În această perioadă s-a făcut repartizarea locurilor la buget a Universităţilor din România. Anul acesta din totalul de 56 de Universităţi, sunt penalizate la buget 8 dintre cele mai performante din ţară. Culmea, anul acesta Universităţile fără rezultate sunt “premiate” de Ministrul Educaţiei, Valentin Popa cu mai multe locuri la buget, iar Universităţile cu performanţe chiar internaţionale sunt ”pedepsite”, Popa alocându-le un număr mai mic de locuri la buget decât în anii precedenţi, chiar dacă solicitarea pentru înscrieri este mult mai mare. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca  pierde locuri în faţa Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava, universitatea a cărui rector a fost însuşi actualul Ministru al Educaţiei.

Acordarea locurilor bugetate după bunul plac?

Ministrul Educaţiei a publicat repartizarea preliminară a subvenţiilor acordate pentru studiile Universitare de licenţă, masterat şi doctorat, la forma de învăţământ cu frecvenţă finanţate de la bugetul de stat în 2018-2019. Surpriza mare este că anul acesta Valentin Popa penalizează cele mai mari Universităţi, cu cele mai mari reuşite. Unul dintre cele mai primejdioase cazuri este Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca care, după lista va avea din toamnă 4.790 de locuri la buget, cu 29  de locuri mai puţin la licenţă şi peste 200 de locuri în minus la masterat faţă anul trecut. Chiar dacă Universitatea din Cluj este cap de listă la performanţe în anul 2017 şi la numărul de locuri acordate în fiecare an, pentru Ministru nu a contat.  Un exemplu similar este şi Universitatea din Bucureşti, care se află în minus cu şaizeci de locuri bugetate.

Valentin Popa, rector la Universitatea care a primit cele mai multe locuri

Revolta este cu atât mai mare, cu cât Valentin Popa este rectorul suspendat de la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Universitate care a primit 47 de locuri bugetate în plus faţă de anul trecut.  Aşadar, o Universitate fără rezultate, cu performanţe nici măcar minime este premiată de  domnul Popa doar fiindcă era la conducere, altminteri nu se explică acest bonus, iar o Universitate de prestigiu, cu performanţe uriaşe este penalizată atât la nivel de licenţă, masterat cât şi la doctorat. În cei şaşe ani, cât a fost rector la Universitatea Ştefan cel Mare, nu a scos cu nimic în evidenţă Universitatea. În acea perioadă, numărul studenţilor de la universitatea suceveană a scăzut, taxele s-au dublat. După ce şaşe ani nu a făcut nimic în timp ce a manageriat Universitatea, acum a oferit un număr nejustificabil de locuri bugetate universităţii fără performanţe pe care a condus-o.

Studenţii cer demiterea lui Valentin Popa

Conducerea Universităţii Babeş-Bolyai, împreună cu studenţii se declară revoltaţi faţă de repartizarea locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 şi solicită ministrului Educaţiei Naţionale revizuirea acesteia.

“Începând cu anul universitar 2018, patru cele mai mari universităţi din ţară vor pune la dispoziţia studenţilor cu 861 locuri bugetare mai puţin la master şi 154 de locuri mai puţin la doctorat. Este vorba de Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai, Universitatea de Vest şi Universitatea Alexandru Ioan Cuza care au criticat dur numirea dumneavoastră în funcţie la începutul acestui an.

Domnule ministru, studenţii şi elevii care vor să îşi continue studiile nu vor ţine cont de preferinţele dumneavoastră şi se vor îndrepta tot către universităţile de prestigiu din România. Adică tocmai cele care acum au pierdut sute de locuri bugetare prin Hotărârea de Guvern 131/2018. Ca urmare a acestei hotărâri, cele 4 universităţi vor trebui să renunţe la cursuri, la programe de studiu şi poate chiar la profesori.

Domnule ministru, prin această decizie, dumneavoastră modificaţi traiectoria educaţională a unei generaţii, furându-le tinerilor posibilitatea de a studia la o universitate performantă şi alegeţi să sabotaţi singurele centre de excelenţă din ţară!

Aşadar, vă solicităm rectificarea de urgenţă a HG 131/2018 şi alocarea locurilor bugetare conform necesităţilor reale din învăţământ. De asemenea, vă solicităm să faceţi publice criteriile în baza cărora aţi alocat numărul de locuri bugetare pe universităţi, aşa cum sunt ele prevăzute în prezent”, i-au transmis studenţii Ministrului, Valentin Popa printr-o petiţie semnată de peste 2000 de studenţi şi profesori, care au în plan proteste în faţa Ministerului şi demiterea lui Valentin Popa.

Studenţii de la „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Bucreşti, Academia de Studii Economice din Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara i-au cerut ministrului Educaţiei într-o scrisoare deschisă să publice criteriile care au stat la baza alocării locurilor bugetate în universităţi. „Modul în care Ministerul Educaţiei a acţionat nu poate decât să afecteze, din nefericire, încrederea deja zdruncinată în mediul universitar românesc”, susţin studenţii. Alături de studenţi este şi  Preşedintele TNL Mara Mareş care cere demiterea Ministrului Valentin Popa.

Vine şi Ministrul cu un răspuns nu prea lămuritor. „Este o repartizare preliminară. Diferenţa a fost repartizată relativ simplu, pentru susţinerea programelor prioritare, proporţional cu numărul de studenţi din programele care pot susţine aceste domenii. Am fost acuzaţi că am repartizat aceste locuri pe criterii politice. Nu este adevărat”, a răspuns în cursul zilei de luni Valentin Popa.

Deputaţii liberali se declară la fel de revoltaţi

Parlamentarii PNL Cluj Marius Nicoară şi Sorin Moldovan sunt porniţi să lupte contra Ministrului, care a alocat întru-un mod nejustificat locurile bugetate pentru studenţii Români. Parlamentarii cer de la demiterea Ministrului, până la audierea şi justificarea modului în care au fost alocate locurile bugetate.

”Având în vedere decizia ministrului educaţiei Valentin Popa de a reduce numărul de locuri bugetate pentru programele de licenţă, masterat şi doctorat pentru un număr de opt universităţi, am depus astăzi o adresă către preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport prin care solicit audierea domnului ministru pe acest subiect. Tot astăzi am depus şi o interpelare către Ministerul Educaţiei Naţionale prin care solicit lămuriri privind criteriile de repartizare a locurilor pentru admitere ce au stat la baza alocării locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019, dar şi dacă există la nivelul ministerului un proiect pentru transparentizarea criteriilor de repartizare a locurilor pentru admitere”, declară deputatul Sorin Moldovan.

Marius Nicoară este mai afectat de minusul locurilor bugetate de la masterat, UBB Cluj-Napoca avand cu 200 de locuri mai puţin.  În afara a maximum 10 universităţi care pierd locuri, celelalte 50 câştigă. ”Decizia ministrului Educaţiei, Valentin Popa de a reduce numărul de locuri bugetate la studiile universitare de masterat şi doctorateste o lovitură mai puternică financiar decât cea primită la alocarea locurilor pentru licenţă. Mai precis, 9 universităţi din 56 pierd locuri în 2018-2019, conform repartizării preliminare a granturilor. Din cele 9, singurele universităţi care se regăsesc pe listele cu tăieri atât la licenţă, cât şi la master şi doctorat sunt Universitatea din Bucureşti, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara, Academia de Studii Economice şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (SNSPA)” , scrie Nicoară.

Valentin Popa, audiat

În urma apelului făcut de către deputatul PNL Sorin Moldovan, membru al comisiei de învăţământ şi iniţiatorul demersurilor pentru audiere, Valentin Popa va fi audiat pe tema deciziei privind reducerea numărului de locuri bugetate pentru programele de licenţă, masterat şi doctorat la opt universităţi.

“Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor a acceptat solicitarea mea de a-l audia pe ministrul Educaţiei, domnul Valentin Popa. Motivele audierii sunt reducerea numărului de locuri bugetate la un număr de opt universităţi de top din România. Acest demers al ministerului a fost primit de către societatea civilă, de studenţi şi de mediu academic, inclusiv de profesori, a fost primit într-un mod critic. Audierea ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, la următoarea comisie, posibil marţi. A fost un vot în unanimitate de a-l audia pe ministrul Educaţiei. Sunt foarte mulţi colegi care consideră că decizia ministerului este greşită, indiferent de spectrul politic din care fac parte”, a declarat deputatul PNL Sorin Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.