro. Asta în condiţiile în care terenul din Oradea valorează pe piaţa liberă aproape zece milioane euro, cele patru case încă un milion, în timp ce terenul de pe Calea Turzii este estimat la aproximativ 100.000 euro. Făcând un calcul simplu, de pe urma valorificării respectivelor imobile ar fi trebuit să se obţină nu mai puţin de 11 milioane de euro, nicidecum un milion. La licitaţia pentru vânzarea respectivelor imobile s-au prezentat trei firme, Artelectro Construct, Prototip SRL şi Mikelinos, curios, toate cu sediul în Oradea. Totuşi, dintre cele trei firme, chiar dacă oferta era mult prea bună pentru a fi refuzată, la licitaţie s-au prezentat doar două dintre acestea, Artelectro şi Prototip, a doua fiind declarată câştigătoare. Aceasta în condiţiile în care respectiva societate a fost înfiinţată în 2007, are un singur angajat, care este  şi patronul societăţii, nu are depuse declaraţii fiscale, deci nu are nici cifră de afacere şi, mai ales, niciun profit. Deci este curios de observat prin ce metode a reuşit o firmă, care nu a avut niciun fel de activitate până în prezent, să pună mâna pe imobilele statului la un preţ mai mult decât derizoriu. Vom reveni, în numărul viitor al Gazetei de Cluj, cu noi detalii referitoare la această escrocherie.
    
Ştefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.